Sonòmetres ‘visibles’ i una app per als guies, propostes per al Barri Vell de Girona
El Punt. El servei de dinamització i mediació finalitza la primera fase plantejant cinc projectes per millorar la cohesió social, la participació i la identitat del barri.
El desenvolupament d’un projecte de sonòmetres al Barri Vell de Girona que facin visible en forma de semàfor o de cara somrient o enfadada el compliment o no dels límits de soroll per tal de conscienciar els vianants i el d’una aplicació amb dades en temps real de punts de saturació de turistes fent servir la tecnologia GPS perquè els guies puguin anar redefinir les rutes i ordenar així millor els fluxos de turistes. Aquests són dos dels cinc projectes proposats pel servei de dinamització i mediació del Barri Vell per tal de mirar d’ajudar a pal·liar alguns dels principals punts de conflicte detectats en la diagnosi (mapatge) feta en diferents accions l’últim any en què han participat unes 240 persones –sobretot brutícia, manca de tranquil·litat i convivència, i soroll, (vegeu peça).
“Nosaltres només fem cinc propostes, però dependran de si la gent s’hi implica, tant els veïns com l’Ajuntament i altres institucions”, destaca la directora del servei, l’advocada i mediadora Paloma Lavandeira. Detalla que el servei, un projecte de l’associació de veïns engegat gràcies als pressupostos participats del 2019 (33.200 euros) i que tindrà continuïtat almenys fins a finals d’aquest any gràcies a un dels ajuts de dinamització de barris del 2020 (27.219 euros), combina una línia convencional de resolució de conflictes individuals (vegeu peça) amb tres línies globals de comunitat per millorar la cohesió social, la participació i la identitat del barri en el que suposa “un projecte sui generis” creat tenint en compte el cas del Barri Vell, però que “seria extrapolable” a altres llocs adaptant-lo.
També en aquest cas, com en la majoria l’últim any i mig, la Covid-19 ha fet reconvertir el projecte, no només apostant per un qüestionari en línia –tot i que també s’han fet accions presencials per sectors i entitats concrets–, sinó també incloent-hi un apartat per veure si havien canviat els àmbits de conflicte, i s’ha detectat un augment de preocupació per la inseguretat.
Els projectes
Per ajudar a mediar en la problemàtica del soroll, proposen incorporar elements de visualització com ara un semàfor (vermell, groc i verd) o un sistema de cares (somrient o enfadada) al sistema de sonòmetres ja existent. “Es tracta de recordar als qui hi passen que allà hi ha gent vivint. Seria interessant comparar les mesures sense semàfor i amb semàfor per veure si la gent és proactiva i no vol molestar”, assenyala Lavandeira, que deixa clar que la seva feina no és la sanció ni la queixa, sinó intentar ajudar a mediar.
Per regular els fluxos de turistes, un altre dels motius de queixa, es proposa establir punts de mesurament de saturació de persones i crear alguna aplicació perquè els guies puguin veure en temps real la situació en cada punt i, en funció d’això, adaptar la ruta. “Es tracta que els guies s’autogestionin”, apunta.
Un altre projecte que es proposa és el Barri Vell parla. Com que un 36% dels participants al qüestionari van considerar que els conflictes eren amb “persones que passen pel barri”, es planteja que els veïns i treballadors de la zona puguin “donar el missatge a l’altra part”, votar les propostes rebudes i fer-ne després difusió.
Els altres dos projectes són en format concurs. Un és Les fotografies no enganyen, per “veure quan es parla de brutícia de què es parla, perquè hi ha diferents percepcions”. El concurs consistiria a presentar collages amb dues imatges del mateix espai del barri, en una banda brut i a l’altra, net. Per últim, es planteja el concurs La millor tapa del Barri Vell per “incidir en el sentiment de pertinença al barri, compartir la identitat, implicant-hi també el petit comerç i altres actors, i acostar també més els ciutadans de Girona als bars de la zona”, detalla la directora del servei.