«Els empresaris troben més faciliats a Osca o Vinarós que a Catalunya» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

«Els empresaris troben més faciliats a Osca o Vinarós que a Catalunya»

  |   Novetats

Diari de Girona. Entrevista Josep Sánchez Llibre. El president de Foment del Treball no creu que es puguin vincular els salaris amb la inflació i insta l’administració a lluitar de forma decidida contra l’economia submergida.

Josep Sánchez Llibre (Vilassar de Mar, 1949) va ser ahir a Girona per mantenir una reunió de treball amb empresaris vinculats a la FOEG. Ho fa a menys de tres setmanes de les eleccions que molt probablement el situaran quatre anys al capdavant de la patronal.

Fa pocs dies, en l’entrega dels Premis Carles Ferrer Salat, Raimon Grífols, lamentava que, Catalunya havia perdut lideratge i ja no era «l’exemple a seguir». Hi està d’acord?

Hi coincideixo absolutament. Catalunya va ser fins al 2005 la locomotora econòmica d’Espanya i en els últims anys ha perdut pes específic tant econòmic com industrial. La ineficiència i ineficàcia de les administracions, també de la catalana, tenen part de responsabilitat en aquesta pèrdua de lideratge.

Foment va proposar la creació d’una Agència Independent davant l’alarmant dada d’execució de les inversions en infraestructures de l’Estat a Catalunya. En quin estadi està la proposta?

Vàrem plantejar que aquesta agència depengués del Congrés dels Diputats. Ja ho hem plantejat a les formacions polítiques, i algunes han fet seva la proposta. Altres ho estan analitzant.

I què hauria de fer aquest ens més enllà de comprovar les dades?

Catalunya ha estat maltractada per l’Estat en l’àmbit de la inversió en infraestructures. Aquesta agència, ja sigui dependent del Congrés o d’un consorci entre els governs espanyol i català, hauria de decidir que el remanent d’inversions no executades passi automàticament a un fons controlat per la Generalitat, i que aquesta tingui potestat per executar aquestes obres.

Fa unes setmanes va instar a replantejar la transició energètica per poder salvar la indústria del país…

Foment és partidària d’una transició energètica de la indústria, però cal adaptar-la a la realitat que tenim. Tots sabem que tenim una dependència important de l’energia nuclear. Al 2030 continuarà aquesta dependència. Ho diem nosaltres, i amb la boca petita també ho diu l’administració central. Potser cal allargar la vida útil de les centrals nuclears. D’altra banda, calen accions decidides per impulsar el biogàs i el biometà. A França inauguren tres centrals cada mes. Ja en tenen prop de 300, i a Espanya només n’hi ha tres! D’altra banda, tenim un problema important a Catalunya des de les administracions. Es promociona molt l’autoconsum, que no és suficient per a les necessitats que tenim. D’altra banda, molts ajuntaments posen traves a les infraestructures energètiques que ens han d’ajudar a transportar l’energia.

S’ha reunit amb empresaris gironins. Quines preocupacions li han expressat? Com veu la situació de l’economia gironina?

L’economia gironina té uns components molt similars als de la resta de Catalunya. És cert que hi ha un impacte important del turisme i que els empresaris contemplen de forma positiva els pròxims dos o tres mesos. Això no obstant, també estan molt preocupats pel fet que la inflació no esdevingui estructural, pels preus energètics, o per la falta d’inversions en infraestructures.