Blog

El procés no frena la inversió

  |   Novetats

El Punt. La Cambra de Comerç diu que Catalunya lidera la inversió estrangera a l’Estat. Supera Madrid quan es compten les inversions productives i no les financeres. Ha crescut des del 2003.

El procés d’independència de Catalunya no va afectar la inversió estrangera, segons les dades oficials facilitades pel Ministeri d’Indústria que fan referència a la despesa en actius productius, és a dir, a la inversió en fàbriques i centres de treball, a la compra de maquinària o al manteniment dels establiments de producció. Segons un estudi monogràfic de la Cambra de Comerç de Barcelona sobre l’impacte econòmic de la inversió estrangera directa a Catalunya, presentat ahir per la institució, Catalunya va concentrar l’any passat el 22,5% de la capacitat productiva associada amb la inversió estrangera (un total de 25.593 milions d’euros), per sobre del seu pes econòmic, ja que el PIB català representa el 19% del conjunt de l’Estat.

El director d’estudis econòmics de la Cambra de Comerç barcelonina, Joan Ramon Rovira, informava que la comunitat de Madrid concentra el 17,1% de la inversió estrangera en actius productius, per sota del seu pes en el PIB estatal i per sota de les dades publicades de manera global pel Ministeri d’Indústria, que inclouen la inversió financera i canvis d’accionariat per compres o adquisicions. Per posar un exemple, operacions com la compra d’Abertis, que va traslladar el domicili social a Madrid, computen com a inversions financeres en aquesta comunitat.

En canvi, si es té en compte l’anomenat “efecte seu”, és a dir, el fet que les inversions computin allà on hi ha el domicili social de les empreses i no pas els centres de producció i de treball, el pes de la inversió estrangera a Madrid es multiplica per quatre i arriba fins al 68,1% del total espanyol, mentre que el pes de Catalunya baixa fins al 13%. Per tant, assegura la Cambra, “l’efecte seu subestima l’impacte econòmic de la inversió estrangera a Catalunya entre un 30 i un 40% i aquest efecte augmenta des del 2014”.

Rovira explicava ahir que les dades d’inversió bruta, que és la que habitualment facilita el Ministeri d’Indústria, no permeten separar entre inversió financera i els estocs i això fa que sigui “volàtil”. “Amb aquesta volatilitat, extreure missatges de fons és molt complicat”, va dir. De fet, el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, va explicar que un dels objectius de publicar les dades reals en inversió productiva respon a la necessitat de refutar les notícies falses que relacionen el procés d’independència de Catalunya amb suposats prejudicis econòmics. “Les notícies tendencioses es fan servir per crear un estat d’opinió desfavorable en relació amb el procés”, va criticar.

“El procés no ha afectat la inversió estrangera”, va assegurar Canadell. “Tot i la pressió política que ha patit aquest país en els darrers anys, l’economia catalana presenta una fortalesa i una resiliència encomiables”, va valorar, i hi va afegir: “Catalunya és molt atractiva internacionalment. Som un dels pols d’atracció industrial i tecnològica de la Mediterrània. Al final, les empreses valoren si són a Barcelona o a Madrid per si poden fer més negoci en una ciutat o en una altra.”

El president de la Cambra de Comerç va recordar també que “l’Estat espanyol no afavoreix les inversions a Catalunya, fa anys que això passa i els pressupostos són molt baixos, i això acaba tenint els seus efectes”. Com a exemple, va recordar les inversions que afavoreixen l’economia de Madrid: “Per exemple, no hi ha una línia de tren AVE entre Barcelona i València o una autovia gratuïta entre Barcelona i València, però entre València i Madrid, sí. I això fa que una empresa de València, entre Madrid o Barcelona, ho tingui més clar.” “Ens hem de sentir molt orgullosos del que estem fent com a país. Ja m’agradaria veure què faria l’Estat espanyol si tingués un estat en contra”, va remarcar.

L’estudi analitza el període 2003-2017 i observa que el pes que representa Catalunya ha variat relativament poc entre el 23% del 2003 i el 22,5% del 2017, mentre que Madrid tenia un pes del 24,5% l’any 2003 que el 2017 va ser del 17,1%. Pel que fa a la comparació internacional, la Cambra afirma que Catalunya destaca com un dels països de l’Europa occidental amb un major pes de l’estoc acumulat d’inversió estrangera, amb un 57,4% el 2017.

Inversió però menys ocupats

L’estudi presentat ahir analitza els estocs nets acumulats d’inversió estrangera, amb informació oficial i pública a partir de dades als registres i que preveu tres variables: el valor de les participacions dels inversors estrangers, el valor dels actius productius i el nombre d’ocupats.

En aquest darrer punt, Catalunya té una posició desfavorable en relació amb Madrid, atès que el nombre d’ocupats associats a la inversió estrangera a Catalunya era del 22,5% estatal contra el 29,1% de Madrid.

Rovira ho justificava per la diferent estructura productiva de les dues economies, ja que Catalunya té una base industrial intensiva en capital físic i Madrid té major concentració de serveis professionals intensius en capital humà. No obstant això, el nombre de treballadors vinculats a les inversions estrangeres va ser de 313.515 persones, en data 31 de desembre del 2017, és a dir, el 9,5% de tots els treballadors de Catalunya.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies