La sequera amenaça amb uns preus de luxe per a la carn i la fruita fresca | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La sequera amenaça amb uns preus de luxe per a la carn i la fruita fresca

  |   Novetats

Diari de Girona. Els productors catalans donen per perduda el 80% de la collita d’ordi, blat i civada i calculen que la campanya de poma, pera i préssec serà gairebé un 70% inferior a la de l’any passat.

A la meitat de la conversa, Vicenç Pascual recorda un antic professor d’Economia. «Sempre ens deia que un euro invertit al sector primari es transformava en dos al sector secundari i en tres, al terciari», subscriu aquest productor lleidatà de cereals, que veu aquesta simbiosi més clara que mai: si no hi ha res que collir, les centrals no tenen producte a tractar i les distribuïdores, res a moure; si elles no ingressen, i la seva gent no guanya diners, no es gasta en el comerç. I no hi ha dubte, aquest any, que la sequera i la falta d’aigua per regar han posat en perill la primera baula d’aquesta cadena. De fet, el Govern central va aprovar ahir en una reunió extraordinària un conjunt de mesures urgents per lluitar contra la sequera, entre les quals hi ha ajudes al camp.

Ara com ara, l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) dóna per perdut el 80% del cereal de secà (ordi, blat, civada…) que s’ha plantat, pràcticament la meitat del cereal de regadiu (el blat de moro o l’arròs) i un 60% del farratge (la planta que es cultiva per tal d’alimentar el bestiar). I Afrucat, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, preveu una recol·lecció gairebé un 70% inferior durant aquesta campanya. «L’impacte econòmic serà de país: aquesta crisi pot canviar el model que tenim», adverteix Sergi Balué com a agricultor i portaveu de la sectorial de la fruita dolça de JARC. «La sequera ens ha perjudicat molt més del que podem imaginar, i si continua, la situació serà catastròfica», apunta la presidenta a Barcelona de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Rosa Pruna.

«No perdem una campanya, podem perdre l’arbre, i si això passa, no hi ha relleu generacional»

Pèrdues directes

Aquests portaveus fan referència a una cadena que comença en les pèrdues directes d’aquests agricultors, però que pot acabar en un repunt de la desocupació i de la manca d’activitat a la zona rural, una important reducció de les exportacions catalanes (i el conseqüent augment de la dependència de l’exterior de la comunitat) i en productes encarint-se al supermercat fins a convertir-se en un luxe.

Tant la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, com Agroseguro -empresa que s’encarrega de concentrar i gestionar les pòlisses d’assegurances i els peritatges al camp espanyol- opinen que és aviat per quantificar la ferida econòmica que ocasionarà la sequera. Tot i això, dins del sector es parla de fins a 1.200 milions de pèrdues relacionades amb cultius que no es podran vendre: només amb els cereals, el segon que més es cull a Catalunya, Asaja calcula que es podrien perdre fins a 440 milions; i pel que fa a la fruita dolça, JARC situa les pèrdues en els 250 milions si es fessin malbé les 12.000 hectàrees que beuen del canal d’Urgell, a Lleida.

A manera de referència, Agroseguro té assegurades 158.000 hectàrees de producció de secà -«en regadiu és condició sine qua non tenir aigua, ningú no havia pensat que arribaríem a l’extrem que no n’hi hagués», justifica el director territorial a Catalunya d’aquesta entitat, Javier Joana, en relació amb les restriccions sobre els canals- per valor de 182 milions d’euros. De tota manera, «una cosa és el que cobrim nosaltres, una altra l’efecte sobre la mà d’obra, les centrals hortofructícoles, el comerç… Aquí hi ha una cadena molt gran perjudicada i són centenars de milions de pèrdues», confirma Joana.

Sense alternativa econòmica

En aquest sentit, l’efecte indirecte que preocupa més tots els implicats és la pèrdua de múscul de l’economia agrícola catalana, que si bé és menor en comparació al que aporten al PIB altres sectors com els serveis, la indústria o el comerç, el transport i l’hostaleria, és una de les principals fonts de vendes a l’estranger.

«Quan un deixa una granja buida, ha de buscar una altra feina, i llavors aquí ja no torna: això es quedarà buit, perquè en aquestes zones no hi ha alternativa econòmica, no hi ha polígons on instal·lar una Seat o un Amazon», diu Pascual, responsable de la sectorial de cereals de JARC.

«El que passa és que no perdem una campanya, podem perdre l’arbre, i si això passa, no hi ha relleu generacional, així que molts agricultors tancaran», manifesta també Balué. «L’any passat el mal sobre el sector fruiter va ser molt fort i ja hi ha gent que ho ha deixat, normalment els més joves o els més inquiets; ara, aquesta estocada ve a tota l’agricultura», diu aquest expert.

L’exemple més immediat és el de la palla: l’escassetat ja ha provocat que s’estigui pagant un 50% més que l’any passat i un 160% més que en fa dos. «Moltes explotacions ramaderes perillen per la falta de menjar o perquè els preus estan desorbitats», alerta Pascual, que explica que Espanya és exportadora de farratge, de manera que, si no l’elabora aquí, no l’obté d’altres llocs. «Això és carn que no hi haurà al supermercat o que pujarà moltíssim de preu», afegeix.

I aquí hi ha l’altre gran perill: que això alteri completament el mercat de la venda d’alimentació. Sobretot, perquè molts aliments començaran a venir de països que no tenen un problema tan greu de manca d’aigua, i aleshores es poden encarir i fins i tot, com apunta Balué, convertir-se en un luxe. El director territorial d’Agroseguro no ho veu tan cru. «L’any passat ja es va perdre el 70% de la fruita per les gelades, i, al final, si no hi ha fruita aquí, n’hi ha a Múrcia, l’Aragó o Càceres; estem en un món tan global que el consumidor només ho notarà si busca una fruita molt concreta», aventura Joana.

I Balué coincideix, encara que parcialment i amb un últim matís: «Si s’acaba l’agroindústria de Catalunya comprarem a Itàlia, no passa res, però no perdem de vista el que ha passat a Ucraïna: s’ha endut el cereal qui ha pogut pagar més per ell, i Espanya només pot pagar més que la Xina o Finlàndia».