Blog

Caldes de Malavella. Foto del camp de golf del PGA, en què es vegi alguna casa construïda o grues fent-ne de noves. És per un article sobre l'ampliació i el projecte de fer-hi, en el terme de Vilobí, un llac artificial i una hípica.

El PGA de Caldes inverteix 34 milions i creix a Vilobí

  |   Novetats

El Punt. Els promotors milloraran l’entorn del camp de golf amb una hípica, un celler i instal·lacions esportives entre els dos pobles. El llac per a activitats aquàtiques sense motor inclourà un ‘lake club’, un establiment d’oci i restauració.

Les instal·lacions del camp de golf de Caldes de Malavella –el PGA Catalunya Resort– s’ampliaran a mitjà termini al límit dels termes municipals de Caldes i Vilobí d’Onyar. El conseller delegat del PGA, David Plana, confirma una inversió de 34 milions d’euros en un llac artificial amb un espai d’oci i restauració, una hípica i unes instal·lacions al costat dels camps d’entrenament del Girona (La Vinya).

Una de les principals novetats serà un llac naturalitzat a Vilobí. “Serà un llac en què no s’utilitzarà cap tipus d’additius i que, amb el nostre biòleg intern [Oriol Dalmau], treballarem com un espai natural del nostre complex, com ja fem a la resta d’espais naturals”, explica Plana. Els dos camps i l’edifici de serveis de La Vinya (vestidors, despatxos i gimnàs) ja són al terme de Vilobí, igual que el forat 7 del camp de golf.

El vi Camí Ral

Plana detalla que hi haurà un club al llac (lake club), “una zona d’oci i restauració al voltant i activitats aquàtiques sense motor”. El celler acompanyarà les vinyes plantades el 2017 i que, des del 2019, produeixen el vi “Camí Ral, rosat, negre i blanc”.

La millora del PGA –Associació de Professionals del Golf, en anglès– és possible gràcies a un conveni entre els ajuntaments de Vilobí d’Onyar i Caldes. El ple municipal dels dos pobles hi va donar el vistiplau el mes passat. Segons l’acord, el consistori de Caldes vendrà aigua potable al de Vilobí fins a un màxim anual de 12.648 metres cúbics d’ús domèstic amb uns preus que fixarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Posteriorment, el consistori de Vilobí vendrà l’aigua al PGA.

Atès que ho consideren d’interès públic, a Caldes han fet una modificació puntual del pla general i a Vilobí, el mateix amb les normes subsidiàries –el nou pla general va a un ritme molt lent. El complex residencial i esportiu es connectarà a la xarxa caldenca d’aigua potable, concretament amb el llac del Cigne, gràcies a una nova canonada.

El 13 de setembre del 2019, les societats PGA Golf de Catalunya i PGA Golf de Caldas van sol·licitar l’ampliació de les seves instal·lacions a l’ajuntament de Vilobí. Els promotors desenvoluparan un pla especial plurimunicipal, segons explica el regidor d’Urbanisme, Quim Vivas. L’ampliació es farà en sòl rústic i servirà per a activitats agrícoles, lúdiques i esportives, cosa que permet la llei d’urbanisme, explica.

El pla especial afecta 83 hectàrees (72,5 a Vilobí i 10,5 a Caldes). Són uns terrenys entre l’A-2, la C-25 (l’eix Transversal) i l’A-2 i la via del tren.

L’expansió del PGA, reconegut com una de les instal·lacions capdavanteres d’Europa, forma part d’un projecte més ampli i que arriba a gairebé els 50 milions d’euros.

El debat. Una oportunitat o la venda del territori

L’alcalde, Salvador Balliu, explica que al PGA “hi treballen 500 persones i moltes són de Caldes”. Considera que és “una oportunitat” perquè dona feina a botigues i negocis dels pobles i dels voltants. En canvi, per Marc Martínez, de SOM Caldes-Amunt –grup que rep el suport de la CUP–, el creixement del PGA és “la venda del territori. Ara són més taxes, però a la llarga, quan s’acabi la urbanització, seran més despeses perquè els camins són municipals”. Per Martínez al darrere hi ha una futura urbanització a Vilobí d’Onyar.

L’afectació als dos pobles. “Turisme de qualitat” i pas d’aus en lloc de camps de conreu

L’alcalde de Caldes, Salvador Balliu, considera que tenir el PGA els beneficia. “Què volen els pobles? Turisme de qualitat. Que la gent vingui i gasti. Nosaltres ho tenim.” Balliu es refereix al fet que actualment tenen en marxa obres com ara l’institut, l’ampliació de la comissaria de policia, l’escola de música i el final de la reforma del carrer Llagostera gràcies als diners rebuts del golf. “No hem apujat impostos, tenim un IBI barat en comparació amb altres pobles similars. Hem venut parcel·les del golf i en tenim més. Per què tenim una parcel·la allà si el que necessitem és tenir-ne una aquí [al nucli urbà]?”, es pregunta, retòricament.

A Vilobí consideren favorable que el complext turístic s’expandeixi en el seu municipi. “Ara són uns camps de conreu; la majoria de secà. S’hi fa blat una vegada a l’any. […] A més, el llac artificial tindrà un sistema de filtratge natural i, amb la vegetació de marges i petits bosquets, la natura millorarà molt. Segons el seu estudi biològic, aquest punt es podria convertir en un punt de pas d’aus migratòries”, assenyala el regidor d’Urbanisme, Quim Vivas.

Un camp de golf amb un nou centre de benestar i salut

El PGA Catalunya Resort obrirà a la primavera un espai per consolidar-se com a “complex turístic de baixa densitat”. Els promotors hi destinen 5 milions d’euros.

El PGA Catalunya Resort de Caldes manté el creixement amb la construcció de cases i altres instal·lacions. A banda de l’hípica i el llac artificial a Vilobí d’Onyar, el camp de golf de Caldes obrirà a la primavera –amb data per definir– un centre de benestar i salut, a què destinarà 5 milions d’euros.

El conseller delegat del PGA Catalunya Resort, David Plana, valora que amb el centre de benestar completaran “la proposta” actual per convertir-se “en un destí de referència a Europa”.

“Realització personal”

Amb habitatges d’alt nivell a tocar de les instal·lacions esportives, una de les prioritats del PGA, explica Plana, és “l’equilibri idoni entre salut física i mental com a valor essencial” de la seva filosofia: “Donem gran importància a conceptes com ara la realització personal, que a PGA Catalunya Resort associem tant a la pràctica d’esports com el golf, com a l’oci i a la idea mateix de com vivim, sempre en línia amb la visió de construir un complex de turisme de baixa densitat.”

A Caldes, actualment hi ha uns 300 habitatges construïts en les més de 500 hectàrees que formen part del complex. Hi ha també un hotel de cinc estrelles (Camiral), un altre hotel (La Vida), un complex immobiliari de “baixa densitat”, un hort i un parc d’aventura per a la família, destaca Plana.

A banda del pla especial plurimunicipal amb els consistoris de Caldes i Vilobí, Plana explica que la col·laboració amb el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat fa possible “posicionar el complex com un destí de benestar i estil de vida de referència a Europa”.

El bilionari irlandès Denis O’Brien és el propietari del PGA de Caldes. O’Brien també té el PGA de Quinta do Lago, a la regió de l’Algarve, al sud de Portugal.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies