Blog

Poma de Girona comença les exportacions amb força

  |   Novetats

El Punt. Es venen a l’estranger una desena de contenidors cada setmana, una xifra que no es produïa des de feia cinc anys. El preu ha pujat entre un 10 i un 15% més que el 2015.

La collita de poma a la demarcació de Girona, que va començar la primera quinzena d’agost amb les varietats més primerenques, “va a molt bon ritme”. I si la collita va molt bé, les exportacions encara van millor: “Entre tots s’estan exportant de 8 a 12 contenidors a la setmana”, segons assegura el nou president de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola. I el millor de tot és que aquestes vendes ja s’estan fent des de l’inici de la collita, cosa que no es produïa des de feia quatre o cinc anys, i a un preu entre “un 10 i un 15% superior al dels darrers anys”.

El motiu principal d’aquest increment de vendes és el descens en producció que han tingut alguns dels països europeus productors de poma per culpa de les inclemències climatològiques que s’han viscut al continent. Algun d’aquests descensos són importants. Àustria, per exemple, ha registrat una baixada del 83% i als països dels Balcans el descens ha estat del 65%. Però també s’espera una baixada de producció a França (-7%) –encara no ha començat a collir–, a més de Portugal, (-20%), Eslovènia (-83%) i Bèlgica (-13). Desapareix Xile com a competidor, ja que aquest any centra les seves vendes al sud-est asiàtic i “s’ha oblidat una mica d’Europa”. Les vendes s’estan centrant, segons Frigola, en l’Amèrica Llatina, els Emirats Àrabs i el nord d’Àfrica. “Entre un 15 o un 20% es queda a la demarcació”, explica el president de l’IGP Poma de Girona, que manté: “Pot ser un any raonablement bo i ens hem de mantenir tota la temporada sense posar-nos nerviosos per anar venent fins al final.”

Si no hi ha res que faci canviar les dades, les previsions per aquest any a les comarques gironines són superar les 83.000 tones, un 6% més que la collita del 2015, “i es donaria principalment un increment en la producció de les varietats Gala i Fuji”. En l’àmbit de Catalunya, la tendència és similar i s’estima una producció de 308.720 tones, que suposen un augment de l’11% respecte a l’any passat. “Ha estat una campanya amb una bona pol·linització i bon quallat, amb una primavera humida i fresca i amb una aclarida efectiva que ha proporcionat bons calibres”, diu Frigola, que explica que, a tot això, s’hi ha afegit un estiu amb alta irradiació que permetrà obtenir unes pomes amb un nivell alt de sucres.

Per fer la collita de poma, que es preveu que duri fins a l’octubre, el sector ha contractat prop de 2.500 temporers, una part dels quals s’han contractat en origen –Romania i Colòmbia–, “però també s’ha contractat mà d’obra de Catalunya i de l’Estat”. “Intentem contractar per començar a collir a l’agost i acabar tan tard com es pugui”, comenta. És per això que, quan s’acaba la collita, encara hi ha uns dies més de feina, “plegant malles i podant els arbres fruiters”, i molts temporers tenen feina fins a mitjan novembre.

Entrevista Llorenç Frigola. President de la IGP Poma de Girona. “Volem apel·lar al consumidor perquè triï poma de Girona”.

Llorenç Frigola és el nou president de la indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona, des de fa un parell de mesos. Entre els seus projectes hi ha realitzar un estudi de minimització de la petjada de carboni i incrementar la comunicació i difusió de la IGP Poma de Girona. Llorenç Frigola també vol apel·lar al consumidor i al botiguer gironí perquè triïn la “poma produïda a la demarcació” abans que la d’importació.

Quins són els seus principals projectes?
Volem fer un estudi de minimització de la petjada de carboni, però també volem potenciar la comunicació i la difusió referent a Poma de Girona. També volem apel·lar al consumidor i al botiguer gironí perquè potenciïn la poma produïda a la demarcació abans que les d’importació.
S’importa molta poma?
Hi ha un estudi elaborat per Afrucat que constata que dues de cada tres pomes vénen de fora. Evidentment no podem lluitar contra la importació, però sí que podem explicar al gironí que nosaltres fem una poma molt bona i de molta qualitat, i que si consumim productes de proximitat o de temporada mitigarem l’impacte ambiental perquè, entre d’altres, utilitzarem menys transport.
Aquests darrers anys, però, hi ha hagut una disminució del consum de fruita.
És cert. El consum de fruita a tot Europa ha baixat un 3% l’any. Els productors tenim un repte important d’aconseguir que la gent jove s’acostumi a menjar fruita.
Però per això ja fa anys que es fan promocions entre els escolars.
Sí. Es fa molta pedagogia per explicar als escolars que la fruita és sana i té moltes propietats. Aquesta promoció es va començar fa anys i es continuarà fent.
El sector fa molts estudis per millorar les varietats de poma?
Contínuament es fan estudis a través de l’IRTA de Mas Badia. En aquests moments en tenim uns quants en marxa, com ara el de la coloració de la poma, la reducció de costos amb nous sistemes de plantació, de producció ecològica de noves varietats i alguns que encara s’estan gestant i que sortiran d’aquí a un temps.
Com el de recerca de noves varietats?
Les noves varietats és un tema que està molt de moda. Es busquen noves varietats amb més sabor i més aromes, i fins i tot pomes més petites per menjar entre hores.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies