Vocació turística de la Selva interior
El Punt. Una injecció de 2,8 milions d’euros farà possible un paquet de projectes de promoció i millora d’elements del patrimoni històric i natural de 14 municipis.
Els municipis de l’interior de la comarca de la Selva fa anys que es posen a l’aparador de l’oferta turística, en un intent de mostrar el seu patrimoni natural, arquitectònic i gastronòmic com una sòlida alternativa –o complement– al sol i la platja de la costa. Si bé s’hi han anat esmerçant recursos en infraestructures i difusió, mai havien disposat, de cop, d’una injecció econòmica per créixer turísticament de tanta envergadura com la que els ha vingut del Next Generation de la UE: 2,8 milions d’euros, que hauran de gastar entre aquest any i el 2025. “És una gran oportunitat per als ajuntaments que en formen part”, manifesta el vicepresident primer del Consell Comarcal i alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga. En el projecte a què es refereix Garriga i que ha merescut l’aprovació per rebre l’ajut hi estan implicats 14 municipis: Amer, Arbúcies, Breda, Brunyola, Caldes de Malavella, la Cellera de Ter, Hostalric, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Riudellots de la Selva, Osor, Sant Hilari Sacalm, Sils i Vidreres. El Consell Comarcal en serà l’entitat executora i l’Associació Turisme de la Selva hi col·laborarà.
Les accions que s’executaran –17, en total– tenen a veure amb l’anomenat turisme actiu (en essència, senderisme i cicloturisme), la digitalització del patrimoni i la seva promoció. Si ens atenem al seu cost, el projecte de més envergadura (547.000 euros) consisteix en la producció de recursos audiovisuals en 3D, sobretot per fer-ne recreacions històriques. La segona acció més cara (503.000 euros) és l’ampliació del Camí de l’Aigua de la Vall d’Arbúcies. Per al castell de Montsoriu hi ha 244.000 euros; per a la senyalització digital d’elements patrimonials, 210.000 euros, una quantitat similar a que es destina per a punts d’assistència i lloguer de bicis elèctriques i patinets elèctrics (autoreparació, neteja o recàrrega).
“Havia estat molt treballat per tot l’equip polític i tècnic i estem molt satisfets per poder tirar endavant aquesta iniciativa de caràcter europeu”, conclou el representant de l’ens comarcal.
El Camí de l’Aigua
Després de la que es dedicarà al castell de Montsoriu [article de la plana següent], la inversió de més envergadura és per al Camí de l’Aigua de la Vall d’Arbúcies. La ruta ja existeix, però s’ampliarà dels 4 km actuals als 8 km. L’allargament es farà entre l’era de Can Puig fins al salt de la Dona d’Aigua. Al final, el traçat quedarà dividit en tres itineraris: l’actual (que surt del nucli d’Arbúcies i inclou l’itinerari cultural Santiago Rusiñol), que serà millorat; un segon que resseguirà la riera d’Arbúcies per uns camins que es condicionaran (s’hi faran escales, posaran baranes i es restauraran peces arquitectòniques com el rentador del Pont Vermell) i un tercer que anirà del nucli d’Arbúcies al salt de la Dona d’Aigua, tot resseguint la riera del Pineda. Ja hi ha un camí, però se n’obrirà un altre pensat sobretot per a la pràctica esportiva (en bicicleta, per exemple).