Blog

noticia

L’atur continua baixant, tot i que l’ocupació perd qualitat

  |   Novetats

El Punt. La desocupació cau a Catalunya en 56.400 persones, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre. Creix en un 10,1% interanual la contractació temporal i la del sector serveis.

Els números de l’atur continuen baixant però l’estat de salut del mercat laboral no seria el més desitjable. La població activa va créixer a Catalunya en el segon trimestre de l’any en 53.700 persones, segons reflecteixen les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) d’abril a juny, que apunta que l’atur va caure en 56.400 persones. El nombre de treballadors sense feina estaria, doncs, a hores d’ara, en 603.600 persones. Amb tot, la qualitat de l’ocupació fa marxa enrere i les mateixes estadístiques apunten a un increment de l’ocupació temporal, del 10,1% en termes interanuals, mentre que l’ocupació indefinida només ha crescut un 2,2% d’un any a un altre (i ha caigut un 0,1% en relació amb el primer trimestre de l’any).

La taxa d’atur ha baixat fins al 15,95%, tot i que és del 19,42% a Tarragona, del 16,95% a Girona, del 15,67% a Barcelona i de l’11,42% a Lleida.

“La creació d’ocupació a Catalunya té peus de fang i els llocs de treball que s’estan creant no tenen els estàndards de qualitat que haurien de tenir”, explicava ahir el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta. “La reforma laboral ha fracassat, no ha reduït la dualitat del mercat de treball, hi ha més flexibilitat i menys seguretat” perquè hi ha més persones amb contractes temporals i menys amb indefinits, així com més persones treballant a temps parcial i menys a temps complert que abans de la reforma, va assegurar, abans d’afirmar que “cal fer una contrareforma laboral, i com que no es podrà fer des de Madrid, Catalunya ha d’avançar amb eines d’autogovern, amb el full de ruta nacional que permetrà l’avenç en el social, amb lleis pròpies per redreçar el mercat laboral cap a la qualitat”. Justament ahir, la Generalitat confirmava la multa de 185.000 euros a Indra per cessió il·legal de treballadors. “L’empitjorament del mercat de treball té relació amb aquestes noves formes de flexibilització, que empitjoren els salaris i les condicions laborals de les persones”, va dir Ginesta.

La professora d’Esade Mari Ángeles Valls avisa que el mercat laboral comença a reflectir els mateixos desequilibris que ja patia abans de la crisi en augmentar de nou la bretxa laboral entre homes i dones i en disparar-se l’índex de temporalitat, que representa “la crònica d’una mort anunciada”. Per Valls, “al principi de la crisi, la destrucció d’ocupació es va acarnissar amb els contractes temporals, circumstància que ens va portar a un nivell acceptable de cara a la qualitat de l’ocupació”, tot i que “la recuperació, a banda que s’està centrant en el sector serveis, ha fet que la temporalitat es comenci a disparar de nou”. Segons la UGT, el 92,57% de l’ocupació creada el darrer any ha estat als serveis.

El 70,51% dels desocupats no reben cap prestació

A Catalunya hi ha 341.600 persones que fa més d’un any que busquen feina i això representa el 56,5% dels desocupats. La UGT alerta que, tanmateix, 425.600 persones en situació de desocupació no reben prestacions per desocupació, la qual cosa apunta que és el 70,51% del total dels sense feina. Altres estadístiques terribles són les que apunten que 103.900 llars no tenen cap perceptor d’ingressos, 185.400 habitatges tenen tots els seus actius en situació de desocupació i 232.800 llars tenen tots els seus treballadors assalariats amb contractes temporals. Situacions, en tots casos, ben complicades. Els experts expliquen que aquesta gent cada cop té més dificultats per accedir al mercat laboral i tampoc hi ha polítiques actives d’ocupació que els ajudin.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies