Els autònoms criden a “repensar” les cotitzacions dos anys després del nou règim
El Periódico. Les organitzacions catalanes reben el desplegament del nou sistema a l’espera de “millores en la base de càlcul” que apropin més les quotes dels treballadors per compte propi als seus ingressos reals
Dos anys després de l’aplicació del nou règim especial del treball autònom (RETA) que va dur a terme el ministeri de la Seguretat Social el 2023, la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) ha presentat les primeres dades que un temps després mostren com el 50,7% dels 3,7 milions d’autònoms de l’estat espanyol hauran de regularitzar la seva cotització per al 2023.
L’objectiu d’aquesta reforma és que les contribucions dels autònoms es concentrin en els seus ingressos reals, calculat a partir d’una taula de referència de les cotitzacions. Després de dos anys que es fes efectiva la mesura, unes 880.000 persones, el 23,85% dels autònoms, hauran de regularitzar la seva situació per haver cotitzat per sota del seu tram en aquest període, i de mitjana cada persona pagarà 450 euros, segons les dades de la Seguretat Social. Per altra banda, un 26,85% dels treballadors per compte propi que han de reorganitzar la seva cotització ho faran per haver cotitzat per sobre del seu tram. Aquests últims tenen dret a una devolució, que serà d’un import mitjà de menys de 600 euros, o poden decidir mantenir-se en el seu tram.
Des de les diferents organitzacions de treballadors autònoms es valoren positivament aquests primers resultats de l’adaptació a un nou sistema retributiu, que ajuda a “restablir la justícia contributiva” segons apunta UPTA, l’Unió de Professionals i Treballadors Autònoms. Enric Rius, el president d’Autcat, l’Associació d’Autònoms de Catalunya, també veu favorablement aquest canvi en la cotització, al que assegura que “l’autònom s’anirà adaptant i cada cop tindrà més eines per poder calcular les seves cotitzacions de manera més real”.
Tot i que el canvi legislatiu ha estat rebut amb moderat optimisme durant aquest període i des de les associacions d’autònoms es veu com una reforma en el bon sentit, es considera que aquestes novetats no són suficients. En aquest sentit, es plantegen modificacions en les cotitzacions per poder ajustar correctament a com els autònoms consideren que realment s’haurien de calcular els seus ingressos i el seu rendiment. Des d’Autcat, Enric Rius considera que podria haver-hi una millora en la consideració de la base de les cotitzacions. “Una qüestió que afecta els autònoms és que no paguem pel que realment guanyem, sinó pel que des d’hisenda es registra que guanyem, segons unes normatives fiscals,” explica Rius. “Per això defensem que es tiri endavant una reforma fiscal perquè els autònoms puguin deduir totes les despeses que tenen, i que ara no poden fer,” continua Enric Rius.
Les propostes de canvis en les deduccions
“No ens sembla un mal sistema i no tenim problemes amb el plantejament,” apunta Rius, si bé afegeix que “cal millorar la base de càlcul”. En aquest sentit, des de Pimec Autònoms també es defensa aquest canvi en la forma de cotitzar per tal de fer les reformes més efectives: “s’ha de repensar quines són les despeses reals dels autònoms,” afirma Elisabeth Bach, presidenta de l’organització patronal. L’exemple més comú que normalment es planteja com a problemàtica és el del vehicle propi, “que els autònoms no puguin registrar despeses associades al vehicle suposa una dificultat, creiem que cal fer un canvi al respecte i, per exemple, buscar un percentatge en el qual el cost de la mobilitat sí que sigui deduïble,” apunta Enric Rius. A més, Bach afegeix que amb aquest criteri de revisió “més restrictiu” que han trobat els autònoms en els últims anys, les despeses que es registren no acaben sent completament realistes.
Així mateix, des d’Autcat també es demana plantejar un canvi pel que fa a la cotització d’aquells autònoms administradors de societats que, a part de veure deduccions pel seu salari, també ho fan pels beneficis que puguin cobrar com a administradors, ja que aquests no formen part del seu sou, apunta Rius.
En aquest sentit, Rius apunta que un autònom que és administrador d’una societat i que, a part d’aquesta feina, rep dividends d’una altra inversió ja paga a hisenda les deduccions que pertoquen, i que, per tant, qualsevol altre autònom tindria el dret a fer el mateix. Per altra banda, des de grups de representació d’autònoms com el de Pimec creuen que els canvis en les cotitzacions dels autònoms també haurien de poder donar més llibertat per establir-se dintre de les franges de cotització que els pertoca, ja que en alguns casos els autònoms no veuen uns ingressos constants segons les èpoques de l’any. “Creiem que els mínims i els màxims d’ingressos de cada franja de referència per a la cotització són importants, per això plantegem que es flexibilitzin els trams de rendiment,” apunta Bach.
Adaptacions de les cotitzacions des de 2023
Des de Pimec Autònoms, Bach assegura que aquest canvi en el model ha anat sobre el previst en les seves estimacions que van fer sobre el procés, i no han rebut més consultes o incidències en aquest període de temps. De fet, gairebé la meitat dels treballadors per compte propi no ha de fer cap canvi pel que fa a com va regularitzar la seva quota durant el 2023, un total d’un 49,3% dels autònoms registrats. Això es deu perquè, o bé aquestes persones ja van cotitzar dintre del seu tram segons els seus ingressos per a aquell any, o perquè no van tenir períodes regularitzables.
Pel que fa als trams, aquests han canviat des de 2023, ja que s’ha reduït la quota d’aquells que tenen un rendiment net inferior als 1.500 euros mensuals, passant de tenir una quota de 230 euros a què aquesta sigui de 200 en el tram més baix de rendiment, que són 670 euros al mes o menys. En canvi, el que els autònoms han de pagar de seguretat social ha augmentat per a aquelles persones amb uns rendiments nets superiors als 1.700 euros mensuals, que ha vist un increment progressiu en cada tram d’ingressos. En aquest sentit, Bach apunta que “encara és aviat per veure si aquests canvis concrets en cada tram poden tenir un efecte positiu” en aquells treballadors per compte propi que han vist variar la seva cotització, ja que els canvis s’han fet progressivament en els últims dos anys.