Girona, epicentre gastronòmic mundial al juny
El Punt. El consell assessor del Basque Culinary Center (BCC), encapçalat per Joan Roca, s’hi reunirà i coneixerà la demarcació.Disset dels millors xefs del món, integrants del consell assessor del Basque Culinary Center (BCC), es reuniran a Girona el 20 de juny, en el marc de les jornades anuals de l’ens adscrit a la Facultat de Ciències Gastronòmiques de la Universitat de Mondragón, al País Basc. Amb el lema Menjar que acull, l’esdeveniment internacional arrencarà un dia abans, el dimecres 19, amb una visita dels xefs a diferents racons de les comarques gironines, com ara la Garrotxa o el litoral de la Costa Brava a Llançà, i s’allargarà fins al 22 de juny.
L’ens és presidit pel gironí Joan Roca, i hi participen altres xefs amb reconeixement com ara Gastón Acurio, Dominique Crenn, Massimo Bottura, Michel Bras, Mauro Colagreco i Trine Hahnemann. Enguany hi incorporaran quatre cuiners més, els noms dels quals reserven per a una cita presencial que recuperaran després de dos anys amb reunions telemàtiques; anteriorment havien visitat destinacions del Japó, el Brasil, San Francisco –als Estats Units– i ara donaran a Girona, bressol d’El Celler de Can Roca, un ressò internacional.
El director del BCC, Joxe Mari Aizega, destacava que el consell ha esdevingut una mena de “think-tank amb alguns dels xefs més influents del món”, i enguany, després de tres anys de desconnexió presencial per les restriccions derivades de la covid-19, aposten per “reconnectar amb el territori i la cadena de valor d’artesans, ramaders, agricultors” vinculats al món gastronòmic. També amb els restauradors gironins i catalans, convocats a un gran acte en què preveuen un aforament físic per a 200 professionals i que obriran a la participació virtual per amplificar el debat, a Mas Marroch.
Posar Girona al mapa
Les comarques gironines ja són al mapa gastronòmic mundial amb la realitat de Can Roca, la revolució anterior d’El Bulli i les altres nombroses estrelles Michelin que, com recordava el president del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Miquel Noguer, impliquen que sigui “el territori amb més estrelles per habitant” o quilòmetre quadrat. Però és una oportunitat d’or perquè, a més dels cuiners participants, els que s’hi sumin com a oients i crítics gastronòmics d’arreu del món trepitgin el territori, el vegin amb els seus ulls i, sobretot, el tastin.
Joan Roca apostava per l’impuls de la plataforma “de trobada i diàleg d’idees, inquietuds, anhels i il·lusions en comú”, entre tots els participants, amb diverses taules sectorials entre professionals que deixaran “pòsit” en forma de reflexions conjuntes. I la relació amb els productors de proximitat i la implicació amb el mercat laboral, aspectes en tensió especialment aquests darrers anys a causa de la pandèmia. Però defensava que al darrere dels fogons de prestigi de molts restaurants hi ha “economia local, salut, sostenibilitat i la identitat del territori” concentrada.
Pal de paller turístic
El director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer, va centrar en aquest vessant identitari el “pal de paller de l’estratègia” de l’ens, que suposarà l’enogastronomia en el bienni 2023-2024, amb un pla que el departament preveu presentar el mes vinent.
Amb vista a la nova temporada turística, Ferrer va augurar un “any excel·lent”, més enllà del trimestre estival, i amb l’experiència de la Setmana Santa i els darrers caps de setmana amb bones ocupacions. Busquen la desestacionalització i la diversificació de mercats. “Hem posat molts ous en moltes cistelles” per atraure turisme de diferents nacionalitats, defensava. Noguer, per la seva part, coincidia que si aquest 2022 “no s’estronca res”, ha de ser “millor fins i tot que 2019”, abans de la covid-19, i reivindicava l’“esforç” de molts hostalers, restauradors i productors per resistir i millorar després de dos anys amb calaixos sota mínims.