Blog

foto 1 (003)

El nou i luxós hotel Alàbriga, a Sant Feliu, obre el 7 de juliol

  |   Novetats

El Punt. Data. L’establiment, el segon de la demarcació de 5 estrelles Gran Luxe, es  prepara per rebre els primers hostes. Detalls. Ofereix 29 habitatges ‘suite’ i aspira a treballar els 12 mesos de l’any.

El nou hotel Alàbriga esdevindrà, d’aquí a poc més de dues setmanes, el segon establiment amb la màxima distinció de 5 estrelles Gran Luxe a la demarcació. Ubicat a Sant Feliu de Guíxols, a l’extrem de ponent de la cobejada badia de Sant Pol, compartirà protagonisme amb l’històric hostal de la Gavina, que fins ara era l’únic resort turístic de la màxima categoria i que des de fa 85 anys s’alça a l’altre extrem de la platja, just passat el límit entre el municipi guixolenc i el nucli veí de S’Agaró.

L’Alàbriga espera els primers hostes a partir del 7 de juliol i no volen tancar a l’hivern. Després de prop de quatre anys d’obres, el nou edifici ha mantingut la denominació del seu antecessor, un vell hotel Alàbriga aixecat per uns suïssos als anys cinquanta i que en les dues últimes dècades del segle XX havia passat a mans del desaparegut Banco Exterior com a lloc d’estiueig per als seus empleats. Però no en queda res més, perquè els estàndards actuals i les característiques del projecte ho feien incompatible. “No som un hotel convencional, sinó un nou concepte basat en home suites.” Es tracta d’habitatges de luxe amb tota la comoditat i el confort de les millors suites d’hotel, però ampliades amb cuina privada –un recurs cada cop més sol·licitat pels hostes que fan estades llargues– i pensat per compartir experiència amb família o amics, explica la directora comercial i d’esdeveniments de l’Alàbriga, Àstrid Camprubí.

En tenen 29, totes amb terrassa, sol i vistes a la badia de Sant Pol. I es diferencien majoritàriament per les dimensions –dues, tres o quatre habitacions–, a banda de l’exclusivitat afegida dels àtics de fins a 300 metres quadrats, amb una terrassa superior privada amb jacuzzi, mobiliari d’exterior i la possibilitat, com a la resta d’allotjaments, de sol·licitar servei de majordomia, de cuina o de bar in situ.

Experiència de 360º

A banda de les característiques físiques de cada home suite, Camprubí assenyala que el valor afegit de l’hotel Alàbriga és que oferirà “experiències de 360 graus” adaptades als gustos de cada client, molt encaminades a difondre el patrimoni paisatgístic, cultural, artesanal i gastronòmic de la Costa Brava i la resta de les comarques gironines, però sempre buscant un punt d’exclusivitat. Els concierges atendran peticions i oferiran propostes al gust de cada client, com fer una visita a Girona pels escenaris de Joc de trons guiada per algun actor de la sèrie, un sopar privat a la casa museu de Dalí a Portlligat o activitats més convencionals com ara tastos de vins en cellers, jornades de pesca o veure de prop la feina de diversos artesans empordanesos.

Com a complement, disposen d’espais modulars per a actes i convencions, una zona de spa amb ginys i avenços que només funcionen en llocs com ara Dubai i Marbella, la possibilitat d’accedir a vols en jet privat i vehicles d’alta gamma, joieria, perruqueria i tractaments de medicina estètica no invasiva al mateix hotel. A més, tampoc descuiden l’anomenat turisme quirúrgic per sotmetre’s a intervencions en clíniques catalanes i gaudir després del postoperatori amb totes les comoditats.

Camprubí avança l’objectiu que l’establiment serveixi de plataforma per a la promoció d’artistes catalans, amb exposicions periòdiques. Patrocinen, d’entrada, el Festival Porta Ferrada i es volen implicar en la vida i l’agenda social del municipi.

