Illa avisa que hi ha càmpings a zones inundables que «preocupen» el Govern
Diari de Girona. El sector lamenta l’«alarma innecessària» que s’està creant a partir d’informes «completament obsolets» i assenyala que fa anys que hi treballa
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va assenyalar ahir que hi ha càmpings a zones inundables que «preocupen» el Govern i que són la principal prioritat en la revisió de les activitats a zones de risc que va anunciar el seu govern la setmana passada.
En una entrevista a Catalunya Ràdio, Illa va assegurar que el Govern actuarà «amb seny» en la revisió d’aquestes activitats, però va destacar que «cal aprendre del que ha passat», en referència a la DANA a la Comunitat Valenciana, que ha causat més de 200 morts.
«Hi ha algunes activitats que ja sabem que estan en una situació que no correspon i hem veure, des d’un punt de vista administratiu i jurídic, què cal fer», va assenyalar Illa, que la setmana passada ja va avançar que es prendrien decisions que no serien «ben rebudes». Sobre aquest tema, va concretar que una de les activitats que més
El president afirma que s’analitzarà si en els càmpings es poden prendre mesures per minimitzar els riscos
preocupen el Govern són alguns càmpings situats a zones inundables. Més enllà de la seva ubicació a zones inundables, Illa va assenyalar que la revisió del Govern també analitzarà si en els equipaments afectats es poden prendre mesures per minimitzar els riscos.
Davant l’avís del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) de l’arribada d’una nova DANA aquesta setmana, Illa va instar la ciutadania a no tenir «por» però sí «respecte» al clima.
«No podem viure amb por i angoixats, però sí amb respecte per la situació i molt pendents dels avisos que es puguin anar donant des dels serveis de Protecció Civil», va assenyalar el president. Així mateix, va assenyalar que la població ha d’acostumar-se als avisos de protecció civil sobre el clima i a seguir les recomanacions.
«La gent té dret a saber la previsió del que pugui passar per prendre les precaucions. També cal millorar molt l’aspecte de formació i d’autoprotecció. Si hi ha avisos de pluges intenses, no aparquis a la riera», va recomanar.
La resposta del sector
Per part seva, la Federació Catalana de Càmpings (FCC) va criticar la «lleugeresa» amb què s’està abordant el possible risc d’inundacions als càmpings catalans i va lamentar l’«·alarma innecessària» a partir d’informes «completament obsolets» i que no inclouen l’actualització dels mapes de perillositat i zonificació de l’espai fluvial, aprovat el 2020 per l’ACA.
La Federació Catalana de Càmpings va explicar en un comunicat que des del 2015 el sector està en converses amb l’administració per trobar solucions. En aquest sentit, va assenyalar que el 2018 ja es va elaborar una instrucció tècnica sobre criteris de redacció dels Plans d’Autoprotecció dels càmpings localitzats a zones inundables.
Segons va explicar, des d’aleshores s’ha modificat en quatre ocasions fins a la darrera versió l’abril d’aquest any. «Durant aquests llargs sis anys, no s’ha pogut homologar cap pla d’autoprotecció de càmpings situats en zones inundables, malgrat tots els intents fallits», va criticar.
nnMazón es va sumar al comandament el descontrol ja era absolut, enmig de trucades, persones entrant i sortint i molta incertesa sobre l’abast de les inundacions. Algunes fonts situen la seva arribada més enllà de dos quarts de vuit, i haver d’explicar-li la situació va endarrerir encara més l’enviament.
L’evacuació, a sobre de la taula
Entre les possibilitats que es van posar sobre la taula, la consellera Pradas va arribar a pronunciar la paraula evacuació. Es tractava de treure la gent de carrers i carreteres. Finalment, el text que es va enviar va ser molt més prudent. Ni confinament ni evacuació: «Com a mesura preventiva cal evitar qualsevol tipus de desplaçament a la província de València». A aquesta hora, les 20.10 minuts, molts municipis afectats ja estaven inundats. En tot cas, mai no es va circumscriure l’alerta a les poblacions aigües avall de la presa de Forata, l’estructura de la qual estava compromesa per les torrencials pluges a la capçalera.