Girona registra 3,25 afiliats a la Seguretat Social per cada jubilat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Girona registra 3,25 afiliats a la Seguretat Social per cada jubilat

  |   Novetats

Diari de Girona. Els treballadors majors de 60 anys s’incrementen fins a un 76% a les comarques gironines en els últims 11 anys.

La ràtio d’afiliats a la Seguretat Social per cada jubilat beneficiari d’una prestació contributiva al mes d’abril és de 3,25 a les comarques gironines, la segona més alta a Catalunya. El nombre mitjà d’afiliats a la Seguretat Social a Girona a l’abril ha estat de 353.317 persones, mentre que els jubilats s’han situat en 108.853. A Catalunya, només Barcelona té una ràtio superior a la de Girona, 3,29, mentre que Lleida (3,16) i Tarragona (3) se situen per sota.

El mes d’abril s’ha tancat a Espanya -amb gairebé amb les mateixes dades que a Girona, 3,31 afiliats a la Seguretat Social per cada jubilat beneficiari d’una prestació contributiva, relació que no arribava a una xifra similar des del mateix mes del 2012 (3,28) i el repunt del qual s’explica per l’avenç de l’ocupació a la darrera dècada.

Tot i això, la relació entre aquests dos col·lectius és molt dispar en l’anàlisi per territoris, amb Ourense com la província amb menor nombre d’afiliats per cada jubilat (1,57), mentre que Almeria registra la ràtio més alta (4,82).

La ràtio mitjana va assolir el punt més baix el 2014, quan a l’abril es va situar en 3,05 afiliats per cada jubilat, però des d’aleshores no ha fet sinó augmentar, ja que el nombre de treballadors ha crescut més que el de jubilats.

A més, el creixement dels afiliats s’ha accelerat des del 2020, amb un ritme de creixement anual del 2,8%, mentre que el de jubilats ha desaccelerat l’1,08%.

Tot i això, la ràtio d’aquest abril queda encara lluny de la del mateix mes del 2008, quan hi havia a Espanya 4 afiliats per cada jubilat, ja que des d’aleshores en nombre de cotitzants ha crescut un 6,5%, mentre que el de pensionistes ho ha fet un 30,09%.

L’envelliment de la població

Tot i això, la realitat demogràfica d’Espanya fa que, a mitjà termini, les perspectives suggereixin una reducció de la ràtio entre treballadors i jubilats pensionistes, per això s’ha abordat una reforma del sistema públic de pensions que busca incrementar els ingressos, especialment en la dècada de 2030 i 2040.

Segons l’informe d’envelliment de la Unió Europea (Ageing Report), que analitza l’evolució demogràfica de països de la UE i les seves implicacions econòmiques i socials, Espanya es troba entre els països amb una proporció més gran de població més gran de 65 anys i una menor proporció de població menor de 15 anys i, a més, aquest envelliment seguirà en les properes dècades.

Aquestes dades es veuen reflectides a les comarques gironines. Des del 2012 el nombre d’afiliats a la Seguretat Social majors de 60 anys s’ha incrementat un 76% a Girona. L’abril de 2012 hi havia 18.763 afiliats que superaven aquesta edat, mentre que a l’abril d’enguany la xifra és de 33.108 persones. Tot i això, cal tenir en compte el pes que tenen els empleats d’aquesta edat sobre el total de treballadors. Els majors de 60 anys suposaven un 6,6% del total d’afiliats a la Seguretat Social l’abril del 2012 a Girona, mentre que al mateix mes d’aquest any els afiliats majors de 60 anys son han augmentat gairebé tres punts, essent un 9,4% sobre el total.

L’informe d’envelliment de la

Unió Europea assenyala que la reducció de la població en edat de treballar podrà limitar el creixement econòmic i augmentar la pressió sobre el sistema de pensions, per això la recomanació de reformes que garanteixin la viabilitat financera del sistema en el futur. Així, el govern espanyol va aprovar el mes de març l’últim bloc de la reforma del sistema públic de les pensions, que inclou mesures destinades a incrementar els ingressos per fer front a l’increment de despesa que suportarà el sistema durant les pròximes dues dècades. Tanmateix, el Banc d’Espanya avisa que seran necessàries noves mesures a partir del 2025 per reforçar la sostenibilitat financera del sistema de pensions.

Espanya es troba entre els països amb una major proporció de població més gran de 65 anys