L'IPC puja al 5,2%, la taxa més alta en tres dècades | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’IPC puja al 5,2%, la taxa més alta en tres dècades

  |   Novetats

El Punt. Els preus es disparen a l’octubre i confirmen els pronòstics inflacionaris. Els encariments dels productes energètics, com la llum o els carburants, ja es comencen a traslladar a altres elements de l’índex.

Ho va prefigurar l’IPC avançat que va anunciar l’institut d’estadística de l’Estat, l’INE, i ahir ho van confirmar les xifres definitives: l’índex de preus al consum a Catalunya va pujar a l’octubre un 5,2% respecte al mateix mes de l’any passat, és a dir, 1,5 punts percentuals respecte al setembre, afectat, com en els últims mesos, per l’encariment dels productes energètics, encapçalats per l’electricitat. En el conjunt de l’Estat, l’IPC es va situar encara més amunt, dues dècimes per sobre del català, en un 5,4%.

Tot plegat, en un context de rebaixes generalitzades de les previsions de creixement econòmic, i amb un encariment energètic que se centrifuga cap a altres components de la cistella de l’IPC, com ara l’habitatge, que en un any s’ha apujat un 17,7%, afectat per les alces de la llum, el gas i el gasoil per a calefacció, i també el transport, que es paga un 12,6% més car que l’octubre del 2020 per l’augment de preus dels carburants i lubricants.

Quant a la inflació subjacent del conjunt de l’Estat, la que descompta productes amb variacions estacionals com els productes frescos i l’energia, es manté força per sota, en un 1,4%, això sí, també amb tendència a l’alça, quatre dècimes per sobre de la del setembre, la qual cosa confirma que els preus de l’energia i els combustibles ja impacten en els preus de la resta de productes i serveis.

La resta de components de l’índex, encapçalats pels aliments i les begudes no alcohòliques, també es van apujar, un 1,7%, el mateix percentatge que el segment de l’hostaleria. Oci i cultura costen un 1,5% més i l’educació i el vestit i el calçat s’han encarit un 1,4% i un 1,2%, respectivament, en els últims dotze mesos. Només un sector ha registrat un lleuger abaratiment, el de les comunicacions, els preus de les quals han caigut mig punt.

Entitats com la patronal CEOE o Funcas pronosticaven ahir que aquestes pujades són puntuals i que la taxa s’anirà estabilitzant a final d’any. Des del món sindical, CCOO, en canvi, va recordar en una nota que les grans companyies elèctriques ja han superat la xifra de guanys que tenien abans de la pandèmia i que, tot i això, han incrementat els preus un 30%, per la qual cosa reclama mesures per rebaixar la factura energètica de les llars.

Catalunya aprova en el ràting de Vigeo

L’agència de qualificació Vigeo-Eiris ha atorgat la qualificació A2 de sostenibilitat a la Generalitat de Catalunya, la segona nota més positiva d’una escala de 12 nivells. A diferència d’altres agències de ràting, que observen la solvència financera, aquesta aplica criteris per valorar l’anomenat ESG (sigla en anglès de medi ambient, social i governança), d’acord amb els disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Catalunya és el primer territori de l’Estat a demanar aquesta avaluació i és la setena de les més ben valorades d’Europa fins al moment.