Les empreses del sector ja han traslladat l’encariment de les matèries primeres al preu final de les obres, tot i que a principis d’any la situació era força diferent. «A finals de 2020 es van licitar obres amb el nivell de preus previ a la pujada; quan van començar les obres uns mesos més tard, els preus ja s’havien disparat», explica.

Davant d’aquesta situació, les companyies constructores van optar per dues solucions. «Una de les coses que vam fer va ser parlar amb els clients i buscar solucions consensuades des del punt de vista econòmic», comenta Garcia. «Alguns també van optar per modificar lleugerament el projecte o l’execució de determinades unitats», matisa. Segons dades facilitades per Constcat, la modificació de projectes només s’ha pogut dur a terme en menys d’un 10% dels casos.

L’altra solució passava per renunciar a l’obra de mutu acord i esperar que l’administració tornés a licitar-la a un preu més elevat. «Entre retards, tornar a preparar la licitació i tràmits diversos, l’endarreriment de les obres passa a ser de més d’un any», indica Garcia. Segons les dades presentades fa uns dies per la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), més del 40% de les empreses del sector s’han vist forçades a resoldre algun contracte o paralitzar les obres per l’encariment de preus.

L’encariment del petroli

La indústria que treballa amb plàstic i els seus derivats també ha notat un fort increment de preus, en aquest cas sobretot per l’encariment del petroli. Una de les empreses catalanes que en pateix les conseqüències és Plasticaband, amb seu a Granollers, que també es dedica a la fabricació de maquinària per fer embalatges. «El nostre patiment és transversal; en fabricar maquinària i també productes plàstics, ens veiem afectats per la pujada de preu dels metalls, dels productes electrònics i dels que provenen de petroquímiques», comenta el conseller delegat de la companyia, Jordi Guimet.

Per aquest empresari, la crisi actual és «la pitjor amb diferència» –fins i tot pitjor que la crisi de la Guerra del Golf, assegura- per la seva durada. «És molt més feixuga del que ens esperàvem», reconeix. Per sort, la companyia fa temps que aposta per proveïdors instal·lats a Catalunya, reduint la seva exposició al mercat asiàtic i estalviant els costos associats al transport marítim.

Tot i això, Guimet reconeix que l’empresa ha hagut de dir que no a diversos clients nous per poder garantir el servei als clients que ja té. «Si haguéssim agafat més clients, estaríem creixent un 20% per sobre els nivells actuals, però no atendríem a tothom com voldríem», indica. Per altra banda, la companyia ha optat per reforçar els torns de nit per reduir la factura de la llum. «Abans, el torn de nit servia per aguantar la producció, però ara és molt més intensa», diu. Segons Guimet, l’empresa ha aconseguit reduir un 50% la factura de la llum amb aquest canvi.

Problemes al pinso

Els negocis especialitzats en la producció de pinso per a animals acostumen a treballar amb marges molt limitats i, amb la covid-19, la situació s’ha agreujat. «El sector s’ha acostumat a viure en crisi, però mai s’havia trobat amb tants problemes que afectessin a totes les variables de la producció ramadera», comenta el president de l’Associació Catalana de Fabricants d’Aliments Compostos (ASFAC), Pere Borell. El preu de l’energia s’ha multiplicat per sis en un any i el cost del pinso s’ha disparat vora un 30%.

Tot i que no s’ha cancel·lat comandes, assegura que els problemes de subministrament són persistents. En aquest sentit, alerta que la pujada de preus acabarà repercutint al consumidor final, encara que a hores d’ara encara tenen matèria primera que van comprar quan encara no era tan cara.