Blog

Hostalric. Foto de l'interior del castell (la capella, el cavaller i el cos guàrdia), amb l'alcalde mostrant els espais. L'ajuntament invertirà dos milions d'euros per renovar-ho.

Usos moderns del castell d’Hostalric

  |   Novetats

El Punt. L’Ajuntament remodelarà el gran monument de la vila per treure’n rendibilitat econòmica. L’alcalde assenyala que les visites turístiques són compatibles amb el lloguer per a esdeveniments i actes d’empreses. Amb ajuts externs, el consistori preveu invertir-hi fins a 2,1 milions.

L’Ajuntament d’Hostalric invertirà fins a 2,1 milions d’euros en el símbol del municipi: el castell. L’alcalde, Nil Papiol (Sumem), assenyala que “l’explotació turística d’aquest equipament ha de ser compatible amb la [seva] rendibilització econòmica”. Aquest any l’equip de govern, de Sumem, hauria de tenir enllestit el projecte de la remodelació.

El grup de Sumem [8 regidors d’11] ha decidit actuar sobre el castell després que s’acabés la concessió amb l’empresa que hi gestionava un restaurant (La Fortalesa). “Hi ha hagut un període de tres anys, des que va acabar la concessió fins avui, en què ben bé no hi havia una directriu clara sobre el castell”, afirma Papiol. El restaurant era regentat per una societat de l’antic president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà. Gay hi tenia estances privades, al cavaller del castell.

“Potencialitats”

Amb el concurs endegat per renovar el símbol de la vila, els responsables municipals en veuen factible “la utilització turística; és a dir, que hi hagi turistes que completin el recorregut i visitin el cavaller [l’espai més gran, a dalt de tot de la fortalesa], però que a més l’espai té [grans] potencialitats en l’organització d’esdeveniments i que s’hi puguin fer casaments i llogar-hi espais per a esdeveniments privats”.

Amb aquesta actuació, l’Ajuntament materialitzarà el pla estratègic del castell, que va elaborar l’empresa STOA el 2018. El document ja avançava que l’espai podria ser l’escenari, entre altres activitats, d’obres de teatre, espectacles, conferències i tallers.

Les dues últimes entrades d’any el castell ha estat l’escenari d’una festa. “Ara hi fem el Cap d’Any, però no està equipat. Compleix la normativa, però la llum salta. És un edifici del segle XVIII”, recorda l’alcalde. El castell va ser construït entre el 1712 i el 1713, amb motiu de la guerra de Successió. Va ser l’enginyer militar Francisco de Santa Cruz, al servei de l’arxiduc Carles, qui va construir la fortificació moderna.

La rendibilitat econòmica de què parla Papiol es basa en la remodelació del cavaller, l’edifici principal –“és on centrarem més recursos”, diu–. El cavaller fa 2.460 m², repartits entre la planta baixa (890), la planta altell (273), la planta -1 (1.024) i la planta -2 (273). Més endavant, també es vol actuar en la casa del governador i la capella, hi afegeixen fonts municipals.

Serà la primera gran reforma des que el 2015 van invertir, entre el govern, la Diputació i fons europeus, 750.000 euros per fer un centre d’interpretació al cos de guàrdia.

El consistori preveu invertir-hi fins a 2,1 milions, per fases i amb ajuts d’altres administracions. “Ens podrem nodrir de l’1% cultural del ministeri, ajuts europeus… Però per fer-ho hem de tenir enllestit el projecte.” El castell requereix actuacions molt sovint, i l’alcalde esmenta que no tenen prou suport. “De vegades faig la reflexió que som un municipi de primera quant a patrimoni perquè no tots els municipis en tenen, però som un municipi de tercera per fer-hi front amb recursos propis.”

L’any passat, l’Ajuntament va destinar 50.000 euros a consolidar un talús sota el baluard de la Dent de Serra i 60.000 per reparar els danys ocasionats per uns aiguats al baluard major. Amb un pressupost anual d’uns quatre milions, Papiol afirma que la Diputació de Girona sempre els dona suport, però que no tenen “capacitat inversora per fer front a aquest patrimoni”.

Uns 15.000 visitants

A Hostalric l’any passat hi va haver 15.000 visitants, segons les entrades venudes al castell i el nombre de visitants comptabilitzats a l’oficina de turisme, que és al centre gastronòmic Domus Sent Soví. La meitat corresponen al castell, que en aquesta època es pot visitar –de manera lliure o amb visita guiada– els caps de setmana de les 11 del matí a les 2 del migdia.

 Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies