Von der Leyen avala el pla de reformes de Sánchez per accedir al fons Covid | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Von der Leyen avala el pla de reformes de Sánchez per accedir al fons Covid

  |   Novetats

El Punt. El valida a Madrid en espera d’un pacte sobre el mercat laboral i les pensions. L’arribada de 9.000 milions al juliol depèn del vistiplau final de les capital.

El pla de refor­mes del govern espa­nyol ja té la bene­dicció de Brus­sel·les. La pre­si­denta de la Comissió Euro­pea (CE), Ursula von der Leyen, va viat­jar ahir fins a Madrid per entre­gar en per­sona al pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, l’apro­vat pel pro­grama de recu­pe­ració neces­sari per acce­dir als 69.500 mili­ons d’euros del fons per la Covid-19.

Un pas que acosta els 9.000 mili­ons d’euros de pre­fi­nançament, que poden arri­bar a finals de juliol si totes les capi­tals euro­pees donen llum verd a les refor­mes. A part de vali­dar el com­pli­ment dels objec­tius climàtics i digi­tals, l’exe­cu­tiu comu­ni­tari ha ava­lat les refor­mes del mer­cat labo­ral i del sis­tema de pen­si­ons que fa anys que reclama, mal­grat adme­tre que el “dis­seny final” no està tan­cat, en espera de les nego­ci­a­ci­ons amb els agents soci­als.
Fonts comu­nitàries veuen vital el diàleg amb patro­nal i sin­di­cats per garan­tir que les refor­mes siguin un “èxit”. De totes mane­res, Sánchez ja s’ha com­promès a uns resul­tats con­crets, com ara pre­ser­var la sos­te­ni­bi­li­tat de les pen­si­ons a llarg ter­mini “donant suport a una vida activa més llarga”. Igual­ment, la CE està satis­feta amb la pro­mesa d’acci­ons que redu­ei­xin els con­trac­tes tem­po­rals i la pre­ca­ri­e­tat.
Pri­me­res bes­tre­tes

Els 27 estats mem­bres de la UE tenen qua­tre set­ma­nes per apro­var les refor­mes de Sánchez i dels altres països que obte­nen aquesta set­mana l’aval de Brus­sel·les: Por­tu­gal, Grècia, Luxem­burg i Dina­marca. Fonts comu­nitàries pre­ve­uen que els minis­tres de Finan­ces hi donin llum verd en la reunió del 13 de juliol. Això per­me­tria a l’Estat espa­nyol rebre les pri­me­res bes­tre­tes (9.000 mili­ons d’euros) a finals de juliol i a Sánchez, mar­xar de vacan­ces una mica més tran­quil. Abans, con­vo­carà tots els pre­si­dents autonòmics per resol­dre tots els dub­tes que puguin tenir sobre la dis­tri­bució dels fons i les refor­mes.

De l’èxit en la imple­men­tació del pla en depe­nen les pròximes trans­ferències, que s’ani­ran fent a mesura que es vagin com­plint els 416 objec­tius que s’han mar­cat. El govern del PSOE i Podem haurà de demos­trar a Brus­sel·les que fa els deu­res si vol rebre el segon paga­ment al desem­bre (10.000 mili­ons d’euros) i el ter­cer, entre la pri­ma­vera i el juny del 2022 (12.000 mili­ons d’euros).

Fonts comu­nitàries indi­quen que hi ha part dels objec­tius per al segon paga­ment que ja s’han com­plert perquè s’hi poden incloure mesu­res adop­ta­des des de prin­ci­pis d’any. Amb tot, que­den algu­nes “qüesti­ons pen­dents”, espe­ci­al­ment reduir la tem­po­ra­li­tat del sec­tor públic, l’entrada en vigor de la llei climàtica i el des­ple­ga­ment de punts de càrrega de cot­xes elèctrics. Per acce­dir al ter­cer paga­ment caldrà imple­men­tar les refor­mes labo­rals.