La inflació repunta a l'abril fins al 4,1% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

La inflació repunta a l’abril fins al 4,1%

  |   Novetats

El Periódico. La compra de carn i peix cau en picat i el 60% dels consumidors ho atribueixen al preu. El Govern espanyol admet que la sequera amenaça la normalització dels preus dels aliments.

Després de la frenada anotada al març, la taxa d’inflació ha tornat a escalar el mes d’abril fins a situar-se en el 4,1%, gairebé un punt per sobre del 3,3% registrat el mes passat. Aquesta evolució, que suposa en tot cas situar l’augment de l’índex general entorn de la meitat del d’un any enrere, es deu a l’efecte base al comparar-se amb el mes en què es va introduir la bonificació als carburants i la resta de mesures del decret del 29 de març de 2022.

La inflació subjacent, per la seva banda, que és la més estructural a l’excloure els elements més volàtils com l’energia i els aliments no elaborats, s’ha reduït gairebé un punt respecte al mes passat fins al 6,6%, davant el 7,5% de març. Fonts del Govern destaquen que «el conjunt de mesures adoptades el desembre passat continuaran contribuint a esmorteir l’evolució de la inflació», si bé el camí cap a la normalització encara sembla llarg.
Segons l’INE, l’evolució de l’índex de preus de consum (IPC) a l’abril és deguda, principalment, al fet que el descens dels preus de l’electricitat és menor que el registrat l’abril de 2022, i a l’augment dels carburants, que van baixar l’abril de l’any anterior. En sentit contrari destaca l’evolució dels aliments i begudes no alcohòliques, els preus de les quals augmenten menys aquest mes que l’abril del 2022.

Si la comparació amb un nefast març de 2022 –posterior a l’esclat de la guerra a Ucraïna– va afavorir que el mes passat la inflació baixés de cop del 6% (febrer) al 3,3%; en aquesta ocasió, l’anomenat ‘efecte esglaó’ ha jugat en contra del mes d’abril i s’ha traduït en un repunt de la taxa fins al 4,1%, segons la dada de l’Índex de Preus de Consum (IPC) avançat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que no serà definitiu fins al 12 de maig.

Mesures antiinflació

L’abril del 2022, l’IPC va baixar dues dècimes respecte al mes anterior amb ajuda d’algunes mesures antiinflació que va adoptar el Govern, com el descompte de 20 cèntims per litre de carburant. La taxa anual es va reduir del 9,8% el març al 8,3%. Aquesta mesura es va eliminar des del passat 1 de gener. Aquest abril del 2023, l’IPC no ha baixat respecte al març sinó que ha pujat en 6 dècimes i, com a resultat d’això, la inflació ha escalat fins al 4,3%.

Malgrat que ha afluixat una mica a l’abril, el que més persisteix és la inflació subjacent. On més es percep aquesta evolució és al cistell de consum, malgrat que des de l’1 de gener es va eliminar temporalment l’IVA de productes essencials com el pa i els ous, i es va baixar del 10% al 5% el dels olis i la pastes. L’abril de l’any passat, la taxa interanual de la inflació subjacent era del 4,4%. Al seu nivell màxim es va arribar al febrer, amb el 7,6%.

El mes passat, malgrat la moderació de l’índex general, els aliments van augmentar l’1,1% respecte al febrer, i malgrat cedir una dècima en la seva taxa anual, del rècord del 16,6% al 16,5%, es va mantenir en uns nivells encara molt elevats.

L’evolució de la inflació ha portat el Banc Central Europeu (BCE) a pujar els tipus d’interès, situats en el 3,5%. L’entitat ha augmentat fins ara en sis vegades el preu del diner des del juliol de l’any passat, després de gairebé sis anys d’estar en el 0%. Està previst que en la seva reunió de la setmana que ve, acordi un nova alça del preus dels diners, si bé la presidenta, Christine Lagarde va deixar entreveure que els increments podrien estar a punt d’arribar a la fi.