Blog

L’economia espanyola cau un 11% el 2020, la pitjor davallada en temps de pau

  |   Novetats

Diari de Girona. El creixement del 0,4% entre octubre i desembre no ha evitat un enfonsament rècord del PIB motivat pels efectes de la pandèmia.

L’economia espanyola va aconseguir créixer en el quart trimestre, amb un increment intertrimestral del 0,4% que, de totes maneres, no va aconseguir frenar una caiguda històrica de l’11% en el conjunt de l’exercici, la pitjor caiguda que ha viscut el país en temps de pau, segons les dades del Insitut Nacional d’Estadística (INE).

Els resultats del període d’octubre a desembre van situar la caiguda anual en aquest trimestre en el 9,1%, gairebé igual que en l’anterior (9%). Aquesta reculada és conseqüència de la pandèmia del coronavirus, que va paralitzar l’activitat especialment en el segon trimestre i part del primer amb un confinament general.

El manteniment d’un ritme positiu en la part final de l’exercici es va produir després del principal alleujament amb un espectacular rebot durant l’estiu.

No obstant això, a partir de setembre va tornar a créixer la xifra de contagis i a veure’s afectada l’activitat econòmica per noves restriccions, que van posar en qüestió la possibilitat que es pogués mantenir el creixement.

Entre octubre i desembre va destacar l’ascens intertrimestral del consum de les famílies, amb el 2,5% i el de les administracions públiques, amb les diferents mesures per a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus, amb el 4%, segons les dades de l’INE. La inversió es va reduir el 6,2%, especialment en la construcció d’edificis, amb el 6,3%.

Creix el sector serveis

En sectors, els pitjors resultats en el quart trimestre respecte a l’anterior van ser en la construcció, amb un enfonsament del 8,1% i la indústria, amb una lleugera reculada del 0,1%.

El ram de més pes en l’economia, el dels serveis, a pesar que en el seu conjunt va créixer el 1,1%, va tenir una evolució desigual, amb una ensulsiada del 15,1% en activitats artístiques i recreatives, i un rebot del 3% en comerç, transport i hostaleria, els negocis que, en el conjunt de l’any, van resultar més tocades.

Malgrat la contenció en conjunt del quart trimestre, l’enfonsament del producte interior brut (PIB) va ser històric l’any passat, i un dels més pronunciats de la UE. A Alemanya la caiguda va ser del 5%, mentre que a França ho va ser del 8,3%.

Fins ara, el major descens anual s’havia registrat el 2009, en plena crisi financera, amb una reculada del 3,8%, però amb la crisi de la COVID s’han batut tots els rècords.

 

 Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies