Més de 1.000 allotjaments rurals de Catalunya pendents d'una resposta de l'Administració, diem NO al Registre Únic de Lloguers. | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Imatges per web

Més de 1.000 allotjaments rurals de Catalunya pendents d’una resposta de l’Administració, diem NO al Registre Únic de Lloguers.

  |   Novetats

Turisme Rural Girona i Turalcat. Els establiments de Turisme Rural de Catalunya som un sector de pes important al nostre país, vital per a la supervivència de les àrees rurals i la dinamització del territori, que en aquests moments ens trobem pendents d’una resposta urgent per part de l’administració que ens regula, la Generalitat de Catalunya.

Des de fa uns mesos, la normativa europea obliga als estats membres a donar d’alta tots els habitatges que es destinen al lloguer en un registre unificat. El passat mes de desembre el Ministerio de la Vivienda y Agenda Urbana va publicar el Real Decreto 1312/2024 que crea el Registre Únic de Lloguers on s’hi han d’inscriure totes les cases i pisos destinats al lloguer de curta durada, abans del dia 1 de juliol. I ha encarregat la tramitació de l’esmentada inscripció als Registradors de la Propietat.

Cal remarcar que aquest Real Decret estableix que ni els hotels, ni els apartaments ni els establiments assimilats han d’obtenir aquest Número de Registre Únic per continuar comercialitzant-se en les plataformes on-line, perquè deixa clar que no són un lloguer.

Tanmateix, el Real Decreto 1312/2024 no esmenta específicament si les “cases rurals” estan exemptes o no. Atès que  aquests allotjaments tenen regulacions molt diverses en les diferents comunitats autònomes, el Ministerio ha inclòs dins l’apartat FAQS de la seva web aquesta instrucció: “Para comprobar si la unidad o alojamiento está o no afectado por la normativa, ha de acudir a la administración autonómica, competente en materia de turismo“.

En el cas de Catalunya, el Decret 75/2020, de 4 d’agost, de turisme de Catalunya inclou els establiments de turisme rural dins del grup d’establiments d’allotjament turístic (al costat dels hotels, apartaments i càmpings) i els diferencia clarament de les modalitats de lloguer turístic (els Habitatges d’Ús Turístic i les Llars Compartides).

Per totes aquestes raons, les principals entitats representatives del turisme rural català, des del passat mes de març, estem demanant a la Direcció General de Turisme que deixi clar que NO SÓM UNA ACTIVITAT DE LLOGUER i que, en conseqüència, no ens hem d’inscriure en el Registre Únic de Lloguers, fent-ho així també avinent al Deganat de Catalunya del Col·legi de Registradors de la Propietat.

Dins a data d’avui el nostre Govern s’ha inhibit de la seva obligació d’aclarir la situació dels establiments de turisme rural situats a Catalunya, desatenent, per tant, la remissió efectuada pel propi Ministerio de la Vivienda.

Després de mesos de silencis i ambigüitats, continuen sense optar per prendre la solució valenta de defensar el Turisme Rural de casa nostra i fer avinent als Registradors de la Propietat que els nostres establiments, atesa la regulació turística a la qual estan sotmesos, estan exclosos de l’aplicació del Real Decreto 1312/2024.

La situació es greu perquè els nostres principals aparadors comercials (Escapada Rural, Ruralgest, TusCasasRurales, Holidu, ….), en no disposar d’informació clara, ens exigeixen la inscripció en el Registre Únic abans de l’1 de juliol, posant-nos en el mateix pla que els pisos i cases de tot l’estat que ofereixen lloguers turístics.

El turisme rural català vol continuar essent, com ho ha estat des de la seva creació l’any 1983, un mecanisme de generació de creació de llocs de treball a les àrees rurals, de fixació de la població i d’estimulació de l’activitat econòmica. Així com una eina de dinamització sòcio-cultural, d’impuls a l’emprenedoria i alhora d’apropament i intercanvi entre els habitants de les àrees urbanes i les rurals.

Però en els darrers anys moltes de les decisions preses per l’administració estan posant molt difícil al turisme rural poder continuar mantenint l’activitat i exercint aquesta funció dinamitzadora del medi rural. 

En aquests moments (abans de l’1 de juliol) és imprescindible que l’administració de la Generalitat estableixi un criteri  que proporcioni seguretat jurídica i eviti que les interpretacions aleatòries de les plataformes de comercialització on-line acabin equiparant els establiments de turisme rural catalans a un lloguer turístic.