Blog

Entra en vigor el nou impost a les begudes ensucrades

  |   Novetats

El Punt. Fonts del sector es mostren en “total disconformitat” amb una mesura que consideren “discriminatòria”. Seran els consumidors els qui se’n faran càrrec amb l’augment dels preus.

Demà, 1 de maig, entra en vigor el nou impost sobre les begudes ensucrades. Hi haurà un gravamen de 8 cèntims per litre per a les begudes que continguin entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres de producte, i de 12 cèntims per als refrescos que superin els 8 grams de sucre per cada 100 ml. La Generalitat espera recaptar més de 40 milions anuals i, també, que la taxa serveixi per fer baixar el consum d’un tipus de begudes que es consideren perjudicials per a la salut, tal com indica l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

L’entrada en vigor de l’impost no està exempta de polèmica. L’associació de fabricants de begudes refrescants Anfabra és contrària a la mesura i ja ha expressat la seva “total disconformitat” amb l’entrada en vigor de l’impost. Anfabra titlla la decisió del govern de “discriminatòria”. No entén per què es grava un tipus de producte molt concret i no “altres que contenen quantitats iguals o superiors de sucre”. Considera que “el consumidor català de refrescos” es veurà “discriminat” respecte a la resta de clients de l’Estat. A més, “les empreses més perjudicades seran aquelles que només comercialitzin a Catalunya”.

La patronal assenyala que es tracta d’una decisió “únicament recaptatòria” i que no podrà “canviar els hàbits alimentaris ni resoldre problemes de salut”. Aposten per “l’educació nutricional i per assumir voluntàriament compromisos per respondre als canvis en els estils de vida” dels ciutadans.

Quan van presentar aquesta mesura, els responsables econòmics de la Generalitat van subratllar que, més enllà d’una finalitat recaptatòria, l’impost vol ajudar a fer disminuir el consum de begudes ensucrades, ja que es consideren perjudicials per a la salut i l’origen d’alguns trastorns com ara l’obesitat i la diabetis. De fet, l’OMS ha donat reiterades recomanacions a les administracions per tal que prenguin mesures per desincentivar-ne el consum.

La directora general de l’empresa catalana Sanmy –productora principalment de gasoses–, Pilar Puértolas, però, no considera que gravar els refrescos “ajudi a promoure la vida saludable” ni a “reduir l’obesitat”, tal com argumenta i espera el govern català. De fet, la directora defensa que l’objectiu és “gravar un sector en què hi ha marques molt consolidades i algunes multinacionals”. Serà el client qui veurà com augmenta considerablement el preu de les begudes ensucrades perquè les empreses no se’n faran càrrec. La directora de Sanmy explica que per a les companyies és “impossible assumir aquest tipus impositiu”, ja que “no sortirien els números”, i serà el consumidor final qui haurà d’acabar pagant-lo. A més, assenyala que, en el seu cas, resultaran perjudicats productes que van llançar “entre tres i sis anys enrere” i que s’estaven “promocionant”.

Un dels efectes de l’impost pot ser que disminueixi el consum de begudes ensucrades, tot i que Pilar Puértolas explica que, darrerament, el sector ja ha notat “un cert decreixement”. Es queixa que les empreses productores d’aquests tipus de begudes han estat “demonitzades”. Tot i així, defensa que dins el sector ja fa temps que fan “campanyes de vida saludable”, per promoure els bons hàbits, i creuen que no són incompatibles amb el consum de begudes refrescants. De fet, Anfabra sosté que els refrescos “no són la causa de l’obesitat, i formen part d’una dieta equilibrada i dels hàbits socials”. A més, assenyala que l’impost afectarà “especialment les classes socials més desafavorides” i el sector del turisme i l’hostaleria, que es veurà “discriminat” respecte d’altres.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies