Cellers Pagès, 125 anys en el món del vi
El Punt. L’empresa està situada a Santa Eugènia i es dedica a la distribució de vi embotellat de la majoria de les DO de l’Estat i de vins a granel.
Miquel Pagès i Maria Gurt, naturals de Banyoles i Girona, respectivament, eren un matrimoni “actiu” que “no dubtaven, per exemple, a llogar el Teatre Municipal de Girona per celebrar-hi festes de carnaval”. Tot i la seva empenta, no van tenir sort en el negoci i es van arruïnar. Però sembla que la Maria era una dona “bastant desperta” que es va dedicar a vendre el vi amb una bota de 600 litres que havien pogut salvar quan van decidir tancar. I gràcies a això, el 1897 el matrimoni constitueix una societat al barri de la Rodona del poble de Santa Eugènia, amb Josep Casademont –que ho va deixar el mateix any–, amb l’objectiu de comprar i vendre vins.
Així comença l’empresa, que ja té 125 anys d’existència en el món del vi; ara, però, amb Àngel Simón al capdavant, que n’és propietari i gerent des del 2019 (just abans que comencés la pandèmia). Cellers Pagès es dedica a la distribució de vins embotellats a la demarcació de Girona “de la majoria de les denominacions d’origen (DO) de l’Estat espanyol”, i és una de les poques empreses que encara venen vi a granel (blanc, rosat i negre de 13 graus, negre de 13 graus abocat i negre sec de 15 graus, garnatxa, moscatell, vi de missa i ranci) i vi blanc, negre i rosat ecològic. Tant el “tradicional” com l’ecològic s’envasen en el format bag in box amb la marca de Cellers Pagès, però “si algun veí ve amb la seva garrafa també la hi omplim”, segons assegura Simón. Estan situats a Santa Eugènia, i actualment l’empresa té nou treballadors. Venen a petites botigues i supermercats, però el seu principal client és el canal horeca –bars i restaurants de totes les categories.
L’empresa no només ven vi envasat d’altres denominacions d’origen, sinó que també embotellen el seu propi vi –l’Empitufat negre de la DO Empordà, Solés i Salvà de la DO Conca de Barberà i el Mas Garbí, que és vi de taula “sempre amb els tres colors”.
L’empresa també distribueix vi en llauna, que “és invent d’un celler de la Terra Alta que busca arribar al públic jove”. I des de molt poc també fan la distribució de dues línies de postres: les magdalenes de Cal Tuset, “amb un format més petit per a cafeteria”, i els Martinets de Can Valls.
I amb motiu de l’aniversari, l’empresa ha actualitzat el seu web “per fer-lo més vistós i fàcil d’utilitzar”, i amb l’objectiu d’iniciar d’aquí a poc la venda dels vins per internet.