La protesta del camp francès bloqueja 24 hores la frontera | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La protesta del camp francès bloqueja 24 hores la frontera

  |   Novetats

La Vanguardia. Dia de cues quilomètriques i sabotatges a camions, a la Jonquera

Les protestes dels agricultors francesos contra l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Mercosur va bloquejar 24 hores el pas fronterer de la Jonquera i el Voló, amb centenars de camions paralitzats i sabotatges a alguns vehicles que transportaven vi des d’ Espanya.

Les cues d’ahir al matí van ser quilomètriques i van provocar el rebuig dels agricultors espanyols. Si bé comparteixen el rebuig de l’acord del Mercosur (l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai), van demanar de no ser objecte de les protestes. “Nosaltres no som els que fem dúmping”, va afirmar Carles Vicente, responsable d’organització d’ Unió de Pagesos.

Els agricultors espanyols també rebutgen l’acord del Mercosur i estudien mobilitzacions

El sindicat agrari català es va mostrar molt crític amb el tractat de lliure comerç, que la Comissió Europea vol tirar endavant amb el suport d’una majoria de països i a què França s’oposa. El sector agrícola considera que aquest tractat comercial perjudica la producció europea, atès que dona entrada a productes més barats i que no complirien les mateixes obligacions i normes.

El bloqueig el va convocar el sindicat francès Coordinació Rural ( CR), segon en representació al país, que va aixecar la protesta cap ahir al migdia després d’aconseguir una reunió amb representants polítics per discutir les reivindicacions. El transport de mercaderies es va anar normalitzant durant la tarda. L’ Associació del Transport Internacional per Carretera ( Astic) i la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies ( CETM) van exigir, així mateix, que França garanteixi la lliure circulació a la frontera, un pas que sol concentrar les protestes del camp.

El sector va viure a començaments d’any una mobilització sense precedents per pressionar la Comissió Europea i frenar nous requisits ambientals i modificacions a la PAC. A Espanya, les mobilitzacions van ser històriques, amb ciutats com Barcelona col·lapsades per centenars de tractors i vies com l’AP-7 tallades a la circulació uns quants dies. Les protestes van fer efecte i els agricultors van aconseguir part de les reivindicacions.

Ara, el descontentament torna a prendre protagonisme. Organitzacions com la COAG, la UPA, la Unió d’ Unions i Unió de Pagesos han demanat la suspensió de l’acord del Mercosur o que es reformulin els termes, i unes quantes no descarten mobilitzacions, si bé no han concretat cap acció.

“És imprescindible que s’apliqui sempre el principi de les clàusules mirall”, afirmen a la UPA. Segons l’acord del Mercosur, s’eliminaran gradualment els drets sobre el 93% de les línies aranzelàries relatives a les exportacions agroalimentàries de la Unió Europea. Per la seva banda, la UE liberalitzarà el 82% de les importacions agrícoles, mentre que la resta de les importacions estaran subjectes a compromisos d’alliberament parcial. El sector carni europeu en serà, segons la COAG, un dels grans perjudicats.