41 empreses es presten a provar la nova setmana laboral de quatre dies | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

41 empreses es presten a provar la nova setmana laboral de quatre dies

  |   Novetats

Diari de Girona. Catalunya és la comunitat que més candidats presenta al pla pilot del Govern, amb un total d’11 companyies davant les dues de Madrid.

Un total de 41 empreses, que donen feina a 503 treballadors, han sol·licitat al Ministeri d’Indústria participar en el programa pilot per implementar la setmana laboral de quatre dies. El Govern té disponible un fons de 10 milions de pressupost per assignar subvencions de fins a 200.000 euros per empresa sol·licitadora i no l’acabarà esgotant, ja que les ajudes sol·licitades ascendeixen a 2,8 milions. És a dir, consumirà el 28% del pressupost.

Les companyies sol·licitadores donen feina a 503 empleats i Catalunya té molts números per ser l’autonomia amb més nombre de participants en el pilot. Les 41 sol·licituds de pimes industrials provenen de 13 comunitats autònomes: Catalunya (11), Andalusia (6), Galícia (4), el País Basc (4), el Principat d’Astúries (3), la Comunitat Foral de Navarra (3), les Canàries (3), la Comunitat de Madrid (2), Cantàbria (1), Castella i Lleó (1), Castella-la Manxa (1), Extremadura (1), i les illes Balears (1).

Les companyies que s’hi podien presentar eren pimes del sector industrial o consultores associades i el seu compromís passa per una reducció d’almenys el 10% de la jornada laboral ordinària d’una part de les plantilles, sense reducció de sou. Abans de postular havien de presentar un pla de viabilitat, cosa que per a moltes implicava contractar una consultora. Cosa que els exigia una inversió inicial -sense saber si rebrien les ajudes o no- que, entre d’altres, ha fet enrere més d’una empresa. Segons Indústria, durant l’últim mes va rebre 165 mostres d’interès, de les quals al final s’ha concretat només un quart.

L’origen d’aquest programa pilot està en les negociacions dels Pressupostos Generals del 2021, quan Més País va acceptar donar suport als comptes a canvi que el Govern hi inclogués un fons per provar una iniciativa perquè les empreses testegessin la setmana de quatre dies. Ara Indústria haurà d’estudiar aquestes 41 sol·licituds, ponderar-les, per la via de la concurrència competitiva, i repartir aquests 2,8 milions d’ajudes sol·licitades. Cosa que donarà accés a aquestes 41 empreses -si compleixen els requisits- al primer programa pilot per testejar la viabilitat de la jornada de 32 hores (o similars). Espanya segueix així l’estela d’altres estats veïns, com el Regne Unit, que també han posat en marxa recentment els seus propis pilots sobre la reducció horària.

A partir d’ara s’obre un termini màxim de cinc mesos en què Indústria, via l’Escola d’Organització Industrial (EOI), resolgui i notifiqui a les empreses escollides la concessió de la subvenció. És a dir, les companyies que entrin a implementar el pilot començaran pels volts de finals d’any. A Catalunya, l’empresa d’arts gràfiques Publiservei, pionera a postular-se al pilot de les 32 hores setmanals, ha confirmat la seva concurrència al programa

Els ajuts sol·licitats per a aquesta iniciativa no superen els tres milions dels deu previstos inicialment

Les empreses han de demostrar la seva viabilitat una vegada passats els dos anys d’ajuda econòmica

públic.

«Aquest primer programa pilot demostra que les empreses estan obertes a noves maneres d’organitzar les jornades, amb reduccions del temps de feina sense afectar els salaris i millorant els resultats: tots guanyen, pimes i treballadors», valora el ministre d’Indústria, Héctor Gómez, en un comunicat. Si bé l’assignació dels fons tindrà lloc sota la seva direcció, la confecció del pilot va estar a càrrec de qui ja és exministra Reyes Maroto, avui candidata del PSOE a l’alcaldia de Madrid.

Qui hi participa i qui no?

Les bases de la convocatòria publicada fa un mes per Indústria estableixen una sèrie de criteris que determinaran quines empreses hi acaben participant. El programa públic exigeix una barreja entre viabilitat econòmica de la societat i impacte previst en la qualitat de vida de la plantilla. No obstant, en tant que hi ha hagut menys empreses sol·licitadores que pressupost disponible, si les 41 compleixen les formalitats bàsiques, totes hi acabaran participant.

Les empreses postulants han hagut de presentar un estudi sobre quines mesures preveuen adoptar per fer sostenible, més enllà de les ajudes públiques, el fet de tenir tota o part de la plantilla cobrant el mateix però treballant menys hores. I és que al cap de dos anys la subvenció pública s’esgotarà, però les empreses es comprometen a continuar implementant la reducció de jornada sense reducció de sou. I han de ser viables per fer-ho, i això passa per millorar la seva productivitat. Una cosa que ha fet que algunes de les companyies potencialment interessades es fessin enrere.

Les empreses també hauran de presentar un pla per demostrar que milloraran la conciliació de la vida personal i laboral dels empleats.