Pedro Sánchez avança les eleccions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imagen_3

Pedro Sánchez avança les eleccions

  |   Novetats

Diari de Girona. REACCIONA A LA DESFETA A LES MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES POSANT EL 23 DE JULIOL COM A DATA D’UNS COMICIS GENERALS PREVISTOS PER AL DESEMBRE.

 Pedro Sánchez va reaccionar ahir de manera dràstica a l’enorme patacada que diumenge va patir el PSOE en les eleccions municipals i autonòmiques. Amb els socialistes en estat de xoc per una debacle davant el PP que no van vaticinar ni en els seus pitjors malsons, el president del Govern va decidir avançar diversos mesos les eleccions generals. S’esperaven al desembre, però finalment tindran lloc el 23 de juliol, va anunciar Sánchez durant una compareixença sense preguntes des del palau de la Moncloa. Poc després, ja a la seu del PSOE, va fer explícits els seus càlculs. «El millor resultat el podem tenir ara», va assenyalar, segons fonts presents en la trobada.

Això és el que pretén el secretari general del PSOE amb el seu inesperat moviment. Agafar Alberto Núñez Feijóo amb el peu canviat, immers en una negociació amb Vox en multitud d’autonomies i ajuntaments que pot soscavar el seu «perfil moderat», i alhora mobilitzar tota l’esquerra davant l’avenç de la dreta i la ultradreta. La Moncloa ha fet comptes. Extrapolant a les generals els resultats en les municipals, els col·laboradors de Sánchez conclouen que Feijóo i Santiago Abascal no aconseguiran d’aquí menys de dos mesos majoria absoluta, mentre que el desgast havia de ser molt més gran si deixaven passar el temps. «És guanyar o morir. Quina era l’alternativa? Continuar dessagnant-se fins al desembre?», es pregunten al PSOE, on es considera possible una «remuntada». L’electorat socialista, va explicar un membre de l’executiva, «no se n’ha anat a cap altre partit, sinó que es va quedar a casa». Però no tots els dirigents es van mostrar tan optimistes. «He pres aquesta decisió tenint en compte els resultats d’aquest diumenge. […] El sentit del vot trasllada un missatge que va més enllà: crec necessari donar una resposta i sotmetre el nostre mandat a la voluntat popular», va dir Sánchez durant la seva intervenció. El president del Govern, que durant la campanya va tenir un enorme protagonisme gràcies als seus continus anuncis de mesures que després aprovava el Consell de Ministres, va reconèixer així que la responsabilitat de la derrota era en gran part seva. Les generals -a les quals es tornarà a presentar com a candidat-, com va recordar Sánchez, tindran lloc en un context en el qual el focus internacional se situarà sobre Espanya. A partir de juliol i fins a finals d’aquest any assumirà la presidència rotatòria de la UE. Qui governi després dels pròxims comicis, Sánchez o Feijóo, serà qui exerceixi aquest càrrec durant la major part del període.

El precedent del 2011

El PSOE es va acomiadar diumenge del poder en almenys cinc de les autonomies on ostentava la presidència: Comunitat Valenciana, l’Aragó, les Balears, la Rioja i Extremadura, on el fins ara president, Guillermo Fernández Vara, va sol·licitar reincorporar-se a la seva plaça com a metge forense. El PP també li va arrabassar Cantàbria, on els socialistes eren socis minoritaris dins d’un executiu liderat pels regionalistes. I Canàries es troba en l’aire, però amb moltes possibilitats que canviï de color. En el pla municipal el desenllaç no va ser gaire més positiu per al PSOE. Va quedar 750.000 vots per sota del PP, que va atraure gairebé tot l’antic electorat de Cs, i va dir adeu a 15 de les 22 capitals de província que governava: de Sevilla a Valladolid, passant per Palma i Castelló.

Tot té aroma de maig del 2011. Llavors, en plena crisi, el mapa d’Espanya també es va tenyir de blau. Va ser el prolegomen de la majoria absoluta de Mariano Rajoy a finals d’aquell any. Però aquesta vegada les dades econòmiques (en creixement, ocupació i inflació) no són dolentes. De fet, són millors que la mitjana europea, i aquesta legislatura, malgrat la pandèmia i la guerra a Ucraïna, no ha estat marcada per les retallades, sinó per avenços socials com la pujada del salari mínim i la revalorització de les pensions.

Des de la mateixa nit de diumenge diversos càrrecs socialistes van anticipar que Sánchez podia reaccionar a la patacada traient els morats de l’Executiu. Però finalment el president del Govern va optar per una via encara més radical. Eleccions anticipades, forçant així l’espai a l’esquerra del PSOE a arribar a un acord exprés per presentar-se junts a la imminent cita.

La trobada a porta tancada, van explicar després alguns dels presents, va transcórrer en un clima de profunda preocupació, però tots els integrants de la direcció socialista es van mostrar d’acord amb el dràstic pas donat pel cap de l’Executiu.