Blog

Vilobi de Onyar: Aeroport de Girona, per ilustrar tema del 50è aniversari. Fotos en què es vegin les pistes, els terrenys...., també fotos d'avions operant dins las pistes

Foment presenta l’aeroport Barcelona-Costa Brava

  |   Novetats

El Punt. El ministre Íñigo de la Serna planteja un pla amb l’horitzó del 2026 perquè Vilobí es converteixi en la quarta pista del Prat. El govern espanyol compromet una inversió global de 1.929 milions d’euros.

Barcelona té mar i platja però en un futur tindrà, també, costa i, encara més, la Costa Brava. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va anunciar ahir des de l’aeroport del Prat que el seu departament posa en marxa un pla inversor de 1.929 milions d’euros en matèria aeroportuària a Catalunya que té com a gran objectiu convertir l’aeroport de Girona en la quarta pista de l’aeroport de Barcelona. El pla preveu grans inversions a Barcelona i Girona amb l’objectiu de continuar creixent i fer possible que el Prat gestioni el 2026 fins a 70 milions de passatgers. L’anunci es va fer el mateix dia que es va saber que aquest gener el Prat ha tingut més de 3 milions de passatgers amb un creixement del 9%.

L’acte de presentació del nou pla director de l’aeroport barceloní es va realitzar en presència de representants del món econòmic i polític, bàsicament del PP, i amb l’assistència del secretari d’infraestructures i mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, com a màxima autoritat catalana, si no es té en compte la doble condició de conseller i ministre que l’article 155 dona a De la Serna. En aquest context, el ministre va aprofitar per repassar les últimes inversions anunciades pel ministeri en matèria d’obra pública al Principat i ho va resumir assegurant que “l’Estat actua a un ritme aclaparador a Catalunya mentre que d’altres s’emboliquen amb altres coses”.

El pla que ha de permetre a l’aeroport de Barcelona continuar creixent sense quedar ofegat consisteix a fer realitat velles obres proposades fa uns anys i que encara estaven pendents de concreció, a més d’altres que ja estan en marxa. La més important serà la construcció d’una nova terminal, la T3, davant de l’actual T1, però a l’altre costat de la pista transversal. Es tracta d’un edifici satèl·lit que costarà 200 milions d’euros i on hi haurà 17 passarel·les d’embarcament per avions de gran capacitat. Un sistema de transport encara per definir unirà la T1 i la T3 per sota de la pista transversal.

L’arribada del tren a la T1 i la T2, obra ja en construcció, és una altra de les realitzacions que preveu el pla de De la Serna, amb una inversió global de 330 milions d’euros però encara sense data concreta d’entrada en servei. A tocar de la T2, el projecte també preveu desenvolupar-hi una gran àrea dedicada a la logística i al comerç electrònic, i també al desenvolupament d’un sector dedicat a hotels, i un parc d’empresa i negocis en general

Connexió ràpida

L’altra gran pota del pla són les obres que ampliaran i modernitzaran l’aeroport de Vilobí d’Onyar. En primer lloc es destinaran 15 milions d’euros a ampliar la plataforma d’estacionament dels avions i 265 milions més a ampliar en 60.000 metres quadrats les actuals instal·lacions de la terminal de passatgers.

Es tracta de treballs que es plantegen en un pla inversor que es començarà a executar el 2022 i que haurà d’estar enllestit el 2026. La peça fonamental d’aquest projecte són els 55 milions d’euros que es destinaran a construir l’estació de l’AVE a 500 metres de l’aeroport per facilitar una connexió amb el centre de Barcelona de només “40 minuts”, segons va dir el ministre. La construcció d’aquest baixador per a l’alta velocitat obligarà també a construir una “connexió ràpida” fins a la terminal.

De la Serna va acabar la seva intervenció, tal com havia començat, assegurant que tots els milions compromesos als aeroports són la mostra del “compromís del govern d’Espanya amb Catalunya”.

La Generalitat troba a faltar la connexió amb Reus

En una entrevista publicada per aquest diari l’agost del 2016, en parlar de política aeroportuària, el conseller de Territori, Josep Rull, hi deia això: “Amb vista al futur, si continuem amb aquest creixement (el del Prat), tindrem un problema de pistes, i hauríem de ser capaços que l’aeroport de Girona fos la quarta pista i el de Reus, la cinquena. Això s’ha de fer a través de la connexió ferroviària de l’alta velocitat, amb una combinació efectiva de ferrocarril i avió.”

A la Generalitat, la doble connexió amb Reus i Girona ha estat sempre una prioritat al mateix nivell, però en l’acte de presentació d’ahir el ministre Íñigo de la Serna va parlar de Girona però no va dir ni mitja paraula de Reus, ni tan sols per dir que potser més endavant s’estudiarà alguna inversió. Des de la Generalitat encara es defensa la necessitat de connectar amb Reus “perquè té sentit de mercat”, segons van argumentar ahir fonts de l’administració catalana a aquest diari. Des de la Generalitat es considera que el pla de De la Serna “queda coix” i sobta que en una inversió global de quasi 2.000 milions d’euros no s’hi hagi previst una partida de 50 milions per fer possible la construcció d’una estació intermodal que permetria connectar l’alta velocitat del Camp de Tarragona amb l’aeroport reusenc.

Satisfacció però malfiança pels incompliments passats

Els sectors econòmics valoren positivament l’anunci de construir el baixador del TAV a Vilobí d’Onyar, però demanen que no quedi en paraules i que s’avancin els terminis d’execució.

L’anunci del govern de l’Estat de convertir l’aeroport de Girona en la quarta pista del Prat amb la construcció d’un baixador a Vilobí d’Onyar ha estat rebut amb satisfacció pel sector empresarial gironí, que ho vol positivitzar i esperen que sigui un canvi d’actitud en el qual es tindria més en compte el territori des de Madrid. Amb tot, però, no amaguen una certa malfiança si es tenen en compte els precedents d’altres anuncis.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que ahir precisament va ser a Madrid, valora que el govern de l’Estat es faci seu el que sempre s’ha defensant des del territori a través de la Generalitat: Barcelona ha de ser un gran aeroport connectat amb les principals capitals i Girona, també. Per Espadalè és molt important tenir en compte els terminis en els quals s’ha de fer aquesta obra: “Nosaltres volem que aquesta actuació es porti a terme en el període 2022-2026 i per això defensem que s’ha d’avançar com més millor”.

El vicepresident executiu de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Miquel Gotanegra, remarca la importància de l’anunci, si bé reclama realitats: “Volem veure com es posa la primera pedra i que l’obra sigui com més aviat millor un fet”. En aquest sentit, i segons Gotanegra, cal recordar que des de la FOEG s’ha reclamat durant molts anys la construcció d’un baixador del tren d’alta velocitat a l’aeroport de Girona perquè “és un element clau per fer enlairar aquesta infraestructura”. Per això, la patronal gironina considera que el baixador representarà un valor afegit molt important que permetrà reactivar l’aeroport, ja que el connecta directament amb Barcelona. També permetrà millorar la connexió a les zones de la Costa Brava Sud i Nord del Maresme i obrir la porta a la futura entrada de nous operadors.

Tots aquests arguments són també ampliament compartits per Pere Cornellà, president de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec) a Girona. Cornellà destaca que des del Grup d’Impuls Gironí, format per patronals i les cambres de comerç, s’ha reivindicat el paper de Girona, no només com un aeroport secundari per absorbir vols de baix cost, sinó com una instal·lació integrada dins el sistema aeroportuari conjunt: “Ens felicitem que finalment les administracions es focalitzin amb el territori i amb la sostenibilitat de les infraestructures per damunt d’altres criteris que han imperat”. Cornellà, però, també es mostra cautelós: “La història sempre ens obliga a prendre aquestes manifestacions fetes arran de faristol amb cautela, perquè tenim molts incompliments i dilacions”. Des de la Federació d’Hostaleria de Girona també es valora l’anunci com a molt positiu. Jordi Mias, membre de l’organització i director de l’hotel Carlemany, també destaca que el temps dirà si és un “anunci propagandístic”, però en tot cas destaca la importància de dinamitzar l’aeroport de Girona.

L’aeroport de Girona ha tingut un total de 41.178 passatgers el mes de gener passat. El 2018 va començar –informa l’ACN– amb un creixement d’usuaris del 2,4% respecte del mateix mes de l’any passat, en el que va ser el pitjor gener de la sèrie històrica. Un 87,6% dels usuaris han fet servir vols de la companyia Ryanair per enlairar-se o aterrar des del Girona-Costa Brava. A més distància, hi ha la russa Pobeda, que ha transportat l’11% del total de passatgers. Pel que fa a destinacions, Pisa (Itàlia), Eindhoven (Holanda) i Moscou ocupen les tres primeres posicions del rànquing. El nombre de passatgers es contraposa amb el d’operacions, que ha caigut un 3,3%.

 Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies