La unió d’Iberia i Air Europa dóna a llum la cinquena aerolínia més gran d’Europa
Diari de Girona. Un cop l’operació es materialitzi a l’estiu del 2024, el nou gegant aspira a situar l’aeroport de Madrid entre els grans del continent amb més rutes i millors ofertes .El grup sumarà uns 81,9 milions de viatgers del total de 243,6 milions d’usuaris tota.
Tres anys i gairebé quatre mesos després del primer anunci de compra, Iberia va tancar dijous l’adquisició d’Air Europa amb la família Hidalgo per 500 milions d’euros. L’acord consisteix en l’adquisició del grup IAG, en què la companyia aèria espanyola està integrada, del 80% restant d’Air Europa, després que l’agost pagués 100 milions pel 20% de la companyia, per 400 milions d’euros. Quan falta d’almenys un any i mig per materialitzar-se, un cop obtinguda l’autorització de la Comissió Europea i si no hi ha impediments al llarg del camí, l’acord entre Iberia i Air Europa crearà un nou gegant de l’aviació a nivell europeu. Aquestes són algunes de les claus de l’operació.
Més múscul
Segons els números anteriors a la pandèmia, amb aquesta operació es crearia la cinquena gran companyia aèria europea amb un important nombre d’avions de radi llarg, just per darrere de KLM. En total, Iberia ofereix uns 150 avions, als que es sumen altres 50 d’Air Europa per crear sinergies entre ambdues empreses. «Això no és com una integració bancària en què es deixen les oficines. A aquesta unió no sobra ningú», va dir l’actual conseller delegat de la companyia, Javier Sánchez Prieto. La cessió que sí que haurà de fer l’empresa és la que interposin les autoritats de competència europea en forma de remeïs. Caldrà veure quines són aquestes obligacions, però el que és segur és que la marca Air Europa romandrà com una més en el portfolio d’Iberia, igual que ja ho fan Vueling i Level, de manera que es donarà continuïtat a l’ensenya com a forma de distinció de la seva matriu. Amb les dades de 2022 d’Aena, el grup Iberia-Vueling-Air Europa sumaria uns 81,9 milions de viatgers, del total de 243,6 milions d’usuaris totals.
Lideratge de Madrid
«Aquest acord permetrà al hub de Madrid competir en igualtat de condicions amb altres hubs europeus i consolidar la seva posició a l’Atlàntic Sud», va exposar dijous el president de IAG, Luis Gallego. Madrid ha perdut posicions respecte els grans hubs europeus, tant en grandària, com en nombre de vols, destins i passatgers. Segons les xifres prèvies a la pandèmia, dels 20 aeroports més grans d’Europa, Madrid ocupa el número 19 quant a destins oferts i dels 10 principals és el novè quant a països servits.
Iberia, a més, considera que en aviació, més que les aerolínies individuals, competeixen els aeroports i els grans grups i, d’aquí, el seu interès per millorar l’eficiència en aquest aeròdrom que aspira a que sigui la porta d’entrada a Europa des de Llatinoamèrica i el Carib. No obstant això, la quota conjunta de IAG amb Air Europa, amb dades prèvies a la pandèmia, era del 39%, per sota de la que tenen les aerolínies de bandera dels quatre principals aeroports europeus (París, Londres, Frankfurt i Amsterdam).
Més oferta
Entre els avantatges destaca l’increment de les oportunitats d’elecció, una millora dels horaris i de les freqüències, però també més oferta de destins i de connexions directes que ara no existeixen, a més d’incorporar nous clients als seus programes de fidelització. Air Europa està molt ben posicionada a Llatinoamèrica i el Carib, els seus dos principals mercats, que Iberia vol impulsar dins del seu portfolio. La companyia fundada per la família Hidalgo compta amb 29 destins al Carib, com San Pedro Sula a Hondures o Managua a Nicaragua, i 21 a Llatinoamèrica.