El juliol esmorteix la caiguda de la despesa del turisme | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El juliol esmorteix la caiguda de la despesa del turisme

  |   Novetats

El Punt. Els estrangers que van visitar Catalunya fa dos mesos van gastar un 104% més de mitjana que fa un any. El descens acumulat en el primer semestre és d’un 36% respecte a la campanya passada.

En un any, el 2021, que no està sent ni de bon tros per tirar coets pel que fa a l’arribada de turistes estrangers, les xifres corresponents al juliol han suposat un respir, ni que sigui momentani, per a un sector que té el pes que té en el PIB del país. Un estudi de l’Instituto Nacional de Estadística (INE) ha revelat que la despesa global que van fer els visitants forans que van aterrar a Catalunya ara farà dos mesos va enfilar-se fins als 875 milions d’euros. Aquesta suma representa un increment del 104,4% respecte al mateix mes de l’any passat. Ara bé, això no amaga que el 2021, en conjunt, està sent més que fluixet, com ho demostra el fet que en tot el primer semestre la caiguda dels ingressos procedents del turisme exterior va ser del 36% respecte a la temporada anterior, que ja va ser per oblidar com a conseqüència dels estralls de la pandèmia.

Tornant al juliol, els estrangers que van fer cap a Catalunya s’hi van estar 6,6 dies de mitjana (un 5% menys que el 2020) i van gastar 162 euros al dia de mitjana, un 15% més que en el mateix període del 2020. Aquest valor està un pèl per sobre de la referència del conjunt de l’Estat –144 euros–. A l’hora de quantificar els ingressos turístics, s’hi han de sumar tots els dispendis inherents que suposa fer un viatge, començant per la mateixa contractació del paquet, tot i que aquest no és l’apartat que més puja del total de la factura –a grans trets, representa un 14%–. Altres conceptes com l’allotjament (20,6%), el cost de les activitats previstes (19,3%) o els àpats acostumen a ser, per regla general, més onerosos, segons es desprèn de l’estadística de l’INE. Malgrat que aquesta és una dada genèrica del conjunt de l’Estat, els alemanys són els que més han gastat en les seves estades al juliol, seguits dels britànics i els forans procedents de països nòrdics. Tots ells, tots, han gastat entre un 15% i un 25% més que l’any passat, tot i que en alguns casos, com els alemanys, les seves estades han estat substancialment més curtes (8%).

En espera de saber què passa amb l’agost, el 2021 té molts números per acabar sent pitjor del que s’esperava. La caiguda d’ingressos dels visitants forans acumulada de gener a juny a Catalunya, el -36% abans ressenyat, és conseqüència del fet que també n’han vingut menys que l’any passat, al voltant d’un 34% menys. Però si la comparació es fa amb el 2019, quan encara no hi havia la Covid i, per tant, seria un període de referència en termes de pretesa normalitat, la davallada en el nombre d’arribades és de més del 80%.