El ministre Escrivá avança que Espanya superarà els 20,7 milions d'ocupats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El ministre Escrivá avança que Espanya superarà els 20,7 milions d’ocupats

  |   Novetats

Diari de Girona. Anticipa també un cert refredament en la creació de llocs de treball per a aquest mes de maig.

El Ministeri de Seguretat Social anticipa un cert refredament en la creació d’ocupació per al mes de maig, després d’acumular tres quinzenes consecutives amb creixements de l’ocupació menors que les setmanes precedents. Una cosa que, alhora, no serà incompatible amb què Espanya superi un nou rècord d’ocupació, amb 20,7 milions de treballadors en actiu. Mai abans hi havia hagut tanta gent amb feina i cotitzant a la Seguretat Social de manera simultània. Segons l’avenç de l’afiliació de meitat de mes publicat ahir, el departament liderat per José Luis Escrivá projecta la creació de 116.779 llocs de treball.

El mercat laboral transita els millors mesos de l’any, amb les activitats estacionals amb alt pes dins de l’economia espanyola -com l’hostaleria o el turisme- en plena efervescència. Tot i els efectes de la guerra a Ucraïna, residuals ja en termes d’ocupació, i de la persistent alta inflació, Espanya acumula diversos mesos amb xifres de creació d’ocupació molt superiors a les registrades els anys immediatament anteriors a l’esclat de la pandèmia. Això no obstant, aquesta vigorositat comença a donar alguns senyals de fatiga o, com a mínim, de certa desacceleració. En termes desestacionalitzats, és a dir, una vegada aplicada la cuina de Seguretat Social i restat el component cíclic, Espanya guanyaria gairebé 117.000 ocupats al maig.

La «cara B»

La «cara B» d’aquesta xifra és que creix més que l’any passat, sí, però menys que el que estava acostumat el mercat laboral durant aquestes últimes setmanes. Segons dades de la Seguretat Social, serà la tercera quinzena consecutiva en què es crea menys ocupació de la que es va crear la quinzena anterior. Es tracta del que es coneix tècnicament com una desacceleració de l’ocupació. No es destrueix, ni de bon tros, però es crea ocupació a un ritme menor.