Blog

01

Les comarques de Girona sumen 1.591 nous aturats durant el mes de novembre

  |   Novetats

Diari de Girona. Significa un augment del 4,25% respecte al mes d’octubre. En canvi, ha disminuït un 7,37% respecte al mes de novembre de 2017. És l’augment més suau en aquest mes des de 2015.

El nombre de persones inscrites a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) durant el mes de novembre a Girona es va situar en 39.010 persones, el que significa un augment del 4,25% respecte al mes d’octubre (és a dir, 1.591 aturats més), segons les dades publicades pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. En relació amb el novembre de l’any passat, en canvi, la desocupació va baixar en 3.103 persones, el que significa un 7,37% menys. D’aquesta manera, a Girona s’encadenen 64 mesos de caigudes interanuals de l’atur, des de l’agost del 2013. A més, l’augment de l’atur d’aquest mes de novembre a Girona ha estat el menys intens que s’ha registrat en aquest mes des del 2015 (quan es va situar en 1.560 persones). La sèrie del Ministeri de Treball, que comença el 2001, indica que a Girona tots els mesos de novembre l’atur s’ha incrementat.

Dades del conjunt de Catalunya

En el conjunt de Catalunya, el nombre d’aturats durant el mes de novembre es va situar en 394.405 persones, 3.208 aturats més que a l’octubre, el que significa un augment del 0,82%. En relació amb l’any passat, la desocupació ha caigut en l’últim any en 28.057 persones, el 6,64%, cosa que suposa encadenar 65 mesos de descensos interanuals, des del juliol del 2013. L’atur a Catalunya ha caigut lleugerament a tots els sectors amb l’excepció dels serveis, el que explica aquest augment de la desocupació al novembre.

Al conjunt de l’Estat, el nombre de persones sense feina inscrites a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació espanyols es va situar en 3.252.867 persones, fet que suposa 1.836 aturats menys dels que hi havia al mes d’octubre. Aquesta disminució significa un canvi de tendència respecte al que va passar el novembre de 2017 i 2016, quan la desocupació es va incrementar. En l’últim any, a l’Estat l’atur registrat va recular en 221.414 persones, un 6,37% menys.

A Catalunya, durant el mes de novembre l’atur es va incrementar tot i la campanya del Black Friday, que segons diferents experts en mercat laboral suposa l’avançament de la contractació temporal per fer front a la campanya de Nadal. Aquest novembre, però, l’increment de l’atur al mercat laboral català va ser el menys intens dels últims dos anys.

Un fet rellevant és que, en termes anuals, la desocupació a Catalunya manté la seva tendència a la baixa iniciada el juliol del 2013, cosa que suposa encadenar 65 mesos de caigudes continuades.

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social cau un 2,52%

El nombre de persones inscrites a la Seguretat Social a Catalunya al novembre es va situar en 3.395.284 afiliats, cosa que suposa 613 menys que a l’octubre, el -0,02%, i 95.247 més que al novembre de l’any passat, el 2,89%. A Girona els afiliats cauen de 8.073 (-2,52%), a Tarragona de 4.606 (1,50% menys), i a Lleida de 692 persones (-0,37%).

A tots els territoris catalans s’observa un descens de l’afiliació, cosa que neutralitza l’increment de Barcelona, on els inscrits pugen de 12.758 persones, el 0,49% més.

A l’estat espanyol, el descens del nombre de persones sense feina al novembre en 1.836 persones en relació amb les xifres de l’octubre no s’ha traduït amb un major nombre d’afiliats a la Seguretat Social. Al contrari, a l’Estat, el nombre d’inscrits a la SS ha caigut de 47.449 persones en relació amb l’octubre (-0,25%).
El Govern ho atribueix a la finalització de la temporada d’estiu
UGT i Comissions Obreres denuncien que les xifres de l’atur encara estan lluny de les d’abans de la crisi. El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va atribuir ahir l’augment de les dades de l’atur registrat del mes de novembre a la finalització dels contractes de la temporada d’estiu i va celebrar que malgrat l’increment de desocupats hagi estat la pujada més moderada des del 2015. Així mateix, Ginesta va destacar que els principals augments han sigut en el sector serveis -més concretament en les divisions d’allotjament i serveis de menjar- i que per territoris s’han registrat pujades a les demarcacions de Girona i Tarragona, mentre que a les de Lleida i Barcelona els increments han estat més «sostinguts». D’altra banda, Ginesta també va valorar positivament l’augment en la contractació indefinida, tot i que va lamentar que l’índex encara és «baix», i va restar importància a l’impacte que pugui tenir el Black Friday perquè els contractes són de durada puntual, de dos o tres dies.

En canvi, UGT i CCOO van denunciar que les xifres de l’atur encara estan lluny de les dades que hi havia abans de la crisi,i van exigir al nou Govern espanyol la derogació de la Reforma Laboral per combatre la precarietat laboral.

UGT va destacar que encara hi ha 135.235 persones més en situació d’atur que al novembre del 2007 i que, encara que se signen més contractes, se’n signen menys d’indefinits i més de temporals. Per això, van demanar la derogació immediata de la reforma laboral, perquè consideren que només ha servit per «precaritzar» el mercat laboral.

CCOO, per la seva banda, va alertar que la «tímida» recuperació del mercat de treball és de «caràcter estacional, molt precaritzat i vulnerable al context econòmic».Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies