El sector turístic gironí, inquiet pels semàfors del Regne Unit | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

da90c2a8-83fd-42cc-aecc-8b1b244c7ecf_16-9-discover-aspect-ratio_default_0

El sector turístic gironí, inquiet pels semàfors del Regne Unit

  |   Novetats

Diari de Girona. El mercat britànic, un dels més importants a la Costa Brava, troba forts impediments per viatjar a llocs qualificats amb «ambre» i els operadors endarrereixen el seu retorn.

El semàfor ambre amb què el Regne Unit va qualificar la destinació turística espanyola la setmana passada, ha fet molt mal a la Costa Brava, on el turisme britànic és el seu segon mercat estranger, i en especial a Lloret de Mar, destinació predilecta dels grans operadors. Hotelers catalans, el mateix Patronat de Turisme i fins i tot els operadors britànics, reclamen més claredat per part del govern de Boris Johnson.

S’esperava que la setmana passada Espanya passés a formar part de la llista verda de destinacions segures, però no va ser així i ara toca esperar que hi passi en la pròxima revisió, que no serà fins al 21 de juny, i es començarà a aplicar el 28. Això significa que el juny es pot donar ja per perdut pel que fa al mercat britànic, i veurem què passa de cara al juliol. Cal remarcar que encara que a final de mes s’obri la porta al turisme britànic, els turoperadors necessiten un temps per reactivar-se, ja que tenen tota la part logística, operativa i comercial per gestionar. La temporada es va escurçant.

Qualificar una destinació amb el semàfor ambre no prohibeix anar-hi, però les mesures que el govern britànic exigeix als viatgers són tantes, que en la pràctica és gairebé el mateix. Si, per exemple, un britànic volgués viatjar ara mateix a Lloret, està obligat a: realitzar abans de tornar un test de covid que doni negatiu, passar deu dies d’autoconfinament a casa al retorn, fer-se dos PCRs al retorn en el segon i vuitè dia (han de reservar-se i pagar-se abans de viatjar a Anglaterra), i completar un formulari de localització de passatgers. Això, deixant de banda que la recomanació oficial és: «No hauria de viatjar a països o territoris de la llista ambre».

Passar a formar part de la llista «verda» suposa que només es requereix PCR per entrar al Regne Unit, mentre que els viatgers britànics cap a Espanya només han d’omplir el formulari.

De fet, només un grapat de destins es mantenen en la llista verda de el Semàfor COVID del Regne Unit, als quals es pot viatjar sense necessitat de fer quarantena al retorn: Austràlia, Brunei, Falkland Islands, Feroe, Gibraltar, Islàndia, Israel i Nova Zelanda. El sector turístic britànic va reaccionat amb estupor davant el fet que no s’hagués ampliat aquesta llista amb destinacions com ara Balears i que fins i tot se n’expulsés a Portugal. Els mateixos experts anglesos van advertir que l’executiu de Boris Johnson està creant «confusió» i «caos.

Segons recollia Hosteltur, l’expert turístic Paul Charles, fundador de l’agència de màrqueting The PC Agency, afirmava que el govern britànic no ha sabut o volgut explicar el perquè de la seva decisió de no agregar cap país a la llista verda. Una decisió que, segons afegia, «amenaçarà encara més a desenes de milers de llocs de treball en l’aviació i el sector turístic, i que danyarà encara més la confiança del consumidor».