Lagarde adverteix de l'augment dels salaris a l'eurozona per la inflació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Lagarde adverteix de l’augment dels salaris a l’eurozona per la inflació

  |   Novetats

Diari de Girona. Avança que si l’escalada del nivell de preus persisteix o s’aguditza serà «apropiat» un increment de tipus més gran del previst al setembre.

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, va confirmar ahir que els salaris han començat a «repuntar» a la zona de l’euro. Encara que l’augment «segueix sent moderat» i inferior al que s’esperava, la previsió és que les pujades salarials negociades s’enforteixin durant la resta de l’any i es mantinguin per sobre de les projeccions «a causa de les tensions als mercats de treball, els augments dels salaris mínims i alguns efectes de compensació per les altes taxes d’inflació», va explicar davant la comissió d’assumptes econòmics del Parlament Europeu, en què va confirmar la propera pujada de tipus i els preparatius del nou instrument antifragmentació per controlar les primes de risc .

L’evolució dels salaris es reflecteix en l’augment de les expectatives d’inflació a llarg termini, que els experts del BCE han revisat a l’alça de manera significativa. Segons les últimes projeccions, la inflació es dispararà aquest any al 6,8%, abans de caure al 3,5% el 2023 i al 2,1% el 2024, cosa que significa que, al final de l’horitzó, encara seguirà lleugerament per damunt de l’objectiu.

«És totalment legítim que hi hagi aquestes alces (salarials) però és molt important i és la nostra tasca com a Banc Central Europeu mantenir l’estabilitat de preus i la perspectiva d’inflació al voltant del 2% i no exposar-nos a un excés que vagi molt més enllà d’aquest 2%», va dir sobre el mandat de l’entitat.

Normalització monetària

Per això s’explica la bateria de mesures adoptada pel consell de govern del BCE en la seva última reunió del 9 de juny, per endurir la política monetària després d’una taxa d’inflació rècord del 8,1% al maig. Aquesta bateria inclou acabar amb les compres netes de deute a partir de l’1 de juliol, pujar un quart de punt els tipus d’interès en la reunió mensual de juliol i previsiblement una segona pujada encara més gran al setembre encara que dependrà de les perspectives d’inflació a mig termini.

«Si les perspectives d’inflació a mig termini persisteixen o es deterioren, serà apropiat un increment més gran en la nostra reunió del setembre», va anticipar. La intenció de l’entitat és establir «una trajectòria gradual però sostinguda» a partir del setembre. «En consonància amb el nostre compromís amb l’objectiu del 2% a mig termini, el ritme d’ajust de la nostra política monetària dependrà de les dades que es rebin i de com avaluem l’evolució de la inflació a mig termini», va afegir.