Blog

Pimec alerta de l’excés d’universitaris i la falta de tècnics amb FP

  |   Novetats

El Punt. Hi ha un 16,6% més de titulats superiors dels que demana el mercat i un 13,7% menys de tècnics. El 40% dels llocs de treball se situen a la franja baixa.

Som una societat d’extrems. Si més no pel que fa al grau de formació dels treballadors. La majoria dels catalans se situen en la franja alta (40%), és a dir amb educació superior o universitària, o en la baixa (37,2%), i per tant amb un nivell d’estudis que no passa de l’ESO. En canvi, al mig, a l’espai que ocupen els titulats en formació professional, tan sols hi ha el 22,8% de la població.

El problema d’aquesta piràmide és que no s’ajusta al que el mercat laboral demana. Bé, s’ajusta tan sols per sota, perquè el cert és que el 40,1% dels llocs de treball estan en la franja de baixa qualificació. En canvi, tan sols un 23,4% estan en l’alta, i un 36,5% a la franja mitjana. Són dades de l’informe sobre formació i ocupació a Catalunya que la patronal Pimec va presentar ahir i que posa de manifest, en paraules del responsable de l’Observatori de la Pimec, Modest Guinjoan, “la sobrequalificació de l’oferta”, que condemna titulats universitaris a desenvolupar tasques que requereixen una formació menor.

Però també es posen de manifest les dificultats de l’economia catalana per generar perfils professionals de major qualificació. En l’informe Pimec compara la situació a Catalunya amb la de vuit països de dimensions similars a Europa (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, els Països Baixos, Suècia i Suïssa) i assenyala que de mitjana el 30,4% i el 17,1% dels llocs de treball en aquests països se situen a la franja alta i mitjana alta (tècnics de suport). A Catalunya és un 23,4% i un 10,4%, és a dir, un 14% per sota.

En canvi, l’economia catalana crea un 9% més de llocs poc qualificats que els seus veïns europeus. Un fenomen que per Guinjoan s’explica sobretot perquè tenim “un sector turístic molt desenvolupat i de perfil molt baix”.

Catalunya té un 24% més de població activa d’entre 25 i 64 anys amb un nivell de formació baix en relació amb aquests vuit països (un 42,6% respecte a un 18,3%). En canvi, té un 23% menys de població amb una formació mitjana (un 20,4% contra un 44,2%).

El secretari general de Pimec, Antoni Cañete, va afirmar ahir que això està generant problemes en la contractació tot i la situació d’elevat atur al país: “No hi ha cap reunió en què no ens trobem amb algun empresari que ens diu que té problemes per trobar un treballador de perfil tècnic.”

Pendents de desenvolupar la llei catalana de l’FP

Fa tot just un any el Parlament va aprovar la primera llei de formació i qualificació professional de Catalunya. Un dels objectius de la llei era precisament fomentar els estudis d’FP.

La tendència en aquest sentit és positiva. Dels 67.357 matriculats en el curs 2003/2004 s’ha passat als 114.739 alumnes del curs 2013/2014. Un increment espectacular que en canvi no ha tingut un impacte en el nombre de títols d’FP expedits, ja que bona part dels alumnes de formació professional acaben fent servir aquests estudis tan sols com a porta d’entrada a la universitat. I això és així en part pel major prestigi social de què disposen els estudis superiors.

A aquest factor cultural s’afegeix el fet que un any després la llei encara no estigui desplegada, i mentre que Pimec demana que s’avanci en aquesta tasca, Foment del Treball s’està plantejant aturar el desplegament per fer una nova llei.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies