Blog

Girona, Temps de Flors, risc de furts

  |   Novetats

El Punt. Girona, Temps de Flors és una gran atracció per als visitants a la ciutat però no tot són flors i violes. La gran afluència de gent també atrau els especialistes del furt, que es camuflen enmig de la gentada per buscar les seves víctimes entre els badocs.

Tot i que les estadístiques indiquen que aquest any durant el primer cap de setmana de l’exposició s’han denunciat menys furts (6) que no pas durant el primer del 2015 (18), hi ha senyals d’alarma perquè s’han detectat a la ciutat alguns professionals del furt amb un llarg currículum policial.

Gràcies a les càmeres de seguretat d’un restaurant de la zona de la Cort Reial, on van volar carteres, telèfons mòbils i altres objectes d’alguns visitants de la mostra floral, es va poder identificar un dels lladres: Erik Silvonder, un home que acumula prop d’un centenar de detencions per furts. L’àrea d’actuació d’aquest veterà lladre carterista era la ciutat de Barcelona, d’on s’ha hagut d’allunyar per ordre judicial, ja que una sentència que el condemna porta incorporada una prohibició d’acostar-se als espais de la ciutat on solia operar. Aquesta és una mesura excepcional que els jutges barcelonins han adoptat amb determinats especialistes del furt per intentar parar les seves accions. Un cop detectat a Girona, els agents municipals i mossos, que s’han camuflat de paisà enmig de la gentada que visita Temps de Flors, vigilen de manera especial per si detecten Silvonder. No li posaran la feina fàcil.

La mateixa vigilància exerceixen sobre dos homes marroquins amb molts antecedents en el currículum que també són forans i que han vingut a provar de fer el seu agost durant la mostra.

Tampoc es deixen perdre l’esdeveniment de Temps de Flors furtadors especialistes a robar a gent gran. Es tracta, per exemple, de les anomenades lladres teletubbies, o lladres amoroses, aquelles noies romaneses que fan servir l’afecte i la simpatia per acostar-se a les víctimes fent-los manyagues per robar-los rellotges, joies, diners… sense gairebé ni tocar-les. Les lladres teletubbies (els Mossos en tenen identificades una trentena) ronden per la ciutat intermitentment. No fa gaires dies una de les seves víctimes va acabar malferida per culpa seva. L’home, de 89 anys, es va adonar que el volien robar, es va desempallegar de la noia –que va optar per fugir– i quan va aixecar el bastó per escridassar-la va caure i es va fer un traumatisme cranial i es va trencar la cama.

Conductes de risc badant i dinant

Els visitants de Temps de Flors solen badar entre els muntatges aliens als riscos que els assetgen i cometen conductes de risc davant dels robatoris. Són poques les persones que porten la motxilla o la bossa a davant, on la poden controlar bé. La majoria la porten a darrere, per tant, fora de la seva vista i a l’abast de potencials lladres que aprofiten llocs on es formen cues i aglomeracions per ficar la mà a la bossa. Les terrasses dels restaurants són llocs idonis també perquè els furtadors actuïn. No és aconsellable deixar el mòbil sobre la taula i tampoc deixar les bosses de mà a terra o sota la taula i perdre-les de vista. No es pot ser confiat. Hi ha lladres que se les enginyen per arribar a les bosses de sota les taules (alguns fan servir pals amb un ganxo a la punta per pescar bosses des de lluny).

No s’ha de confiar tampoc en persones que s’acosten molt efusivament fent veure que són coneguts o que volen demanar alguna adreça o informació. Poden ser estratagemes de lladre per poder tenir un moment de contacte i agafar la cartera o joies.

Les escoles, també amb les flors

Hi han participat trenta-dues escoles de la ciutat, i entre aquestes una dotzena d’escoles bressol. Han fet els muntatges en cubs de fusta.

La Galeria dels nens és un dels espais més fotografiats i visitats del Temps de Flors d’aquest any, una iniciativa de l’associació de comerciants de la zona U de Girona –al carrer Nou–. Reuneix els muntatges que han realitzat trenta-dues escoles de la ciutat, de les quals dotze són escoles bressol. I potser perquè els creadors de les composicions són els nens i joves o perquè els muntatges visualment són molt acolorits o fins i tot perquè en molts d’ells hi surten els noms, les fotos o les empremtes de les mans dels seus creadors, que l’espai aixeca simpaties.

Evidentment que les flors són l’eix central de cadascuna de les composicions que s’han realitzat en cubs de fusta, però també tot el món que les envolta: les abelles i eixams, papallones, marietes, formigues, testos i jardineres, mosques de Girona i, per què no, un cuc gegant, un galliner amb les seves gallines i els ous, panotxes i arbres. I les flors, de tota mena, colors i mides i elaborades amb tota classe de materials, molts d’ells reciclats, que donen molta vistositat als cubs.

Dels muntatges, se’n poden destacar molts: la caseta de fusta que ha fet l’escola bressol Monis amb el nom de cadascun dels nens –Ainhoa, Alex, Aniol, Ariadna, Isaac i Marc, entre d’altres–, però també el muntatge de l’Atrapasomnis de l’escola Verd amb missatges tan suggeridors com “m’agradaria ajudar a tots”, “m’agrada riure”, “no m’agrada la foscor” o “em van robar el meu gat”. L’escola Carme Aulet també ha realitzar un muntatge amb missatges dels nens, entre els quals es podien llegir desitjos com ara: “M’agrada que tots estiguin feliços”, “que tothom tingui una casa” o “m’agrada que en Hassan no se’n recordi que s’ha mort el seu pare”. I l’escola Mare de Déu del Mont ha fet una composició amb una caixa amb bròquils de colors i amb un missatge que diu: “S’ha acabat el bròquil? A Sant Narcís encara en tenim.”