Blog

Barcelona . Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El president Torra entrega els Guardons de Turisme. Premisats: .Dels 5 premiats, tres són de Girona.  Millor experiència turística: Ajuntament d?Aitona, pel projecte Ruta de la flor rosa del presseguer Innovació en accions promocionals i comercialització: Associació Turisme Garrotxa Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic: Dolors Vidal Casellas Turisme responsable: Associació de Càmpings de Girona Premi Enoturisme: Per l?Hotel i Restaurant Cal Llop de Gratallops

El govern distingeix cinc projectes de turisme de país

  |   Novetats

El Punt. Es premien projectes d’Aitona i la Garrotxa, els càmpings de Girona, un hotel de Gratallops i una estudiosa de la UdG.

El projecte Fruiturisme, que comença amb les visites guiades pels camps de fruita d’Aitona, al Segrià, amb especial èxit quan els presseguers estan en flor, i que ha creat tota una indústria turística al voltant de la fruita dolça impulsada des de l’Ajuntament a partir del 2011 i que cada any desperta l’interès de més gent per anar-la a conèixer, va ser ahir una de les iniciatives premiades per la Generalitat, i va rebre el guardó de Turisme a la millor experiència turística del 2019. L’acte va estar presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, i per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que van reivindicar Catalunya com a país d’excel·lència turística i pioner a impulsar polítiques per un turisme responsable i sostenible.

A més de l’Ajuntament d’Aitona, la Generalitat va distingir quatre iniciatives més, tres de les quals es desenvolupen a les comarques de Girona. El guardó en innovació en accions promocionals i comercialització va ser per a l’Associació Turisme Garrotxa, un projecte publicoprivat que va ser el primer del territori a tenir la Carta Europea de Turisme Sostenible (des del 2001) i que té en el parc natural (la fageda i els volcans) el seu millor escenari per atraure visitants de tot el món.

Un altre dels guardons, en aquest cas al millor projecte de coneixement i recerca, va ser per a la professora Dolors Vidal Casellas, de la Universitat de Girona, una de les pioneres a defensar i donar valor al patrimoni cultural com a oferta no només d’estudi, sinó també d’interès turístic. Va ser qui el 1999 va impulsar un màster de turisme i cultura.

I un altre guardó que se’n va anar cap a terres gironines, el de turisme responsable, va ser per a l’Associació de Càmpings de Girona, uns càmpings que no només destaquen per la seva relació qualitat-preu –han estat distingits amb diversos premis a l’Estat espanyol i també a Europa–, sinó perquè són catalitzadors del turisme responsable amb el medi i, per tant, amb la sostenibilitat i la cura del paisatge.

Finalment, el premi a l’enoturisme va ser per a l’hotel i restaurant Cal Llop de Gratallops, al Priorat, un establiment que fa 13 anys que ha posat damunt la taula el fet que el vi és cultura i que ha potenciat la cultura vitícola de la seva comarca i de la DO Montsant, fent tastos i sopars temàtics amb viticultors que han donat a conèixer un sector que cada cop té més aficionats (i entesos).

Durant l’acte, el president Torra va recordar que al llarg de l’any 2018 van visitar Catalunya fins a 39 milions de turistes i que el 2019 s’ha tancat amb 1.200 milions d’euros de despesa feta pels turistes, un 4,3% més que l’any anterior.

La demarcació acapara els Guardons de Turisme

L’Associació de Càmpings de Girona, l’Associació Turisme Garrotxa i la docent de la UdG Dolors Vidal reben els guardons que reconeixen la tasca del sector turístic com a referent internacional.

Els Guardons de Turisme de Catalunya 2019 atorgats per la Generalitat de Catalunya han anat a parar majoritàriament al sector gironí. Així, dels cinc guardons, tres van recaure en el treball que es fa a les comarques gironines. Així, el premi a la Innovació en Accions Promocionals i Comercialització ha estat per a l’Associació Turisme Garrotxa; el premi al Turisme Responsable, per a l’Associació de Càmpings de Girona, i el premi al Millor Projecte de Coneixement i Recerca referit al sector turístic, per a la docent Dolors Vidal.

En el cas de l’Associació Turisme Garrotxa es destaca que, durant aquests 18 anys de funcionament, l’associació ha creat diferents productes turístics amb la sostenibilitat com a qüestió transversal, tot fent un total de 10 paquets temàtics diferents recollits al catàleg Experiències Garrotxa Incoming, que es poden adaptar a les necessitats de cada client. Segons reconeix el govern català, es tracta del primer catàleg turístic de l’Estat que té la certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible i s’ha convertit en l’eina principal que té Turisme Garrotxa per informar els operadors de les diferents experiències i propostes fetes a través d’agències de viatge acreditades.

Pel que fa al premi a l’exdegana de la Facultat de Turisme de la UdG Dolors Vidal, el premi destaca que, des de fa més de 30 anys, Vidal Casellas ha dedicat la seva carrera docent, de recerca i transferència de coneixement a donar valor al patrimoni cultural en l’àmbit del turisme i també a conceptualitzar el turisme cultural. Així, també en destaca el seu paper perquè en el nou títol de diplomatura de turisme hi hagués un apartat dedicat al patrimoni cultural i es reconeix, entre altres punts, que impulsés el màster en comunicació i crítica d’art, que impartís cursos arreu del territori català i estranger i que ara sigui la responsable del laboratori multidisciplinari de recerca en turisme.

Sobre l’Associació de Càmpings de Girona es destaca que els càmpings gironins han rebut nombrosos premis i reconeixements tant a l’Estat espanyol com a Europa per l’excel·lència en el servei, la relació qualitat/preu i les seves polítiques mediambientals i sostenibles. Així, en destaquen que aquesta aposta els ha dut a liderar un model de turisme responsable on el medi ambient, la sostenibilitat, la cultura i la proximitat són les claus. Els premis situen l’Associació de Càmpings com a dinamitzadora i catalitzadora d’iniciatives de turisme responsable i generadora d’eines i oportunitats vers els seus associats. A més, es recorda que des de l’associació s’han impulsat onze iniciatives que van des del turisme accessible i inclusiu fins al foment del cicloturisme, passant per la promoció dels productes de proximitat, la distinció en qualitat ambiental, la promoció de la cultura catalana o la responsabilitat social.

Dolors Vidal “El premi va dirigit al turisme cultural”

El premi reconeix la tasca que ha fet pel turisme cultural.
He de dir que per ser nominat algú ha de presentar la candidatura i estic molt contenta que l’Agència Catalana de Turisme hagi dedicat els anys 2018 i 2019 al turisme cultural, i el premi va dirigit a això, a la feina que fem perquè la cultura sigui un element prioritari en la difusió turística, i en certa mesura en vaig ser pionera aquí a Girona i és interessant que Girona ho pugui liderar amb un equip format per professors, estudiants i amb relacions en l’àmbit internacional.
Maria Vidal “Reconeix la feina feta des del 2001”
Contents?
Pel que fa a l’associació, suposa un reconeixement a la feina feta des del 2001. És una alegria molt gran .
Se’ns premia la innovació en el producte que ofereix Turisme Garrotxa, el catàleg d’Experiència Garrotxa Incoming, que s’ofereix a través de les dues úniques agències turístiques de l’Estat que estan acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible. A través d’aquests paquets, a més de donar a conèixer la Garrotxa, pretenem donar a conèixer també les empreses de la comarca.

Miquel Gotanegra “Ens motiva a continuar lluitant”

Com valora aquest guardó?
D’entrada, cal dir que el guardó és per a un col·lectiu d’uns 75 càmpings, que són gairebé el 85% de l’oferta de càmpings de la demarcació i, per tant, aquest reconeixement ens fa molt feliços i ens motiva a continuar lluitant. Des de l’associació ja fa temps que es treballa per la sostenibilitat i la responsabilitat social dels càmpings, que és cap on han d’anar i això representa un esforç.
Han rebut altres guardons?
Sí, i sempre com el col·lectiu que som i que treballa molt en xarxa.


Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies