L'augment dels preus posa en risc 320.000 llocs de feina a les pimes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

pimec

L’augment dels preus posa en risc 320.000 llocs de feina a les pimes

  |   Novetats

Diari de Girona. Una enquesta de Pimec assenyala que més de la meitat de les empreses han vist créixer la seva factura energètica el 200% ja abans de la guerra i demanen mesures «urgents» per parar el cop.

SOS energètic de les pimes catalanes davant la desbocada escalada de preus de l’electricitat i el gas. «Si no prenem mesures urgents tancaran empreses i hi haurà gent que perdrà el seu treball», va alertar el president de Pimec, Antoni Cañete. La patronal alerta que l’encariment dels carburants i el gas està enfonsant els marges de part del teixit empresarial català i que això pot traduir-se en la pèrdua de 320.000 ocupacions en el curt termini. És a dir, el 9% dels ocupats a Catalunya. Des de l’entitat empresarial exigeixen al Govern una intervenció immediata en el sistema de fixació de preus de l’energia, amb la finalitat d’excloure el gas i limitar els beneficis de les empreses energètiques.

Segons un enquesta elaborada per Pimec durant el mes de febrer -abans de la guerra- entre 350 dels seus associats, més de la meitat de les empreses han vist créixer la seva factura energètica el 200%. Amb especial afectació entre el sector industrial, on aquest percentatge s’eleva fins al 85%. Alguna cosa que ja està tenint repercussions en sectors d’alta intensitat energètica, com és el cas de Arcelor, que ha aturat la seva producció a País Basc i no descarta fer-ho a Astúries si no es controla l’alça.

Tot això torpedina directament la viabilitat de les empreses, especialment de les petites i mitjanes. Segons les dades de Pimec, el 16,4% de les pimes ja estava abans d’esclatar la guerra d’Ucraïna en una situació límit i la continuïtat de la seva activitat és una incògnita per als pròxims mesos. A aquestes se suma un altre 45,6% de pimes que reconeix que, malgrat no estar a la vora del tancament, sí que està tenint greus afectacions que podrien traduir-se en les pròximes setmanes en ajustos temporals, via ertes.

L’afectació més o menys directa de la guerra d’Ucraïna ja s’està notant entre el teixit empresarial de tota Espanya. L’altra patronal catalana Foment del Treball ja alertava aquest passat dimarts que el sector del transport de persones per carretera tindria en breu greus problemes de viabilitat donat l’encariment del combustible i la dificultat de repercutir preus en estar regulades les tarifes.

Des de Pimec van exigir a l’Administració mesures urgents per a evitar que aquestes previsions de tancaments i ajustos es compleixin. I insten el Govern a intervenir en el sistema de fixació de preus per a limitar els coneguts com a «beneficis caiguts del cel».

«És un benefici excessiu», va denunciar Cañete, que ataca directament «a la competitivitat i rendibilitat de les pimes». I aquest «benefici excessiu» ho va xifrar la patronal en 76.659 milions d’euros anuals que s’emporten les grans empreses energètiques a l’any. O cosa que és el mateix, 1.700 euros per persona. A més de la limitació d’aquests rendiments, via un impost temporal, l’entitat empresarial també aposta per mesures fiscals per a limitar la recaptació del sector públic quant a l’energia i més inversió en energies renovables.

Intervenir el preu del gas estalviaria 400.000 milions a Europa

El sector elèctric adverteix que l’escalada de preus només es pot parar si es limita la vinculació amb el gas. La intervenció del preu del gas en la fixació del cost de l’electricitat estalviaria uns 400.000 milions d’euros a Europa, segons estimacions del sector. Aquesta mesura, que la Comissió Europea es reserva i que han reclamat països com Espanya i Itàlia, contindria l’escalada de llum, segons les mateixes fonts.

«És el preu del gas, i no el de l’electricitat, que s’ha encarit a Europa, com demostren els beneficis de les petrolieres i les gasístiques, i no de les elèctriques, cosa que genera un efecte dòmino en el nivell general de preus», afirmen les mateixes fonts. Intervenir el preu del gas, afegeixen, seria «una solució temporal» en un mercat que es pot considerar «trencat», com ha assegurat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Al catàleg de mesures que va anunciar dimarts la Comissió Europea s’inclouen les eines que poden utilitzar els països membres per fer front a l’escalada dels preus de l’energia en circumstàncies excepcionals. La Comissió es va mostrar oberta a estudiar «totes les opcions» per frenar l’escalada del preu de la llum.

Més renovables

Altres opcions són l’augment la producció d’energia renovable, la diversificació del subministrament i la reducció de la demanda, de cara a la independència del gas rus abans del 2030. Però, a més, la Comissió Europea es compromet a proposar en les pròximes setmanes mesures d’emergència per limitar el contagi de l’efecte dels preus del gas en els preus de l’electricitat, com seria l’establiment de límits de preus temporals als preus del gas.

Les mateixes fonts del sector afirmen que limitar el preu del gas en la generació d’energia elèctrica –que consumeix aproximadament el 10% del gas total–, tindria un impacte directe al mercat majorista, que en l’actualitat està marcant preus superiors als 500 euros MWh. Tenint en compte un límit de cost del gas de 80 euros –preus preguerra d’Ucraïna–, el preu del mercat majorista de l’electricitat podria situar-se entorn dels 180 euros, cosa que suposa un abaratiment del mercat del ‘pool’ de més de 300 euros.

Però tot això, afegeixen, té un impacte directe en la resta del sector energètic, ja que el 37% de l’electricitat procedeix de combustibles fòssils. Aquest sostre en el preu del gas –temporal, a escala europea i vinculat a una situació de crisi específica–, podria suposar un estalvi total en la Unió Europa dels 400.000 milions d’euros, segons els analistes.

El sector elèctric insisteix que la situació actual beneficia les empreses petroleres i de gas, amb preus rècord tant en un combustible com en l’altre.

Goldman considera que l’impacte en conjunt de la situació beneficiarà les companyies de petroli i gas amb més fluxos de caixa i beneficis. Mentrestant, les elèctriques, redueixen el seu benefici perquè augmenta el preu de la matèria primera (gas) i la major part de les seves vendes estan a contracte fix.