Blog

Fotos de treballadors autònoms. Podeu fer fotos si veieu per Barcelona repartidors o operaris de diferents oficis o professions (paletes, fusters, electricistes) que acostumen a ser autònoms. Furgonetes de repartiment, perruqueres, botiguers (en mercats, en botigues de barri). presos netejant / presos netejant/ ESQUERRA Paco Romero, director CP Mas Enric i conseller de Justícia Carles Mundó./ Conseller de Justícia, Carles Mundó./ presos al pati

Un 69,2% dels contractes indefinits els van fer pimes

  |   Novetats

El Punt. La contractació en petites i mitjanes empreses va pujar un 9,32% l’any 2016, segons un estudi de Fepime. La patronal alerta, però, dels costos laborals.

Les petites i mitjanes empreses catalanes van liderar la contractació indefinida durant el 2016, segons un estudi de la patronal Fepime que explica que, com que les empreses de petites dimensions no poden viure en un “procés constant de selecció de personal” opten per aquesta fórmula contractual.

Segons el document, presentat ahir, del total de contractes indefinits que es van signar l’any passat a Catalunya, un 40,47% van anar a càrrec d’empreses d’1 a 10 treballadors i un 28,74%, d’empreses d’11 a 50 treballadors (la suma del qual dona el 69,22%). En comparació amb l’exercici del 2015, la contractació va augmentar un 9,32% i va ser més intensa la contractació indefinida que la temporal.

La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, va explicar en declaracions a l’agència Europa Press que “aquestes xifres demostren com les pimes són l’autèntic motor de Catalunya i que són capaces de crear més ocupació i de qualitat”.

Si es compara amb les grans empreses i multinacionals, les pimes han contractat més personal de manera indefinida, “ja que no poden permetre’s estar en un procés de selecció continu”, va dir, alhora que va calcular en més de 500.000 els contractes temporals que van signar el 2016 les empreses de més de 500 treballadors.

De Felipe també va fer un toc d’alerta pels costos laborals que afecten les pimes a Catalunya, un 7,52% més elevats que a l’Estat espanyol, de manera que “ens resta competitivitat”, va dir. Segons l’estudi I Informe de la situació econòmica i laboral de la pime catalana, elaborat per la patronal, el cost anual per treballador per a les petites societats és de 27.087 euros; puja a 35.770 en les mitjanes i és de 38.268 euros en les grans empreses.

Pel que fa a la inaplicació de convenis, l’estudi conclou que cau en un 21,83% el nombre d’empreses afectades per aquest fenomen, que es dona sobretot a les societats d’entre 1 i 49 treballadors (86,97% de les inaplicacions).