El Govern central destina 2.100 milions a pal·liar l'impacte de la sequera | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Govern central destina 2.100 milions a pal·liar l’impacte de la sequera

  |   Novetats

La Vanguardia. Els ajuts directes per a agricultors i ramaders ascendeixen als 636 milions.

El Consell de Ministres va aprovar ahir un paquet d’ajuts urgents de 2.190 milions d’euros per afrontar els efectes de la sequera i augmentar la disponibilitat de recursos hídrics, dels quals 1.000 milions estan vinculats al Pla de Recupe­ració.

D’aquests, 1.400 es destinaran a mesures destinades a la gestió d’aigua lligades al pressupost del Ministeri per a la Transició Ecològica i 784 milions aniran al sector agrari i els ramaders, amb 636 milions d’euros destinats a ajuts directes. “Volem assegurar la continuïtat productiva dels agricultors i els ramaders a la producció d’aliments per l’impacte que estan assumint, tant per la guerra com per la sequera, però també per frenar l’escalada de preus, que pot provocar escassetat”, va apuntar ahir el ministre d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Luis Planas, durant la roda de premsa de després del Consell de Ministres

Les mesures que gestionarà el seu ministeri s’articulen entorn de quatre línies d’actuació. La primera és la que fa referència a aquests ajuts directes al sector primari, per un valor de 636 milions. Una primera partida de 355 milions anirà destinada als productors de bestiar boví, oví i cabrú per compensar-los per l’increment dels costos de producció, com ara els pinsos i altres entrades.

El decret estableix unes quanties unitàries d’ajuts de 100 euros per vaca i de 15 euros per ovella i cabra de carn, i de 40 euros per vaca i de 10 euros per ovella i cabra de llet.

Consell extraordinari amb Isabel Rodríguez,ministra portaveu; Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica i Luis Planas, Ministre d’Agricultura, Ramaderia i Pesca

Una altra partida de cinc milions d’euros anirà destinada per al sector apícola, quantia que ja havia avançat Luis Planas a finals de març. Per a l’agricultura es destinaran 276,7 milions d’euros, que recauran a les zones més perju­dicades per la sequera, de­terminades per l’evolució climàtica i hidrològica del Ministeri per a la Transició i el Repte Demogràfic, i les co­munitats autònomes.

Es reforcen, una vegada més, les quanties destinades a subvencionar la contractació d’assegurances agràries. “L’assegurança agrària és un dels instruments fonamentals per cobrir les contingències de sequera”, va recordar el ministre Planas. Per això, el Govern central aportarà 40,4 milions d’euros per ajudar a complementar fins a un 70% del seu cost, màxim legal permès per la Unió Europea. “ Amb aquesta ampliació, la línia de suport a la contractació d’assegurances agràries del ministeri ja ascendirà aquest exercici a més de 358 milions d’euros”, va recordar Planas.

En l’àmbit fiscal, s’estableix un paquet de 53 milions d’euros per sufragar l’exempció de les quotes de l’IBI les propietats dels titulars d’explotacions agrícoles o ramaderes que hagin patit, l’exercici 2023, una reducció del rendiment net de les activitats agràries d’almenys un 20% en zones amb limitacions naturals o d’un 30% a les altres.

També s’eximeix del pagament de l’IRPF i de l’impost de societats els ajuts que es percebin pels ecorègims de la política agrícola comuna ( PAC).

Les mesures del Govern central tenen com a objectiu, com ja va passar durant la pandèmia, garantir la liquiditat de les explotacions. Per això s’amplia en 20 milions la dotació de les línies ICO-MAPA- Saeca, que poden arribar fins a un 15% del principal del préstec. Igualment, s’amplia en tres milions d’euros la línia de finançament d’avals de la Societat Anònima Estatal de Caució Agrària ( Saeca), que són necessaris per obtenir aquests crèdits.

En l’àmbit sociolaboral, s’ha aprovat un ajornament del pagament de les quotes de la Seguretat Social i s’allarga fins al 31 de desembre del 2023 la reducció a deu de les peonades necessàries per tenir accés al subsidi agrari. El reial decret preveu una ampliació d’un mes, fins al 30 de juny, del termini per a la declaració de la PAC corresponent al 2023. I també la moratòria dels terminis d’implementació del quadern digital, que passa de l’1 de gener del 2024 a l’1 de gener del 2025.

Es podran modificar horaris de feina en cas d’alertes meteorològiques vermelles o taronges

A aquestes mesures s’afegeixen a les relacionades amb la protecció dels treballadors per riscos meteorològics. A més de la climatologia extrema, la protecció haurà de tenir en compte les tasques i les condicions personals del treballador. També s’inclou la reducció o modificació obligatòria de les hores de feina en els casos d’avisos per fenòmens adversos d’alerta vermella o taronja.