“Confiem que serà un bon estiu, perquè hem creat molta expectació”

Entrevista Àstrid Camprubí. Directora comercial i d’esdeveniments de l’hotel Alàbriga

Per què els promotors van triar Sant Feliu de Guíxols per al projecte?
Els promotors són uns enamorats de la Costa Brava. Un d’ells, Valery Scherer, fa 16 anys que hi viu i està convençut que és una de les millors destinacions del món. Va tenir sort de trobar l’oportunitat d’adquirir l’antic Alàbriga.
I el concepte? A què s’assembla el nou Alàbriga?
Scherer no prové del món de l’hostaleria. Però, com a pare de família i viatger, s’ha trobat que molts hotels de superluxe no cobrien les necessitats d’una família. El model és innovador, però s’inspira en referents d’arreu del món. I en la demanda de molta gent que cada estiu paga molts diners per llogar cases a la Costa Brava, perquè als hotels els falten serveis com ara la cuina i els espais comuns.
Des de l’hotel es divisa l’hostal de la Gavina… No estan massa a prop de la competència?
Tenim bona relació amb els seus responsables i no els veiem com a competència, ni crec que ells ens hi vegin. Podem ser complementaris i arribar a col·laborar, per exemple, perquè només disposem de 29 allotjaments. I, si celebrem un gran esdeveniment i els assistents volen intimitat, s’hauran d’allotjar allà, per exemple.
Quines procedències de turistes esperen atraure, principalment?
L’estratègia abasta tot el món, però inicialment esperem molts nord-americans, que són uns amants de la Costa Brava; europeus de França, Anglaterra, Suïssa, Alemanya i Luxemburg, per proximitat i pel seu gust per la calma, el senderisme i el turisme enològic, i també russos, per les afinitats amb la propietat. A més llarg termini, hi ha els mercats del Pròxim Orient i l’Àsia, encara que el turista asiàtic és més urbanita i quan ve a Europa prefereix anar d’un lloc a un altre.
Com van de reserves?
Les obrirem en els pròxims dies.
Tenen poc marge, amb l’estiu aquí mateix…
Confiem que serà una bona temporada, perquè l’hotel ha creat molta expectació i el xef Paco Pérez té un públic molt fidel.
Mantenen l’aposta per obrir tot l’any?
És la idea. Més enllà de l’estiu, buscarem excuses perquè la gent vingui la resta de l’any, com ara les activitats culturals i els caps de setmana dedicats a la moda.
Dotze hotels de cinc estrelles a les comarques gironines

A més de l’Alàbriga i La Gavina, deu establiments més tenen la màxima categoria sense l’afegitó de gran luxe. Des de l’associació Costa Brava Hotels de Luxe veuen bé l’obertura de nous negocis.

L’hotel Alàbriga i l’hostal de La Gavina seran els dos únics establiments de cinc estrelles amb l’afegitó de gran luxe a les comarques gironines, però a la demarcació n’hi ha una desena més que arriben a la màxima categoria, sobretot centrats en les comarques costaneres. En global, suposen una xifra modesta de llits hotelers, que volta el 2% del total d’uns 74.000 a la demarcació, explica el responsable de Costa Brava Hotels de Luxe, Martí Sabrià. Però es tracta d’un segment de negoci fidel i imprescindible, que evoluciona segons les conjuntures econòmiques però no davalla.

Sabrià esmenta l’exemple del client autòcton que amb la crisi de la darrera dècada s’ha habituat a allotjar-se en establiments de quatre estrelles, que va ser reemplaçat per l’eclosió del turisme rus en el moment més dur de la crisi econòmica global. Posteriorment, amb la crisi russa motivada per la caiguda del preu del petroli, del tipus de canvi del ruble i les restriccions en l’expedició de visats, el turisme de classe mitjana s’ha reduït, però amb poc impacte per a l’elit, consumidora de paquets de luxe que encara es pot permetre.

A la costa, Lloret de Mar, amb el Santa Marta, el Rigat Park & Spa, el Monterrey, el Sant Pere del Bosc i l’Alva Park, concentra bona part de l’oferta de cinc estrelles. A Castell-Platja d’Aro, el Sallés Hotel & Spa Cala del Pi també té la categoria. I, a l’Alt Empordà, el Vistabella de Roses completa l’oferta costanera. Sabrià destaca que, en el cas dels hotels de primera línia, la demanda és més estacional, concentrada en els mesos d’estiu, mentre que a l’interior, on hi ha establiments com ara el Mas de Torrent, a Regencós, el Camiral de Caldes o el Peralada Wine Spa & Golf, encara que també es nota la pressió de la temporada alta, l’afluència de públic es manté a la tardor, l’hivern i principis de primavera. Pel que fa a l’obertura de l’Alàbriga, el gerent de Costa Brava Hotels de Luxe creu que serà “una bona notícia per atraure públic de qualitat i reforçar la destinació de la Costa Brava Centre”.