Blog

La restauració obrirà fins al vespre i sense límits a fora

  |   Novetats

El Punt. El govern també permet que els equipaments esportius tancats dilluns ja puguin funcionar al 30% d’aforament. Pels volts de Nadal s’aixecarien les restriccions en la mobilitat però no el toc de queda.

Després d’uns dies de filtracions interessades, batusses internes i decisions erràtiques que han aconseguit no acontentar pràcticament a ningú i, per contra, han enutjat a gairebé tothom, el govern va presentar ahir el seu pla per aixecar les restriccions imposades per la pandèmia. Partint de la tesi que la desescalada del mes de juny passat va ser un desencert per precipitada, en el document es preveu un trànsit progressiu cap a una situació que no tindrà res de normalitat en un espai de dos mesos, dividits en quatre fases, o trams, de quinze dies cadascun. Això, si tot va com ha d’anar. Entre les novetats més significatives respecte de l’esborrany que es va conèixer fa pocs dies, hi ha la decisió de permetre la reobertura dels establiments de restauració a partir de dilluns que ve amb un horari que s’allargarà des de les sis del matí fins a dos quarts de deu del vespre, coincidint amb el toc de queda. Inicialment se’ls volia imposar un tancament a les cinc de la tarda. Amb la correcció es pretén temperar els ànims entre un sector especialment castigat per l’actual conjuntura, i que ha exercit una pressió insistent per reprendre l’activitat.

El pla parteix d’un principi rector com és que la situació sanitària està lluny de ser la bona. I això és així perquè si bé la velocitat de contagi es manté per sota d’1 –0,76–, els altres dos indicadors de referència com són els nous casos diaris —2.300— o els ingressats a les UCI –553–, estan encara lluny del que recomanen els experts –1.000 i 300, respectivament–. Dit això, la prudència és un concepte clau a l’hora de definir les mesures previstes.

Dilluns vinent és quan es començaran a alçar les primeres restriccions. En el cas de bars i restaurants, a banda de la qüestió ja mencionada de l’horari, se’ls permetrà obrir les terrasses al 100% –d’entrada es volia que fos únicament un 30%– amb separacions de dos metres entre taules i un màxim de quatre clients per cada una. A l’interior, l’aforament màxim permès serà del 30%. En el cas de les instal·lacions esportives, també hi ha canvis respecte del que es va filtrar a principis de setmana, i que avançava que es podrien obrir instal·lacions, a l’aire lliure al 50% de la seva capacitat. Doncs bé, ara les que estiguin en espais tancats també ho podran fer al 30% tot i que amb alguns condicionants, com ara que no es podran utilitzar vestidors d’ús comú excepte en el cas dels usuaris de piscines. En el cas del comerç podrà obrir al 30%, mentre que els equipaments culturals com ara museus i sales d’exposicions ho podran fer al 50% igual que cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un màxim, però, de 500 assistents. L’activitat lectiva es manté com ara –virtual a la universitat, limitada als batxillerats i presencial a l’ESO, primària i infantil– mentre que les extraescolars se circumscriuen a les que programi cada centre. Les reunions de caràcter social es recomana que, com a màxim, continuïn sent de sis persones. De la mateixa manera, el consell per a les empreses és que fomentin el teletreball per reduir al màxim els desplaçaments.

Passats aquests primers quinze dies –és a dir, el 7 de desembre– s’entraria en el segon tram del pla, si els indicadors sanitaris així ho permeten. Arribats en aquest punt, les limitacions s’aniran suavitzant pas a pas per permetre, per exemple, que la restauració ja pugui funcionar al 50% de la seva capacitat en interiors. En el cas del comerç, també s’ampliaria fins a aquest mateix 50% l’aforament permès, i ja es permetria que els centres comercials obrissin fins a un límit, però, del 30%. La perspectiva és anar fent així, tram a tram, fins arribar al 4 de gener, quan en teoria s’aplicarien les darreres mesures, com ara reprendre les competicions esportives. Tot plegat, però, s’ha d’agafar amb pinces i en condicional. I per què? Doncs perquè a l’hora de saltar de fase el criteri que manarà sempre serà el de l’evolució dels contagis, i si les coses van pel pedregar es prorrogaran restriccions o es redefiniran calendaris. Igualment no es descarta que, si es dona el cas, es puguin adoptar solucions de contingència i acotades en algun territori, si allà la situació és especialment crítica. El govern, però, ho vol evitar, i la seva intenció és que el desplegament del pla sigui homogeni a tot el conjunt del país. I el que ja es pot dir segur, o gairebé, que no passarà, és que encara que l’escenari transcorri millor del previst, no s’accelerarà res. El precedent del juny pesa, i molt, en la presa de decisions.

I per Nadal, què?

Respecte als topalls imposats a la mobilitat del conjunt de la població, com diu la dita n’hi ha una de freda i una de calenta. Comencem per la primera, i que fa referència al toc de queda nocturn. Com ja va anunciar el conseller d’Interior, aquesta disposició es mantindrà, i durant força temps, fins al punt que no està ni tan sols previst que es pugui derogar en el quart tram. Pel que fa al confinament perimetral del país, en el segon tram –de nou el 7 de desembre– s’aixecarà al que pesa sobre els municipis durant el cap de setmana, i passarà a ser comarcal. Quinze dies després, és a dir el 21 de desembre, els desplaçaments per dins i fora del país, també en festiu, seran lliures.

Aquesta última successió de projeccions fa elucubrar, que el govern ja té al cap la idea que, durant les festes de Nadal, pugui haver-hi una certa laxitud respecte de la interacció social. Però no és així. Durant la presentació, ahir, d’aquest pla, el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera portaveu, Meritxell Budó, van avançar que la setmana entrant explicaran quin operatiu hi ha previst per a dates assenyalades com el Cap d’Any, quan el toc de queda en principi serà vigent. Sobre això, però, també tenir present que, en el millor dels escenaris, els grups màxims recomanats de gent no podran superar les deu persones. “El consell que podem donar és que com menys trobades es facin, millor. El virus no entén de picaresca”, va reblar Aragonès.

Bars i restaurants respiren, però volen poder estirar l’horari fins a la mitjanit

Alleujament perquè finalment no faran tancar els bars a les cinc de la tarda. El sector té pressa per poder començar la campanya de Nadal.

El sector de la restauració va respirar ahir alleujat després de saber que no el faran tancar a les cinc de la tarda, com s’havia dit en un primer moment, sinó que el govern permet als establiments estar oberts –amb restriccions d’aforament– fins a les 21:30 h, mitja hora abans del toc de queda. No obstant això, el sector considera que les 21:30 és encara massa aviat i demana “revisar l’horari del toc de queda” fins, com a mínim, a les dotze de la nit a partir del segon tram d’aquesta desescalada.

La primera entitat del sector a reaccionar va ser el Gremi de Restauració de Barcelona, que va valorar positivament que la Generalitat hagi rectificat i allargat l’horari de tancament. “La indignació dels restauradors pel tancament ha obligat el govern a rectificar”, va dir el director del gremi, Roger Pallarols, que va alertar que, tot i això, fer tancar a les 21.30 h “dificulta que molts restaurants reprenguin l’activitat, en especial aquells on el sopar significa més del 50% de la facturació”. Aquests, segons el gremi, “continuaran tancats al públic o tindran un funcionament molt residual”.

El Gremi de Restauració de Barcelona va demanar ahir que “amb vista al segon tram (a partir del 7 de desembre), i amb la vista posada en la campanya de Nadal, s’ampliï l’horari com a mínim fins a les 00.00 h, cosa que requerirà que es revisi el toc de queda, i fins a les 01.00 h al tercer tram”. A través d’un comunicat, el gremi manté: “No podem esperar ni un minut més a preparar-nos per a la campanya de Nadal; en termes de consum, és estratègica per a molts sectors, també per a la restauració, però aquest any ho és de manera especial”. Els restaurants es reivindiquen “com a espais, alternatius als domicilis, on celebrar els àpats nadalencs de manera segura i respectant totes les precaucions sanitàries”.

 Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies