Blog

Tres empreses gironines participen en la fira Fruit Logística de Berlín

  |   Novetats
Diari de Girona. El Departament d’Agricultura, a través de PRODECA, organitza la partipació al certamen d’una cinquantena d’empreses catalanes Catalunya és la comunitat que més fruita dolça produeix de tot l’Estat.

En el marc de la fira Fruit Logística, que se celebra aquests dies a Berlín, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d’Agricultura, Plant & Food Research i Fruit Futur, impulsadors del programa Hot Climate Programme (HCP) de millora genètica per a la millora varietal de pomes i peres, van signar un acord amb el líder global de producció i comercialització de fruita T&G Global per comercialitzar i continuar desenvolupant noves varietats de poma i pera adaptades a climes càlids. Aquestes varietats ja s’estan treballant i es caracteritzen per tenir una qualitat excel·lent i una alta coloració en condicions d’altes temperatures i escassetat d’aigua. El programa varietal utilitza contribucions de germoplasma, tant de Nova Zelanda com d’Espanya, per identificar pares amb les característiques clau que es requereixen per al canvi climàtic: alta tolerància a la temperatura, baix requeriment d’aigua i fruites d’alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació. També hi ha un clar enfocament cap a la millora en la resistència a les plagues i malalties d’importància en climes càlids. El programa HCP el van iniciar l’IRTA i Plant & Food Research el 2002 per desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones càlides de cultiu, en un moment en el qual productors de la península Ibèrica, concretament de Catalunya, van començar a experimentar problemes amb les varietats tradicionals a causa de l’augment de les temperatures, per exemple, presenciant textures de polpa tova.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), va organitzar la participació d’empreses catalanes del sector de la fruita, sota la marca Catalunya, en la fira Fruit Logística que va tenir lloc a Berlín des de dimecres i fins ahir. En total, hi van participar una cinquantena d’empreses catalanes, de les quals tres procedeixen de les comarques gironines: l’empresa Fructícola de L’Empordà – Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, de Sant Pere Pescador; Girona Fruits – IGP Poma de Girona, de La Tallada d’Empordà; i Giropoma – Costa Brava – IGP Poma de Girona, d’Ullà. Catalunya és una de les principals zones de producció de fruita dolça a Europa i, alhora, és el novè major productor mundial de préssec i nectarina, el divuitè de pera i el trenta-setè de poma. En l’àmbit estatal, esdevé la comunitat autònoma que més fruita dolça produeix, al voltant d’un milió de tones de fruita a l’any.

La consellera Teresa Jordà, acompanyada del director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, van visitar el certamen, considerat el més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i a les hortalisses. Només en arribar a la capital alemanya, Jordà es va reunir amb la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, Marie Kapretz. El dimecres a la tarda la consellera va atendre els mitjans de comunicació a l’estand de Catalunya – PRODECA i, una hora més tard, va presidir l’acte de presentació del programa de millora de les noves varietats de pomes i peres Hot Climate Programme (HCP) per part de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d’Agricultura, Plant & Food Research, Fruit Futur i, aquest 2018, també T&G Global com a actor clau per a la comercialització dels productes. Al vespre, Jordà va mantenir una reunió amb la Taula d’Internacionalització. L’endemà, dijous, la consellera es va reunir amb una delegació de Baden-Württemberg i, a les tres del migdia, es va trobar amb la Junta de Producció Integrada de Catalunya.

Segons un comunicat emès pel Departament d’Agricultura, l’àmplia representació d’empreses catalanes a Fruit Logística cobreix la totalitat de les famílies de productes fructícoles cultivats a Catalunya: fruita de pinyol, fruita de llavor i cítrics. A més, el calendari de comercialització de la fruita catalana abasta tot l’any, ja que les centrals fructícoles compten amb una important capacitat frigorífica. Seguint la línia habitual dels darrers anys, l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. Per això les empreses catalanes participants es presenten a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa i un exemple de producció i treball de qualitat.

Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat líder mundial en aquest sector. En l’edició anterior hi van participar 2.785 expositors representants de 83 països, amb una afluència de 65.000 visitants procedents de 135 països, de l’àmbit de la comercialització, la importació, i la distribució.

Un sector agrari clau

La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció tant d’Europa com de l’Estat, i per la seva orientació exportadora. En aquest sentit, destaca la producció i comercialització de préssec, nectarina, pera i poma. Pel que fa al volum de producció, Agricultura ressalta que més de 58.000 hectàrees plantades amb fruiters produeixen més d’un milió de tones de fruita, gràcies a una zona plena de diversitat i a un clima mediterrani suau. Pel que fa al comerç exterior, Catalunya exporta un 80% de la fruita (en relació amb la seva producció) als mercats estrangers i està present en cadenes europees i internacionals.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies