L'IVA dels fons europeus turístics alarma els ajuntaments | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’IVA dels fons europeus turístics alarma els ajuntaments

  |   Novetats

La Vanguardia. Governs autonòmics demanen exempcions: “Alguns municipis no poden assumir-ho”. La concessió de fons Next Generation per a projectes turístics ha provocat mal de cap en una part dels ajuntaments i els ens locals beneficiaris, que avui dia desconeixen si hauran de pagar el 21% de l’IVA de les partides adjudicades. Aquest impost, a causa de l’elevada suma dels ajuts, ha posat en alerta els governs autonòmics i municipals, especialment els més petits, alguns dels quals asseguren no disposar de prou tresoreria per fer front al gravamen i es plantegen renunciar al projecte, confirmen des de la Generalitat de Catalunya, la Comunitat de Madrid o la Junta de Castella i Lleó.

“Totes les comunitats autònomes estan igual, esperant que el Govern central aclareixi si els adjudicataris han d’abonar l’IVA o no”, afirma Marta Domènech, directora general de Turisme del Govern de Catalunya. La majoria d’ajuts concedits en la convocatòria del 2021, i que els municipis rebran entre maig i juny d’aquest any, s’acosten als dos milions d’euros, encara que alguns ajuntaments, com el de Lloret de Mar o de Salou, tenen atorgat un pla per valor de sis milions. El municipi aragonès de Benasc, de 2.300 habitants, compta amb una partida de 10 milions d’euros per al seu projecte de telefèric. Segons la resolució publicada el 23 de desembre al BOE, l’IVA no és subvencionable. És a dir, els adjudicataris amb plans de 2 milions hauria de pagar a Hisenda uns 420.000 euros; els de 6 milions, 1,2 milions; els de 10, 2,1 milions. El 21% dels ajuts rebuts a través dels fons europeus.

“No entenem aquesta situació perquè, generalment, les transferències a administracions públiques no liquiden l’IVA”, expliquen fonts de les  entitats locals. Per a la consellera de Cultura i Turisme de la Comunitat de Madrid, Marta Rivera de la Cruz, aquesta situació “posa en perill” els plans de sostenibilitat turística dels municipis amb la tresoreria tensada, que no són capaços d’afrontar l’impost o passarien dificultats. “Estem des del juliol demanant que ens aclareixin si cal pagar IVA i en quins casos”, afegeix.

De moment, el Ministeri d’Hisenda no ha donat cap resposta. Els dubtes i la incertesa són alts i algunes entitats locals, com les de la zona de Girona, han creat un grup per mantenir-se informats. “El temps passa i no ens concreten res”, expliquen. A l’Ajuntament de Girona la situació ha donat lloc a disputes entre el  govern local i l’oposició per l’import que, en teoria, hauria d’abonar la ciutat en impostos per rebre els fons, i que no estan previstos en els comptes municipals. Des del Consell Comarcal de la Garrotxa, amb una partida adjudicada de 3,5 milions d’euros, interpreten que sí que s’ha de pagar l’IVA dels fons europeus, en vista del que ha publicat el BOE. “Pel volum econòmic, és un contra temps molt important. En tot cas, estem treballant a nivell polític i tècnic per intentar trobar una solució”, expliquen.