Blog

El Pla d’Impuls al Turisme “no resol el més urgent”

  |   Novetats

Diari de Girona. El paquet de mesures del Govern per reactivar l’activitat turística està dotat amb 4.262 milions d’euros. Les patronals del sector consideren que encara que el Pla “va en la direcció correcta” queden molts serrells.

Amb el món sencer tancat entre les quatre parets de casa seva i les fronteres tancades, el sector del turisme ha viscut una caiguda d’activitat sense precedents i ha sigut un dels més castigats per la pan-dèmia. Exceltur, la patronal del turisme, estima que les pèrdues seran superiors als 83.000 mi-lions d’euros.

En aquest escenari, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar un paquet de mesures d’impuls a l’activitat turística dotat amb 4.262 milions d’euros. Amb aquesta quantitat s’eleva a 19.535 milions d’euros el suport del Govern al turisme, ja que des de l’inici de la pandèmia s’han activat diferents mesures de xoc per recolzar l’economia espanyola, que han suposat una injecció de 15.273 milions d’euros per al sector turístic.

Pilar econòmic essencial

Aquest nou Pla d’Impuls dissenyat per al sector turístic consta de 28 mesures que s’articulen al voltant de cinc línies d’actuació: la recuperació de la confiança en el destí, la posada en marxa de mesures per reactivar el sector, la millora de la competitivitat del destí turístic, la millora del model de coneixement i intel·ligència turística i una campanya de màrqueting i promoció.

“Som líders mundials. Per això, cada pas que fem serà un pas segur. Els farem sempre amb responsabilitat i prudèn-cia demostrant que Espanya es un destí segur i saludable”, afirmava Pedro Sánchez en la presentació d’un pla que va qua-lificar d’“imprescindible i determinant” per al rellançament de l’economia espanyola. “És hora d’avançar, és hora d’impulsar de nou el sector turístic”, va afegir el president assegurant que la recuperació del turisme és “una de les nostres fortaleses més grans”. En la seva opinió, el sector no és només un dels pilars bàsics de la nostra economia sinó que és “part central de la nostra forma de vida”

Mesures insuficients

Per a Exceltur, associació d’empreses del sector turístic, el més positiu és la implicació del president. “Reflecteix un compromís futur cap al sector, ja que és desitjable i imprescindible que estiguem més presents, en l’agenda política del Govern”, exposen en un comunicat en el qual també se subratlla que queden “encara molts serrells” i que, tot i que el Pla apunta en “direccions correctes”, són necessàries mesures a curt termini per poder abordar la prioritat més urgent: assegurar la supervivència més gran possible del teixit empresarial fins a finals d’any. “És una decepció que, a aquestes altures, encara no s’hagin anunciat mesures/recursos potents per assegurar liquiditat: ampliar a 2.500 milions els avals ICO, contra 83.000 milions de pèrdues d’activitat, són unes mesures molt exigües”, reclamen des d’Exceltur. També troben a faltar mesures com la reducció de l’IVA o els bons canviables per evitar la descapitalització d’empreses turístiques que han de tornar avanços de consumidors.

Des d’Hostaleria d’Espanya, l’organització que representa més de 270.000 restaurants, bars, cafeteries i pubs de tot el país, apunten en la mateixa direcció i assenyalen que “el Pla d’Impuls al Sector Turístic no resol el més urgent i necessari”. Asseguren que inclou una estratègia a mitjà i llarg termini, però reclamen que “el sector necessita injecció de liquiditat des d’ara mateix, moment en què hauria d’haver començat la temporada alta, en el qual molts establiments no han pogut obrir les seves portes i, sense més ajudes, temem que no ho puguin fer”. Els 4.262 milions d’euros que injectarà el Govern al turisme són, per a aquesta organització, “insignificants” per a un sector que aporta el 12,3% del PIB i més del 14% dels llocs de treball.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies