El sector de la fruita preveu pèrdues de més de 160 milions arran de la sequera | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El sector de la fruita preveu pèrdues de més de 160 milions arran de la sequera

  |   Novetats

El Punt. La sequera és un drama mediambiental i també econòmic. La patronal catalana de la fruita, Afrucat, calcula que els pagesos perdran més de 164 milions d’euros només a les zones on no hi hagi collita com a conseqüència de les actuals restriccions d’aigua, com ara el tancament del reg al canal d’Urgell. Si la situació s’agreuja i no es pogués garantís la supervivència dels arbres fruiters, caldria sumar-hi 600 milions més, corresponents al cost de replantar-los i esperar que tornin a produir a ple rendiment, aproximadament cinc anys després. Per minimitzar l’impacte de la sequera almenys en les seves butxaques, la patronal demana a les administracions que sol·licitin una autorització a la UE per desplegar “ajudes d’estat”. Aquest mecanisme, recorda, permet sobrepassar les ja previstes, que qualifica de “mínims”, en situacions de “força major”.

En declaracions recollides per l’agència ACN, el director general d’Afrucat, Manel Simon, ha detallat que el tancament del reg al canal d’Urgell posa en risc una producció potencial de 173 milions de quilos de poma, als quals cal sumar-n’hi uns altres 27 que queden afectats per les restriccions d’aigua a la zona empordanesa de l’Escala i Torroella de Montgrí. Això suposa un 67% de la producció catalana, que, segons ha recordat, és la més important de tot l’Estat. Pel que fa a la pera, la xifra és d’uns 74 milions de quilos (52%), i en el cas del préssec i la nectarina, d’uns 35 milions (7%).

Pel que fa a les pèrdues, des d’Afrucat han quantificat en 114 milions d’euros les corresponents a les inversions ja fetes al camp, a més de les de la mà d’obra necessària per retirar la fruita dels arbres. A això, cal sumar-hi els costos fixos que tenen les centrals, que ascendeixen a 50 milions d’euros. Simon ha defensat la necessitat de garantir la supervivència dels arbres fruiters per mirar d’evitar que l’impacte sigui més gran. “No ens podem permetre arribar a aquest escenari”, ha reblat. Des de la patronal també han estimat en 350 milions la facturació que es perdria i xifra en 600 milions l’impacte econòmic sectorial derivat de l’aplicació de mesures de restricció d’aigua per al regadiu.