Blog

L’antiga presó de Figueres, destinada a aglutinar serveis

  |   Novetats

El Punt. El govern de la ciutat vol aglutinar serveis administratius de la Generalitat i l’Ajuntament en l’espai. És un projecte a llarg termini i es parla de buscar finançament europeu.

El govern de Figueres vol fer coincidir a l’antiga presó de la ciutat, del carrer Sant Pau, un punt de serveis administratius d’atenció al ciutadà unificat entre la Generalitat i l’Ajuntament. Aquest és un projecte a llarg termini, segons va explicar ahir l’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, en la roda de premsa en què es va exposar juntament amb el conseller Chakir el Homrani l’entesa amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb el qual l’Ajuntament signarà pròximament un conveni d’intencions. “Volem –deia Lladó– que l’antiga presó de Figueres esdevingui un punt unificat de serveis administratius de la Generalitat i de l’Alt Empordà. L’objectiu és desenvolupar aquest espai d’atenció única a la ciutadania per donar servei a una població comarcal de més de 140.000 persones.”

El projecte serveix per donar sortida a una instal·lació que no té ús penitenciari des de l’any 2015, quan es va posar en servei Puig de les Basses, i que pertany a la Generalitat. Es treu a la llum un cop el govern quadripartit de Figueres ja s’ha desentès del compromís de l’anterior govern d’encabir l’escola Carme Guasch en els terrenys de la presó. Durant la campanya electoral, ERC ja va exposar la idea de fer coincidir diversos serveis en aquest espai i és ara que Lladó, juntament amb el conseller El Homrani, exposa el projecte i fa un pas més: “Volem emular –deia Lladó– el Santa Caterina a Girona. El nostre és un projecte de col·laboració entre les dues administracions.”

L’alcaldessa Lladó va exposar que actualment està negociant amb els departaments que tenen delegació a la ciutat perquè s’avinguin al traspàs. Va explicar que no tots els departaments de la Generalitat tenen delegació a Figueres i que estan negociant bàsicament “amb els que ofereixen serveis a la ciutat”.

L’objectiu de la proposta és “optimitzar recursos públics per guanyar eficàcia i eficiència administrativa en l’atenció a la ciutadania i en el benestar dels empordanesos”.

L’edifici és del Departament de Patrimoni i estava cedit des del novembre passat al Departament d’Ensenyament per tal d’encabir-hi la nova escola Carme Guasch, projecte ja rebutjat. Òbviament, això quedarà tot aturat i caldrà fer un nou canvi d’usos. Lladó va assegurar que aquest canvi seria un tràmit. El projecte de finestreta única necessita enteses a moltes bandes. El fet que s’ofereixi un nou ús a una instal·lació ara abandonada per poder-hi encabir serveis ara destinats a espais arrendats sembla objectivament que podria facilitar la predisposició de la Generalitat.

El finançament es vol buscar en fons europeus Poctefa i compten que ho faciliti la situació transfronterera de l’Alt Empordà. Lladó ha donat en tot moment caràcter comarcal a la proposta de finestreta única i ha deixat obert el ventall de serveis a encabir-hi.

Un projecte que enterra el trasllat de l’escola

Una de les primeres grans decisions anunciades pel govern quadripartit de Figueres va ser descartar el trasllat de l’escola Carme Guasch als terrenys contigus a l’antiga presó com volia fer l’anterior govern. Ho va anunciar el regidor d’Educació de la ciutat, Josep Alegrí, en una entrevista al setmanari Empordà aquest mes. El govern vol que la nova Carme Guasch s’edifiqui en uns terrenys pròxims a l’actual ubicació. Perquè això sigui possible, s’haurà de fer una modificació puntual del planejament. En els terrenys que ocupa l’escola actualment, es vol fer el pati de l’escola.

Lladó va explicar que s’havia descartat la construcció de la nova escola a la presó per l’elevat cost que suposava. Entre altres coses, perquè la reforma de la nau l’havia d’assumir l’Ajuntament. La construcció de la nova escola en el nou espai s’espera que sigui menys complicada. El canvi de lloc no hauria d’endarrerir la construcció: “Al contrari”, va explicar Lladó el dia que es va inaugurar el curs, ja que l’Ajuntament tenia una partida prevista per a l’antiga presó (325.000 euros), que es podrà destinar a preparar el nou projecte.

La comunitat educativa del Carme Guasch estava molt indignada i, el maig passat, va esclatar. Va recordar que estaven en barracons des de feia 13 anys i va acusar tots els polítics de la falta de solució. Recordaven que per la Generalitat han passat el PSC, CDC, ERC i el PDeCAT; per l’Ajuntament, Vila, Felip i Masquef, i que el PP, el PSC i Cs no havien facilitat l’aprovació dels pressupostos.

El Homrani: “Ens quadra a l’entorn de l’estratègia del departament”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va donar suport ahir a la iniciativa de l’Ajuntament de Figueres per convertir l’antiga presó de Figueres en un pool de serveis administratius. El projecte –va assegurar– “quadra a l’entorn d’elements estratègics, com ara polítiques d’ocupació i serveis socials que vol desenvolupar el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies”.

El seu és el primer departament disposat a traslladar serveis a l’antiga presó quan el projecte sigui una realitat. Va parlar de traslladar-hi l’oficina de Benestar Social, que ara és al carrer Joan Subias, i l’oficina de treball. Va donar suport ahir a Lladó perquè considera “adequada” la mesura. “Treballarem conjuntament amb l’Ajuntament per fer viable aquesta possibilitat.”

El Homrani va reconèixer que el projecte és “ambiciós” i va advertir que el procés “necessitarà temps i no serà ràpid”. El conseller va admetre que caldrà ara signar, abans de res, un conveni d’intencions que validi el projecte, que, al seu parer, “donarà una millor atenció als ciutadans i ciutadanes”.

“És un projecte que va en la línia estratègica que impulsa el departament, i les sinergies amb l’Ajuntament i la voluntat de les dues administracions són clares”, va assegurar el conseller, que ja havia avalat part de la idea al març, en precampanya.

 Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies