Un Mobile per passar pantalla | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Foto prèvia MWC22. Podeu fer-ho a la fira amb gent ultimant detalls, o a la ciutat si veieu alguna cosa interessant

Un Mobile per passar pantalla

  |   Novetats

El Punt. Pot i tenir un caire més europeu que mundial, el MWC vol girar full pel que fa a la pandèmia i aclarir el futur més enllà del 2024, quan acaba el contracte que el lliga a Barcelona.La suspensió de l’edició del 2020 del Mobile World Congress (MWC) va significar el primer gran impacte de la pandèmia a Catalunya. La del 2021 va ser clarament decebedora, amb prou feines per sortir del pas mantenint viva la flama. I la del 2022, que comença avui, hauria de servir per tancar el cercle, girar full en matèria de pandèmia i avançar cap a la recuperació d’aquell congrés colossal, per bé que encara quedarà lluny de les xifres precovid. La GSMA, patronal de la indústria mòbil que organitza la fira, espera una assistència de fins a 60.000 congressistes des d’avui i fins dijous vinent, sobretot després que la baixada de les corbes epidèmiques arreu del continent hagi revifat el ritme de les inscripcions a última hora. L’esdeveniment activarà durant uns dies l’economia barcelonina i la seva àrea d’influència, però sense l’eufòria consumista que s’associava al Mobile clàssic, amb aquell anar i venir de furgonetes negres movent congressistes i amb els hotels i restaurants plens a vessar. De fet, si les previsions es compleixen, l’impacte del MWC22 serà de 240 milions, poc més de la meitat dels 473 milions que, segons els organitzadors, s’haurien generat el 2019.

En tot cas, la GSMA veu el got mig ple. “No serà una edició de transició, sinó més aviat de creixement. Venim del pitjor de la pandèmia i avancem cap a un Mobile normal”, confirma el conseller delegat de GSMA, John Hoffman. Sigui com sigui, l’edició d’enguany només utilitzarà set dels vuit pavellons de Fira Gran Via. Entre les grans marques, les absències seran mínimes (només Sony i Lenovo se n’han despenjat) i en total s’hi podran veure uns 1.500 expositors. Una xifra espectacular per a qualsevol fira, però encara baixa si es compara amb els 2.400 de l’època de vaques grasses. A més, també s’hi trobarà a faltar l’abundància del perfil del congressista asiàtic. Enguany encara tenen moltes restriccions per viatjar i firmes com ara Huawei i Xiaomi hi enviaran delegacions molt més escarransides que de costum. Així doncs, el perfil de l’assistent serà fonamentalment europeu, ja que als Estats Units també hi ha restriccions i, de fet, hi ha programada una edició del MWC a Las Vegas.

Més connectivitat

La dissetena edició té com a lema Connectivitat desfermada, amb el qual es mostra la voluntat del sector de les telecomunicacions de rellançar-se després d’una pandèmia que ha abocat la població cap a aquestes tecnologies, ja que s’han generalitzat les videotrucades i teleconferències des d’ordinadors, tauletes i mòbils, però que d’altra banda també ha fet evident que no cal aplegar 100.000 persones en un recinte firal per fer que el món continuï girant i el negoci, creixent.

Els avenços de la tecnologia 5G en clau d’infraestructures però també d’aplicació real seran presents en el congrés, però ja amb una pàtina de pols. Es començarà a teoritzar sobre els primers passos de la 6G, que s’estima que no es comercialitzarà fins al 2030, i sí que es concretarà molt més en solucions de blockchain, intel·ligència artificial i l’internet de les coses. En paral·lel, també hi haurà ofertes de desenvolupament en altres sectors encara incipients, com les possibilitats que pot oferir el metavers i l’economia NewSpace, en disputa entre companyies privades i administracions públiques com la Generalitat, que en vol ser un referent i hi serà present.

Pel que fa als dispositius de telefonia mòbil, l’element més tangible de cara al ciutadà del carrer però potser un dels més irrellevants i efímers de la fira, tot indica que s’ampliarà l’oferta de terminals plegables, atractius però exageradament cars. A banda, el gegant coreà Samsung presentarà la nova gamma Galaxy S22, que ja va anunciar fa uns dies en un esdeveniment previ al Mobile, mentre que Oppo farà exactament el mateix amb el model Find X5 Pro, l’emblema de la marca. Huawei podria fer a Barcelona la presentació internacional dels nous mòbils de la sèrie P50, que fins ara solament s’han pogut veure a la Xina, i Xiaomi hi exposarà per primera vegada els quatre dispositius de la sèrie Redmi Note 11, però la presentació més esperada de la firma xinesa serà la d’un gos electrònic.

El MWC tindrà un miler de ponents de més de 150 països. Hi haurà un alt percentatge de conferències presencials, però encara molt baix de presència femenina, d’un 35%. Entre les veus més autoritzades damunt de l’escenari, hi haurà el conseller delegat d’Amazon Web Services, Adam Selipsky; el màxim responsable de la casa de subhastes Sotheby’s, Charles Stuart, i el primer executiu de Weta Digital, Prem Akkaraju, que lidera una companyia que acumula sis Oscar als millors efectes visuals. Ben segur que tindran coses a dir, però sense l’atractiu mediàtic de ponents de renom en edicions anteriors com ara el fundador de Tesla i SpaceX, Elon Musk; el conseller delegat de Facebook (ara, Meta), Mark Zuckerberg, i el filòsof i historiador israelià Yuval Noah Harari.

Per segon any consecutiu, l’esdeveniment d’empreses emergents 4 Years From Now (4YFN) compartirà espai físic amb el Mobile a la Fira de Gran Via, en comptes de tenir lloc al recinte de Montjuïc com solia ser habitual. L’any passat, aquesta fira de start-ups, que arriba ara a la vuitena edició, va ser la que més dinamisme va generar, en contraposició amb el deslluït Mobile: “Crec que ja no hi ha marxa enrere. Les dues parts estan molt satisfetes amb les sinergies que es van generar, i es tornarà a veure aquest any”, diu el director de 4YFN, Pere Duran.

I passat el 2024?

Aquesta edició del Mobile permetrà calibrar també fins a quin punt la fira pot tenir continuïtat a la ciutat de Barcelona. El contracte que lliga la GSMA amb Fira de Barcelona expirava el 2023, però es va prorrogar un any més quan es va suspendre l’edició del 2020. L’empresariat català ja ha posat fil a l’agulla per evitar que l’esdeveniment, que sempre ha tingut una bona llista de pretendents, canviï d’ubicació. Així ho va expressar el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en lliurar ara fa uns dies la medalla d’honor commemorativa dels 250 anys de la institució a John Hoffman. No obstant això, el CEO de GSMA evita pronunciar-se: “Estem focalitzats a assegurar-nos que l’esdeveniment del 2022 sigui un èxit. Un cop ho hàgim assolit, probablement serà el moment de començar a pensar una mica més en el futur.”

Primeres presentacions: ‘router’ mòbil i més bateria

Un senyal que el MWC recupera la normalitat és que han tornat les presentacions en la jornada prèvia a la fira. Ahir, Vodafone va anunciar un router mòbil que en comptes de connectar-se a la xarxa per fibra òptica ho farà per 5G. D’aquí a uns mesos, doncs, només caldrà connectar-lo al corrent elèctric i tenir cobertura mòbil per fer-lo anar a qualsevol punt de la casa o dur-lo a la segona residència, a cases rurals o on convingui. L’aparell permet connectar-hi fins a 35 dispositius alhora i oferirà velocitats d’1 Gbps. Si no hi ha cobertura 5G, seguirà funcionant amb 4G o 3G, a una velocitat més baixa. En aquest sentit, l’operador també va explicar que enguany ampliarà la cobertura del 5G gràcies a la banda de 700 Mhz i que a Catalunya se’n beneficiaran 191 municipis. A banda de les grans ciutats, també arribarà a pobles com Tossa de Mar, Pals, l’Escala, Montmeló, Alella i Esparreguera. Vodafone també va presentar una solució que permetrà augmentar la durada de la bateria dels telèfons mòbils i wearables un 22% de mitjana. Es tracta d’una interfície de programació d’aplicacions que podran usar els creadors d’apps i de telèfons i que estalviarà energia adaptant la connexió a la xarxa als hàbits dels clients.

A més, Huawei també va presentar set nous productes (un ordinador, dos portàtils, dues tauletes, una impressora i un altaveu) que es poden interconnectar amb facilitat per crear una “oficina intel·ligent”, segons el CEO de la firma xinesa, Richard Yu.