Blog

El govern proposa un salari mínim català i més alt

  |   Novetats

El Punt. Aragonès planteja un salari de referència pactat amb concertació social. L’economia va créixer un 2,6% el 2018.

La Generalitat proposa l’establiment d’un salari mínim de referència català més alt que l’espanyol –de 900 euros per 14 pagues– i ha demanat la implicació dels agents socials per fer-ho possible, en reconèixer que no té competències plenes. Durant la presentació de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2018, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va indicar la necessitat d’arribar a acords i establir un “salari mínim de referència a Catalunya, més elevat que l’espanyol”, atès que la necessitat d’incrementar la renda disponible dels assalariats és un dels reptes de futur. “En el passat ho vam fer quan ens vam posar d’acord per crear les mutualitats o les cooperatives”, va recordar; “ara és possible fer-ho sense afectar l’economia”, va dir.

Aragonès va assegurar que en el termini de tres mesos el govern haurà fet una estimació de quin ha de ser aquest salari mínim per poder començar a debatre una proposta amb els agents socials. La intenció és presentar-lo al Consell de Relacions Laborals de Catalunya, on hi ha sindicats i patronal. Cal recordar que tant ERC com JxCat incloïen propostes de salari mínim interprofessional (SMI) català en els seus programes electorals, amb xifres que oscil·laven els 1.100 i els 1.200 euros mensuals.

Sindicats i patronals van poder escoltar ahir de primera mà la proposta de salari de referència que va llançar l’executiu català.

La vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, que va assistir personalment a la presentació dels indicadors econòmics del 2018, es va mostrar disposada a negociar l’indicador i va assegurar: “Ens agrada la proposta de la Generalitat, esperem que el resultat sigui positiu.” També el secretari general de la UGT, Camil Ros, es va mostrar obert al diàleg tot i que va reconèixer les dificultats per poder aplicar un SMI català en no tenir competències. “S’ha de veure amb deteniment. Té clarobscurs, però tot el que tingui a veure amb apujar els salaris a Catalunya és positiu”, va dir.

Molt crític va ser el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, que va qualificar la proposta de “refugi” (de fet, s’hi va referir amb el terme taurí burladero, en castellà). “El conseller el que fa és trobar un refugi per eludir la seva responsabilitat per reduir les desigualtats salarials al país”, va dir. “Ni en l’àmbit del govern català ni en el de la negociació col·lectiva tenim les competències per fixar un SMI a Catalunya”, va recordar. “Per posar fi a les desigualtats salarials a Catalunya s’ha d’actuar sobre els salaris màxims a través de la figura impositiva de l’IRPF, de plena competència per a la vicepresidència de la Generalitat”, va recomanar.

Agenda per a la prosperitat

El vicepresident, Pere Aragonès, va emmarcar la proposta de salari mínim català dins el marc d’una agenda catalana per a la prosperitat “que ha de ser transversal i preveure mesures estructurals” –va dir–, i que necessitarà “complicitat amb altres administracions i agents socials”. “No podem combatre la propera crisi amb devaluació salarial –hi va afegir– perquè els costos en termes de desigualtat seran molt importants.” Entre d’altres, dins l’agenda també hi ha figures com la renda garantida de ciutadania o polítiques fiscals de redistribució.

El PIB ‘per capita’, recuperat

Catalunya va recuperar l’any passat el nivell de PIB per capita que tenia abans de la crisi, que es va situar en 32.000 euros per persona, segons l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2018, que ahir va presentar el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès. El PIB en termes totals ja s’havia recuperat el 2016. Segons aquest document, que s’elabora anualment, l’economia catalana va registrar un creixement del 2,6% el 2018 i ja representa el 19,1% del PIB de l’Estat. “És un creixement més moderat que el d’anys anteriors però és el més proper al creixement potencial que té l’economia catalana”, va assegurar Marta Curto, directora general d’Anàlisi Econòmica. També Aragonès va qualificar el creixement d’“excel·lent”.

Durant el 2018, la taxa d’ocupació de Catalunya es va situar en el 67,9% i la taxa d’atur es va reduir fins a situar-se en l’11,5%, la més baixa dels últims deu anys. Els serveis i la construcció van créixer un 2,9% i un 4,7%, respectivament, encara que la indústria va tenir un creixement més feble, de l’1,1%, després del fort creixement del 2017, del 4,8%. El nombre d’empreses amb domicili social a Catalunya va augmentar un 1,5% el 2017 –última dada disponible–, mentre que el d’empreses amb activitat a Catalunya va créixer un 1,7%. Les inversions privades i de capital de risc van créixer un 68,8%.Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació ACEPTAR
Aviso de cookies