“L’oci nocturn ja hauria d’haver obert per Nadal”
El Punt. Entrevista Joaquim Boadas. Secretari General de la Fecasarm (Federació Catalana d’Assocacions d’Activitats de Restauració i Musicals). “No podem permetre que es consolidin les festes il·legals que van costar tant de combatre i demanem fermesa a l’administració”. “Hi haurà moltes mesures de seguretat i s’anirà recordant contament. Els clients s’han de posar al cap que encara estem en pandèmia”. “S’han donat poques ajudes i molts negocis no han aguantat”.
L’oci nocturn va ser el primer a tancar per la pandèmia i és l’últim a obrir, amb un parèntesi de poc més d’un mes, del 8 de juny al 24 de juliol del 2020, en què molts negocis ni van veure’s amb cor d’aixecar la persiana. Ara, amb la vacunació en marxa i unes bones perspectives, la majoria de locals –bars de copes, pubs i discoteques– podran obrir a patir de les 24 h del diumenge 20.
Per fi ha arribat el dia. Com s’ha sentit el sector aquest temps?
La veritat, ens hem sentit com un sector oblidat. A part de ser els que hem estat més temps sense activitat, hem rebut uns ajuts molt petits per poder fer front a totes les despeses que teníem per mantenir els locals tancats, i això ha estat un problema molt gran, perquè molts empresaris no han pogut arribar a aquesta data d’obertura.
Quants?
Estem parlant del 15 al 20%, uns 500 locals, que o bé els han desnonat, o han hagut de donar les claus perquè no podien fer front a les despeses que suposava mantenir el local.
Estem parlant de locals que costen molt de lloguer?
Estem parlant de bars musicals i discoteques petites i mitjanes (les grans, amb més de 1.500 persones d’aforament són poques, unes 20) de què els lloguers, de mitjana, van dels 4.000 als 80.000 euros al mes. Tot i que els lloguers s’hagin rebaixat al 50% del preu normal, són molts diners si no ingresses res. I, a banda, els locals que tenen més de 50 treballadors han hagut de pagar el 40% de la cotització a la seguretat social, que això també ha castigat molt. Però és que la motxilla pesa molt, perquè ara s’hauran de tornar tots els crèdits demanats.
Com serà l’obertura?
Hi haurà un protocol que s’haurà de complir i nosaltres haurem de ser molt estrictes i anar recordant constantment als clients les mesures que s’han de complir. Si se’ls ha d’advertir i no fan cas, se’ls haurà d’expulsar, perquè si no seria responsabilitat del local i ja hem tingut prou problemes. Posarem cartells per recordar que a la pista de ball s’haurà de portar la mascareta en tot moment i que no s’hi pot consumir, que la mascareta s’ha de dur posada sempre menys si estàs assegut bevent, que hi haurà gel hidroalcohòlic pertot arreu, etc. Els discjòqueis ho aniran recordant.
I els clients hauran de comprar l’entrada prèviament?
Els locals amb un aforament de més de 500 persones hauran de tenir un servei de venda telemàtica, cosa que no vol dir que tot s’hagi de vendre anticipadament. Però és clar que la gent que tingui entrada podrà entrar i els que s’arrisquin a comprar-la en el mateix moment ja es veurà. Aquí el problema serà quan hi hagi moltes cues, que els locals hauran de controlar que es mantingui la distància de seguretat. Tot això també suposarà unes despeses extres en recursos humans.
Més despesa i menys ingressos.
Exacte. Amb una facturació del 30% del que realment s’hauria facturat, s’haurà de fer front a les mateixes o més despeses de les que hi havia abans. Esperem que, en uns dies o setmanes, la cosa canviï i s’ampliï l’aforament. Però, encara que sigui amb poc aforament, hem d’obrir sí o sí, perquè no es pot aguantar més. I, a més, com més tardin els locals a obrir, més es consolida l’oferta il·legal.
Parlant de distància de seguretat, què opinen que s’hagi de mantenir també a la pista de ball i a les barres com ha dit en l’últim moment el govern?
No ens ha agradat i ens ha sorprès, la veritat. Que els clients hagin de guardar distància de seguretat d’un metre i mig a la pista de ball i a les barres, excepte entre grups bombolla, ens ha deixat parats, perquè aquesta obligació es va deixar sense efecte en la darrera reunió que vam tenir amb l’administració, com a mínim a la pista de ball. Nosaltres vam argumentar que això era impossible de controlar i que la reducció de l’aforament i l’obligació de portar mascareta ja eren mesures de seguretat suficients.
En tot cas, els clients hauran de canviar el xip.
Els clients s’han de posar al cap que encara estem en pandèmia i que tot això que es veu de festes il·legals i botellades és una temeritat. Nosaltres hem demanat molta fermesa contra aquestes festes en què la gent fa el que li dona la gana i va sense mascareta perquè no volem que es consolidi aquest tipus de comportaments contra què, quan va ser l’hora, vam lluitar molt. S’han de complir unes normes, i nosaltres hem estat molts anys combatent la competència deslleial perquè ara retorni.
Creu que l’oci nocturn hauria pogut obrir abans?
Crec que podríem haver obert a principi d’any i, a més a més, utilitzar els locals com a tallafocs dels contagis que s’han produït en l’àmbit social; perquè hem de recordar que els informes del Ministeri de Sanitat des de l’octubre de l’any passat fins fa poc deien que el 80% dels contagis notificats en l’àmbit social provenien de reunions d’amics i familiars. Al Nadal, no hi havia locals oberts ni al vespre ni a la nit i això va provocar que moltes reunions es fessin en llocs tancats, petits, amb gent apilonada… Per això hi va haver un augment de contagis tan importants.
Us heu sentit menystinguts?
Hi ha hagut unes mesures que no s’entenien. Per què unes activitats estaven tancades i d’altres no? Tampoc s’explicaven els horaris en la restauració, que, com s’ha vist quan els han anat ampliant, no han estat font de contagis. Crec que les resolucions i les restriccions imposades han estat desproporcionades. Ara, el sector viurà la prova de foc del juny al el setembre. Pensem que hi ha zones on es depèn del turisme estranger que ho tenen molt difícil!