Ciència entre cerveses | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Ciència entre cerveses

  |   Novetats

El Punt. Organitzen a Olot un festival que du científics garrotxins a la barra del bar per apropar la seva feina als que hi estiguin interessats fent un toc. En la primera edició fa una aposta pel contingut feminista i de Km 0.

En bona part de les terres gironines fer el toc és quedar per prendre una cervesa. A partir d’ara, però, aquest mot, a Olot, tindrà una nova accepció: quedar per fer un tastet de ciència. I és que, per apropar la ciència als garrotxins, dissabte vinent se celebrarà la primera edició del festival de cultura científica de quilòmetre zero Toc de Ciència, coorganitzat per la doctora Nieves Lorenzo-Gotor i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

Així, doncs, i en el marc de la Nit Europea de la Recerca al Cafè del Firal, el Bouquet i el Baobab d’Olot, el Toc de Ciència oferirà cinc xerrades breus i interactives a càrrec de científics de la Garrotxa que explicaran les seves investigacions i informació divulgativa dels respectius àmbits d’actuació. Els protagonistes establiran un diàleg amb el públic, sense escenari ni el suport de diapositives. Les xerrades tindran una durada de vint minuts i acabaran amb concursos que repassaran els conceptes clau.

A més, diferents artistes de la zona captaran el moment amb il·lustracions lliures i que serviran de premi per al guanyador o guanyadora de cada concurs. Les activitats, patrocinades per Pintures Fontfreda, el Patronat d’Estudis d’Història d’Olot i Comarca (Pehoc) i la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (Ccccd) de la Universitat de Girona, es duran a terme a les terrasses dels bars mentre els assistents prenen alguna cosa; és a dir, fan el toc. Amb cada consumició rebran targetes amb informació sobre descobriments científics extraordinaris i realitzats per dones. Nieves Lorenzo-Gotor ha volgut remarcar l’accent feminista i de proximitat amb què han volgut impregnar la proposta.

El festival de cultura divulgativa començarà dissabte vinent a les cinc de la tarda al Cafè del Firal, on Blanca Pairó i Jordi Nonell, del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, parlaran d’aus rapinyaires i del seu projecte de ciència ciutadana. Tot seguit, la psicòloga de la residència i centre de dia Montsacopa, Carina Carré, i la neurocientífica de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, Mireia Ortega, explicaran què és l’Alzheimer i les eines de prevenció que hi ha en l’actualitat.

Els participants que optin per fer el toc al Bouquet podran escoltar i resoldre dubtes i establir col·loqui, amb la investigadora de la Universitat de Girona Mita Castañer. La trobada és a dos quarts de set de la tarda. Castañer posarà sobre la barra d’aquell bar la crisi climàtica i la concretarà amb dades de la Garrotxa. Una hora més tard, i al Baobab, l’ecotoxicòloga Laia Herrero ajudarà els assistents a entendre que la ratlla en una mateixa substància entre la nocivitat i el verí depèn de la dosificació.

Finalment, agafarà el relleu Albert Sabater, que defensarà i argumentarà sobre la necessitat de fer polítiques per regular la intel·ligència artificial.