Cues per comprar i sense dinar | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Cues per comprar i sense dinar

  |   Novetats

El Punt. Afluència de clients el primer dia de reobertura dels centres comercials. Amb la restauració tancada, la gent aprofita els descomptes, fa canvis de regals de Nadal i torna cap a casa.

Cues i molt de moviment des de primera hora a les portes dels centres comercials en el primer dia de reobertura d’aquestes grans superfícies. A La Maquinista, les cadenes de roba del grup Inditex tenien la clientela fent unes cues interminables a l’exterior esperant el torn per entrar a les botigues. A la sabateria Casas, l’aforament estava restringit a tretze persones i els clients també s’havien d’esperar com a mínim deu minuts per ser atesos. “En teníem ganes; està més animat del que ens pensàvem”, deia el responsable de la botiga, Josep Maria Ferrer, que reconeixia que els queda molt de gènere d’hivern que ara, amb els descomptes, compten a vendre abans no arribi el bon temps. Entre la clientela, molts esperaven ahir fer canvis de regals de Nadal i retornar articles comprats online. “Seran dies de molts canvis, però ens anirà bé abans no ens arribi tot el gènere nou”, explicava el responsable de Casas, on l’obertura els ha agafat a mig canvi de temporada. Per aquest comerciant, serà “impossible recuperar les vendes”, i menys encara si no poden obrir els dissabtes, però alhora encreua els dits perquè la situació sanitària no empitjori i els obligui a tornar a tancar com va passar després de festes.

Els comerciants celebren la reobertura, encara que sigui amb les limitacions del 30% de l’aforament, el mateix que tenien per Nadal, però lamenten que no puguin obrir els dissabtes. Seguint les recomanacions del Procicat, i com passa amb el petit comerç no essencial, no podran obrir amb l’objectiu de reduir la socialització i frenar els contagis. “Estem contents després de gairebé dos mesos tancats”, reconeixia el portaveu de l’Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya, Víctor García, que considera un “punt d’inflexió” que s’hagin igualat les condicions per a tot el sector. “Ara seria bo per a tots poder obrir els dissabtes, sense excepcions”, hi afegia Garcia, que veu prioritari “donar una continuïtat” i facilitar ajudes per als comerciants que més han patit i es troben en risc real de tancament.

Passejar, sense dinar

“S’està buidant perquè s’acosta l’hora de dinar i tot està tancat, però segur que a la tarda ve més gent”, hi afegia una venedora d’articles de cosmètica que, en acabar el seu torn, comptava a comprar menjar per emportar-se als restaurants propers, que encara no poden obrir i s’han hagut d’adaptar al nou format.

Els restaurants, bars i terrasses no han pogut reobrir als centres comercials i la majoria d’aquests establiments estan tancats des de l’octubre. “Això és un drama i completament insostenible”, denunciava el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, que destaca el sacrifici de molts empresaris per pagar lloguers quan fa gairebé un any que estan tancats. “A Catalunya, liderem els treballadors afectats per ERTO en aquest sector”, lamenta el representant del gremi, que critica la “desconnexió absoluta” de la Generalitat per mantenir aquesta “discriminació injustificable” entre uns i altres restauradors. “No es garanteix la igualtat de tracte i s’està posant en perill la recuperació econòmica i molts llocs de treball”, insisteix Pallarols.

Des del 7 de gener, quan van tancar els centres comercials, només s’hi han mantingut oberts els cinemes i els establiments essencials, com els d’alimentació, les farmàcies, els locals d’electrònica i els que feien menjar per emportar-se, una opció que ha guanyat pes i que ha funcionat com a “complement”, però que des del sector asseguren que no suposa un volum important de la despesa en alimentació. El Gremi de Restauració de Barcelona reclama que els establiments puguin reobrir per garantir una estabilitat i que s’ampliïn les franges horàries d’atenció als clients. “El govern en funcions té una emergència que ha de resoldre, perquè és la seva responsabilitat superar i gestionar la crisi”, assenyala Pallarols, que augura que, si es triga gaire, el tancament d’establiments podria duplicar el 25% del total que ja han tancat.