Les pensions es tornen a revalorar segons l'IPC | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

780_0377_128343_54d1eafc95750b1f0179a2359a5efad6

Les pensions es tornen a revalorar segons l’IPC

  |   Novetats

El Punt. El govern espanyol i agents socials acorden un primer paquet de mesures per reformar el sistema de pensions. Es deroga el factor de sostenibilitat i es posen nous límits a la jubilació anticipada.

Sindicats, patronals i govern espanyol van arribar ahir a un principi d’acord en la reforma del sistema de pensions, que tira per terra alguns dels punts més controvertits i que estaven vigents des de la reforma que el Partit Popular va fer l’any 2013.

Es tracta del primer paquet de reforma compromès amb Brussel·les i vinculat al pla de recuperació per poder rebre els fons europeus. El pacte entre el govern de Pedro Sánchez, capitanejat pel ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá; sindicats i patronal, inclou una nova fórmula de revaloració de les pensions lligada al cost de la vida, tenint en compte l’IPC mitjà registrat per garantir el poder adquisitiu dels jubilats. També s’ha pactat derogar el factor de sostenibilitat, que implicava una rebaixa de la pensió inicial d’acord amb l’evolució de l’esperança de vida, segons recullen agències. Aquest factor, doncs, quedarà substituït per un índex d’equitat intergeneracional, que es continuarà negociant fins abans d’acabar l’any i que hauria d’entrar en vigor el 2027, segons algunes fonts. De fet, en tractar-se d’un principi d’acord, les grans línies estan dibuixades però queden serrells per negociar en els pròxims mesos.

Malgrat que els sindicats CCOO i UGT es van felicitar d’allò compromès en el pacte, algunes organitzacions empresarials, com la CEOE, encara havien de ratificar ahir a la tarda el pacte en els seus òrgans de direcció abans de donar l’acord per definitiu. L’altra entitat empresarial present en les negociacions és Cepyme, que representa les petites i mitjanes empreses.

El sindicat UGT valorava de forma molt positiva l’acord, segons declaracions que feia Mari Carmen Barrera, secretària de polítiques europees de la UGT a l’Estat. “Aquest és un acord important, que no només ens porta la derogació de la reforma de pensions del PP del 2013; sinó que a més porta l’equilibri entre millores de sostenibilitat amb l’elevació de l’edat efectiva sense retallades; racionalització a banda dels ingressos i que no agrada, sobretot, als apòstols de les retallades”, deia.

Per la seva banda, pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el text de l’acord recull tant les recomanacions que el Pacte de Toledo va aprovar la tardor de l’any passat com les reformes recollides en el component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Nodrir la guardiola

Un altre element de l’acord és la inclusió del compromís del govern espanyol de fer una transferència del 2% del PIB a la Seguretat Social a través dels pressupostos generals de l’Estat per garantir el sistema públic de pensions, diu l’ACN. Un punt, aquest, que s’havia convertit en una urgència després que les considerades “despeses impròpies” de la Seguretat Social haguessin pujat fins als 18.000 milions d’euros, i representessin, doncs, un dèficit important.

A més, però, l’acord també inclou mesures orientades a revisar el model de jubilació anticipada.

Així, per exemple, segons el text que s’ha conegut, les penalitzacions a la jubilació anticipada variaran depenent que s’hagi accedit a aquesta condició de manera voluntària o a partir d’un acomiadament o expedient de regulació d’ocupació. En cas de ser una jubilació anticipada voluntària, al treballador se’l penalitzarà amb una rebaixa de la quantia que pot oscil·lar entre el 0,5% mínim (si es jubila un mes abans del previst i s’acumulen, com a mínim, 44 anys i mig cotitzats) fins a un màxim del 30%, en el cas que la jubilació es produeixi fins a 4 anys abans del previst i s’hagin cotitzat menys de 38 anys i mig. En el cas que es tracti d’una jubilació ordinària, les penalitzacions aniran del 2,8% pel primer mes fins a un màxim del 21% per deixar de treballar fins a dos anys abans del previst.

D’altra banda, s’incrementarà un 4% la pensió per cada any que el treballador retardi la jubilació (ara s’incentiva amb un 2%) i aquesta quantitat es podrà substituir per un cobrament únic que estarà determinat per l’import de la pensió i el temps cotitzat.

El sindicat CCOO destacava la inclusió del compromís del govern espanyol de fer una transferència del 2% del PIB a la Seguretat Social a través dels pressupostos generals de l’Estat per garantir el sistema públic de pensions. “Culmina així el compliment, a data d’avui, del principi de separació de fonts i es garanteix des d’avui mateix prop de la meitat de l’increment de finançament addicional que necessita el nostre sistema de pensions per a l’any 2050”, segons deia el sindicat en un comunicat.

El líder de CCOO, Unai Sordo, en declaracions a RNE, qualificava l’acord com una entesa “molt rellevant, que posa fi als factors de la reforma de l’any 2013 que el govern de Mariano Rajoy va introduir per reduir les pensions del futur; que torna a revalorar les pensions al nostre país, per llei, en funció de com evolucionin els preus i, sobretot, que inclou un paquet de mesures molt rellevants a futur per millorar els ingressos de la Seguretat Social en les properes dècades”. “Si hi ha voluntat política per pagar les pensions, hi haurà pensions en el futur”, va dir.